Неповторима смесица от история и природна красота в Крайдунавския парк

Драматичен театър "Вида"
 

Всеки гост, приел предизвикателството да посети Видин и решил да се докосне до Голямата европейска река, неминуемо ще забележи присъствието на много исторически паметници разположени на дунавския бряг.

 

Начало на разходката може да се постави от Драматичен театър „Вида”, чиято сграда е построена през 1892 г. и е първата в България за театрално изкуство.

 

Вижте още ...

 

Очарованието на Стария град

Стамбол Капия
 

В старата част на Видин, наречена „Кале”, са съхранени паметници, носещи полъха на миналото. В Стария град се влиза през главната порта – Стамбол капия, която е част от укрепителната система, построена през периода 1690-1720 г.

 

След нейното издигане Видин става непревземаем град. Тя има форма на полукръг, с разположени порти откъм р. Дунав и откъм сушата и е паметник на културата с национало значение.

 

Вижте още ...

 

Духовният стожер на Видин

Храм "Св. Великомъченик Димитрий"

 

След построяването на Видинската крепостна система „Калето” българите не можели да използват църквите в укрепения град по време на големите християнски празници Коледа и Великден.

 

Това наложило строеж на нов храм, носещ името на солунския великомъченик Димитрий, който в скоро време се оказал средище на културния и духовен живот на българите. На 6 декември 1868г. в него за пръв път се служело тържествено от български архиерей на български език.

 

Вижте още ...