Z6_HQ8A1O82KGNRD0QAPMKPHVJQP5
Z7_HQ8A1O82KGNRD0QAPMKPHVJQ75
Очарованието на Стария град

В старата част на Видин, наречена „Кале”, са съхранени паметници, носещи полъха на миналото. В Стария град се влиза през главната порта – Стамбол капия, която е част от укрепителната система, построена през периода 1690-1720 г. След нейното издигане Видин става непревземаем град. Тя има форма на полукръг, с разположени порти откъм р. Дунав и откъм сушата и е паметник на културата с национало значение.

 

Това, което всеки ще забележи е архитектурния стил на къщите, построени в началото на ХХ в., с орнаменти, доставяни от Виена и Будапеща.

 

Пътят отвежда любопитния турист до Митрополитския комплекс, който се състои от палата на Видинския митрополит, построена през 1924 г. В съседство се намира мавзолеят на екзарх Антим I (1816-1888), духовен водач на българите, свързал живото си с Видин като митрополит, дарител и достоен гражданин.

 

Част от комплекса е църквата „Св. Панталеймон”, вкопана в земята и обявена за национален художествен паметник. В нея е служил епископ Софроний Врачански по време на престоя си във Видин през 1800-1803. В непосредствена близост е църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, втората по големина в града след катедралния храм „Св. Димитър”.

 

Прави впечатление, че до християнския комплекс се намира джамия. Видинският управител Осман Пазвантоглу (1793-1807), който не се подчинявал на централната султанска власт, построява обществени сгради, част от които са запазени до днес. Освен джамията, е запазена и библиотеката на Осман Пазвантоглу, построена в чест на неговата майка.

 

Емблематична сграда в града е музей „Кръстатата казарма”, построена през 1801 г. от споменатия видински управител. Формата на равнораменен кръст е определила найменовонието й. Разположението е удобно за всеки решил да посети старата част на града и да се докосне до историята на последната средновековна българска столица.

 

Във Видин има още една църква вкопана в земята, намира се срещу музей „Крстатата казарма”. Храм „Св. Петка”, вероятно е построен през Средновековието, но се знае, че е изографисан през 1636 г. с помоща на влашкия княз Йоан Матей Бесараба.

 

Несъмнено разходката ще завърши с посещение на средновековната крепост „Баба Вида”. Единственото напълно запазено отбранително съоръжение от Средновековието, стъпило върху римските останки на античната крепост Бонония. Преустроявана и разширявана, крепостта е мълчалив свидетел на историческите превратности сполетели Видинския край.

 

Регионален исторически музей-Видин предлага разходка с екскурзовод из градските културно-исторически ценности. 
За повече информация: 094 / 601 709;  094/ 601 705