Z6_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIEC7
Z7_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIES1
Кметът на Видин изпрати писмо до президента заради забавянето на жизненоважни инфраструктурни обекти

В писмото си, изпратено на 21.06.2022 г., д-р Цветан Ценков изразява недоумението и възмущението както на цялото общинско ръководство, така и на видинското гражданство по повод продължаващото бездействие от страна на държавата във връзка с изпълнението на проекта за модернизация на път I-1 (Е79) като магистрален в участъка от Видин до Монтана и скоростен в участъка от Монтана до Ботевград и стартиране на процедурите по проектиране и изграждане на тунел под прохода Петрохан. 


В обръщението си д-р Ценков заявява: „Като кмет на Община Видин и изразител на волята на жителите на този наистина забравен регион на България, апелирам за пореден път към отговорните институции да бъде обърнато незабавно внимание на проблемите, които не търпят никакво отлагане. Не само хората от Видинска община, но и живеещите на територията на Северозапада са крайно обезпокоени от забавянето на жизненоважните инфраструктурни проекти и очевидното отлагане и липсата на загриженост за развитието на този край на страната ни, който притежава прекрасни природни дадености и исторически забележителности. За съжаление, тези факти остават извън обсега на вниманието на държавата десетилетия наред.


Ще отбележа за пореден път, че ускоряването на процедурите по проектиране и изграждане на тунел под прохода Петрохан ще съкрати пътя от Видин до София с повече от 60 км и ще облекчи засиления трафик по направлението, а това ще допринесе за намаляване на пътно-транспортните произшествия. Зловещата статистика сочи, че през първото шестмесечие на 2022 г. броят на ПТП се е увеличил двойно в обхвата на междуградската и междуселската пътна мрежа в сравнение със същия период на 2013 г. – 78 са катастрофите от началото на 2022 г., като има 20 ранени и 1 трагичен инцидент (през 2013 г. - 8 ранени и 0 загинали). Трафикът през Дунав мост 2 при Видин – Калафат се е увеличил с 37 % само през първото петмесечие на тази година в сравнение с миналата.


Колко още жестоки катастрофи с човешки жертви трябва да се случат, за да се обърне внимание на окаяната инфраструктура?! Друг е въпросът, че тази ситуация е свързана не само с безопасността на пътя, но и с пресичането на не една или две възможности в региона да дойдат чуждестранни инвеститори, да се развива икономиката, да се отворят предприятия и заводи, да се повишат трудовата заетост и стандарта на живот. Популизмът по отношение на Северозападния регион е един от любимите предизборни трикове на много политици. Действителността показва друго – безхаберие, липса на конкретни и бързи решения, незаинтересованост към живота на обикновените хора от този сякаш чужд край на България. Прагът на търпимост и на местната власт, и на гражданите е достигнат. Затова отново с огромна болка се обръщам и към държавния глава, и към народните представители, и към отговорните министерства да ни дадат ясен отговор: ще има ли бъдеще за Северозапада, ще има ли бъдеще за Община Видин, която всички наричат най-изостаналия регион в Европа; ще се изгради ли обещаната инфраструктура; ще могат ли хората да разчитат на препитание или ще продължават масово да напускат родните си места и да забравят за българския си род?!


Искам да вярвам, че нашите гласове ще бъдат чути и усилията на Община Видин ще бъдат подкрепени от българската държава, ще бъдат предоставени така дълго чаканите възможности, за да се възроди Северозапада и той да се превърне в един от проспериращите региони на страната и да заеме своето заслужено място на картата на България“.

  • 1
  • 2