Z6_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIEC7
Z7_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIES1
Шесто издание на фолклорния фестивал „Хоп-троп на хорото“ в с. Иново

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова бяха гости на събора, който се провежда в навечерието на празника на населеното място – Свети Дух. Д-р Ценков поздрави читалищните дейци с организирането на фолклорното събитие и изрази удовлетворението си от факта, че продължават традициите и съхраняват народното ни творчество. „Надявам се, че тези духовни празници на населените места, какъвто е Свети Дух за Иново, читалищата, културата, духовността да дадат мощен тласък на нашия народ да излезе от кризата. В такива времена хората започват повече да се обединяват“ – с тези думи се обърна кметът д-р Ценков. Той изрази готовност Община Видин да помогне за възстановяването на покрива на училището в селото, което изгоря преди броени дни. След това д-р Ценков връчи поздравителен адрес на кмета на село Иново Павел Петров и пожела на присъстващите да се насладят на изпълненията на съставите.

 

Водосвет за здраве на жителите на селото отслужи отец Ванко. На откритата сцена своето творчество показаха 26 танцови състава. Имаше и изяви на трима индивидуални изпълнители. Тази година за първи път бе организирана кулинарна изложба на северозападната баница с награден фонд.

 

Организатори на фестивала са кметството в село Иново и Народно читалище „Свети Паисий Хилендарски-1926“ със съдействието на Община Видин.