Видинчани се поздравиха с Възкресение Христово

Много хора се стекоха днес в катедралния храм на Видин „Св. вмчк Димитър Солунски“, за да присъстват на Великденското богослужение – Второ Възкресение. Службата бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. В църквата дойде и заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, за да запали свещ и поздрави присъстващите с празника.

 

В 11.30 ч. тя се отправи към Крайдунавския парк, където стотици зрители се събраха, за да гледат празничния концерт на Градския духов оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. Той се проведе на сцената при Художествената галерия „Н. Петров“. Събитието е част от програмата на Община Видин по случай Великденските празници. Изпълненията на музикантите, певците, танцьорите създадоха невероятна атмосфера и предизвикаха бурни аплодисменти.

 

Гражданите и гостите на Видин имаха възможност да разгледат и Великденския базар, разположен в близост, който ще бъде отворен през празничните дни. В красивите дървени къщички търговци и занаятчии от региона и от страната предлагат своята продукция.

 

Тази година, с оглед на епидемичната обстановка Община Видин няма да организира фолклорния събор „Алботин“, който се провежда на втория ден след Възкресението. В 8:30 ч. на 3 май, в местността при Алботинския манастир край село Градец ще бъде отслужена Пасхална Утреня и Божествена света Литургия.

 

Според християнската традиция от празничната Пасхална нощ, в продължение на 40 дни вярващите си разменят помежду си поздравите „Христос Воскресе” – „Воистину Воскресе”.