Z6_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIEC7
Z7_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIES1
Заместник-кметът Борислава Борисова откри юбилейното издание на фестивала „Здравей, Здраве!“

За пета поредна година нашият град е домакин на събитието, което има за цел популяризиране на здравословния начин на живот. Програмата на тазгодишното издание на фестивала отново предлага интересни срещи с лектори, които се провеждат на ново място – в Залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Преди първата лекция за деня, заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова поздрави от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име организаторите, участниците и всички посетители на форума. Тя посочи, че Общината подкрепя фестивала „Здравей, Здраве!“ от самото начало и изрази надежда, че неговите идеи ще достигат до все повече хора. „Убедена съм, че и този път ще има голям интерес към богатата програма на събитието и всеки ще открие нещо ново за себе си. Пожелавам на всички участници успешно представяне. На добър час!“, каза Борисова, след което обяви петото издание на фестивала за открито.

 

Заместник-кметът с интерес изслуша и първата лекция – „Тялото разказва историята на душата“, представена увлекателно от д-р Светла Балтова. В презентацията си, която съчетава опита й като лекар с практиката й на астролог и холистичен терапевт, д-р Балтова говори за взаимовръзките между емоционалните и мисловни модели, които поддържаме в живота си и физическите симптоми в тялото.

 

В програмата са предвидени още редица интересни теми, представени от известни лектори. От 10:10 ч. Константин Ковачев ще представи метода „Актив ситинг“. Лекцията „Как да съхраним психиката си в динамично променящите се условия на Земята“ на Павлина Христова е от 11:00 ч. От 13:00 ч. Михаела Стойкова ще говори на тема „Звуколечение и медитация“. Бисерка Райкова ще направи презентация на трансдермална терапевтична система, която ще започне в 14:00 ч. Половин час по-късно Емил Цанков ще разкрие интересни подробности за „Мистериите на Белоградчишките скали и светилища“. Следващият лектор е Петър Михайлов „Дийптакша“ – ученик на Шри Чинмой, а темата е „Интегрална йога и стремежът на душата към физическо и духовно здраве“. От 16:30 ч. Валентин Стоянов ще разкаже повече за билколечението. Фестивалът ще завърши с концерт от 18:00 ч. в зала „Филхармония“, с участието на Йоана Стратева – цигулка и Ивелина Иванчева – пиано.

 

В рамките на фестивала са организирани и разнообразни ателиета – консултации чрез прилагане метода „Актив ситинг“; „Звуково пътешествие“ с Михаела Стойкова; компютърна диагностика и профилактика на здравето; рисуване с къна; консултации с карти „Таро“. На терасата пред зала „Филхармония“ е подреден и традиционният базар - неизменна част от фестивала от самото му създаване. Тази година в него са изложени ръчно изработени бижута, биокозметика, биохрани, билкови продукти, изделия на занаятчии и още много други уникални артикули.