Z6_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIEC7
Z7_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIES1

Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си

Годишнината на Народно читалище „Просвета 28.11.1928“ бе отпразнувана със специално тържество в салона на културното средище. Гост на събитието бе заместник-кметът на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. Присъстваха кметът на населеното място Илия Томов, председателят на читалището Евстати Йотов и секретарят Пролет Цолова.

 

Борисова поднесе поздравителен адрес на Евстати Йотов от името на кмета на Видин д-р Цветан Ценков и приветства читалищните дейци: „Поздравявам Ви за това, че както Вие, така и Вашите предшественици 95 години съхранявате богатото народно творчество и го предавате на младите хора след Вас“. Тя им пожела и занапред да работят все така упорито, да бъдат здрави и в домовете им да има мир, любов и топлина в навечерието на светлите празници Рождество Христово и Нова година.

 

Пролет Цолова разказа, че за построяването на читалищната сграда се взима решение през 1937 г. и тя е изградена с доброволния труд на хората от цялото село. През годините в нея се е развивала активна дейност, имало е и хор, и театрален състав. „Няма семейство, което тук да не е играло, пяло и танцувало. Във всяко населено място читалището е един огледален образ на това, което е селото. И нека то да пребъде, за да пребъде и нашето село Градец“ – пожела Цолова.

 

В празничната програма по случай годишнината участваха възпитаници на детската градина от Градец, деца от танцовия състав към читалището, а Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ зарадва присъстващите на събитието с прекрасен концерт.