Z6_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIEC7
Z7_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIES1
Празници в Покрайна, Новоселци, Синаговци и Дунавци

На 03 и 04 юни жителите на видинското село Покрайна честват празника на населеното място – „Свети Дух“ (Русале). Днес бе даден стартът на празничната програма. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметът Борислава Борисова и областният управител Огнян Асенов. Д-р Ценков се обърна към жителите и гостите на селото и изказа своите благодарности за това, че чрез дейността на читалищата, фолклорните фестивали и празниците поддържат живи българските традиции и фолклорното ни творчество. След това поднесе своя поздравителен адрес на кмета на селото Валентин Маринов.

 

След приветствията започна и фолклорната програма, в която се включиха самодейци от читалището в село Покрайна, от региона, както и гости от съседна Румъния.

 

По-рано днес кметът д-р Ценков и заместник-кметът Борисова уважиха и традиционния събор на село Новоселци. Гостите бяха посрещнати с питка хляб и мед. Кметът д-р Цветан Ценков поздрави жителите на Новоселци с празника и изрази надежда животът в селото да се подобри след откриването на новата магистрала, част от проекта за модернизация на пътя Видин-Ботевград. Д-р Ценков връчи на кмета на населеното място Цеца Велкова и поздравителен адрес. Празничната програма бе открита от Градския духов оркестър. На новоизградената сцена до сградата на кметството се изявиха самодейни състави от региона.

 

Днес официално бе открит и традиционният събор в град Дунавци. Сред официалните гости бяха заместник-кметът Десислава Тодорова и председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков.

 

В Синаговци също отбелязаха събора на селото. Празникът бе уважен от секретаря на Общината Емилиян Енчев.