Z6_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIEC7
Z7_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIES1

Община Видин чества 146 години свободна България

Традиционно от паметника на загиналите румънски воини в Руско-турската освободителна война, в село Иново, започват възпоменателните тържества за Трети март. През 1878 година в този край румънски войски водят ожесточена и кръвопролитна битка с турците. По време на сражението живота си губят над сто войници и офицери. В тяхна памет бе отслужена заупокойна молитва. 


 Деца рецитираха стихотворението „Трети март“, след което кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков произнесе слово по повод 146 години от Освобождението на България. Той подчерта, че знанието за историческите събития поставя началото на нов живот за България, възвръща нейното достолепие и национално самочувствие.


    Присъстващите почетоха паметта на загиналите, като поднесоха венци и цветя. Сред  тях имаше представители на местната власт, на румънската Община Калафат, на сдружения, неправителствени организации, политически партии, читалища и жители на село Иново.
    Честването на Националния празник продължи в град Видин с шествие начело с Градския духов оркестър и знаменосци от видински училища. То премина от Средно училище „Цар Симеон Велики“ до централния площад „Бдинци“, където се състоя официалната церемония за 3 март. На нея присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, народните представители Любен Иванов и Иван Предов, заместник-областният управител на Видин Ани Арутюнян, председателят на Общинския съвет Светослав Славчев, заместник-кметовете Мартин Дончев, Борислава Борисова и Десислава Тодорова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, общински съветници, кметът на Община Калафат Дорел Митулецу, представители на държавни и културни институции, на политически партии, неправителствени организации от Видин и Калафат, учебни и детски заведения, пенсионерски клубове, граждани.


С изпълнение на българския химн от Градския духов оркестър бе издигнато националното знаме на Република България. Тържествено слово произнесе кметът на Община Видин. „Нека подвигът на нашите предци ни зарежда с вяра, самочувствие и вдъхновение, че с решителност, борбеност и отговорност ще продължим мечтата на Апостола на свободата за чиста и свята Република! В този тържествен ден, в който си припомняме силния и непобедим героичен дух на нашите предци, нека покажем, че сме достойни техни наследници. Да помним уроците на историята, защото наш морален дълг е да не забравяме заветите и идеалите на всички загинали в името на нашата Родина. Историята ни учи да не повтаряме грешките, учи ни, че трябва да виждаме не само в миналото, но и в бъдещето. Най-важното, учи ни да бъдем истински българи!“ – с тези думи д-р Ценков се обърна към видинските граждани и им честити Националния празник.


    В знак на почит към паметта на всички, дали живота си в името на свободна България, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Бдинци.


    След тържествената церемония стотици жители и гости на града ни се събраха пред Стамбол капия, за да наблюдават историческата възстановка на Освобождението на Видин. Тя се реализира от Общината със съдействието на Сдружение за съхраняване на националните традиции „Бдинци“. В  пресъздаването на историческите събития участваха над 100 доброволци от Община Видин.


    Отбелязването на 146-та годишнина от Освобождението завърши с поднасяне на цветя и пред паметника на опълченците от Видинския край пред Драматичен театър „Владимир Трандафилов“.