Z6_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIEC7
Z7_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIES1
Видинското училище „Цар Симеон Велики“ стана част от проекта „С волейбол на училище“

Най-старото учебно заведение във Видин се присъедини към инициативата на Българската федерация по волейбол (БФВ), която се реализира с подкрепата на Европейската конфедерация по волейбол. Днес в спортната зала на Средно училище „Цар Симеон Велики“ се състоя официалното откриване на дейностите по проекта „С волейбол на училище“, който има за цел да популяризира и развива спорта сред подрастващите, като същевременно ги „запали“ за най-успешната отборна игра в България и помогне на волейболните клубове да открият нови таланти.

Гости на събитието бяха Давид Давидов, вицепрезидент на Българската федерация по волейбол; бившите национални състезатели по волейбол Евгени Иванов, който е председател на Комисията по детско-юношески волейбол във федерацията и Николай Иванов, член на Треньорската комисия и на Комисията по детско-юношески волейбол към БФВ. На откриването на проекта присъстваха и Емилия Николова, началник на отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Видин; Цветомира Красимирова, младши експерт „Младежки дейности, спорт и НПО“ в Общината; Цецка Червенкова, експерт по физическо и възпитание и спорт в Регионалното управление на образованието и др.

Началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Емилия Николова приветства от името на кмета на Общината д-р Цветан Ценков и от свое име представителите на волейболната федерация с „добре дошли“ във Видин. „Началото на този проект е доказателство, че всички ние работим за развитието на масовия спорт. Волейболът е един красив спорт с изключително големи традиции във Видин“, каза тя и пожела успех на проекта.

 

Директорът на СУ „Цар Симеон Велики“ Ирена Гъркова, сподели радостта си, че учебното заведение става част от националната кампания на Българската федерация по волейбол, защото спортът не само дава здраве, но също така е и предпоставка децата да израснат като можещи и успешни хора.

 

„С нашата програма „С волейбол на училище“ се опитваме да покажем всички предимства и ползи от практикуването на волейбола като част от нашето израстване – физическо, личностно“, отбеляза вицепрезидентът на БФВ Давид Давидов.

 

Председателят на Комисията по детско-юношески волейбол във федерацията Евгени Иванов на свой ред се обърна към събралите се в залата деца с думите: „Този проект е насочен към вас – да опознаете спорта, в частност волейбола, още в най-ранна възраст тук, в училище. Защо в училище? Защото и най-големите шампиони са направили първите си стъпки в спорта в училищните салони и дворове“.

 

След официалната част събитието продължи с открита тренировка по волейбол с ученици от 3 и 4 клас, ръководена от треньора във видинския волейболен клуб „Бдин-Вида“ Снежанка Гечева и представителите на волейболната федерация. Бе проведен и демонстративен мач, в който участваха ученици от 6 и 7 клас.

 

Проектът „С волейбол на училище“ е насочен към популяризиране на спорта сред подрастващите. За целта професионални треньори от волейболните клубове представят волейболната игра на учениците. Дейностите включват провеждане на открити уроци по волейбол с цел повишаване интереса към играта и откриване сред малките таланти в училище на бъдещите големи звезди на българския спорт. Освен това волейболните специалисти ще запознават учителите по физическо възпитание и спорт с новите методики за ранно обучение и развитие на подрастващите. На училищата, участващи в проекта, се предоставя материално и техническо осигуряване, което е на разположение на децата и техните учители по физическо възпитание.