Z6_HQ8A1O82KGNRD0QAPMKPHVJQP4
Z7_HQ8A1O82KGNRD0QAPMKPHVJQ76
Неповторима смесица от история и природна красота в Крайдунавския парк

baba-vidaНачало на разходката може да се постави от Драматичен театър „Вида”, чиято сграда е построена през 1892 г. и е първата в България за театрално изкуство. Тя прави впечатление с австрийския архитектурен стил, характерен за първите десетилетия след Освобождението. Река Дунав винаги е била живата връзка с останалата част на Европа, тя носи полъха на модернистичното западно общество. Друг архитектурен и културен паметник, разположен в близост до театъра, е Художествената галерия „Никола Петров”, построена през 1893 г. Сградата е функционирала като военен клуб, където са се провеждали прочутите виенски балове, била е център на много събития, провеждани в града. Тази традиция се е запазила, като функцията на сградата от 1964 г. е променена. Художествената галерия е място, където могат да се видят шедьоври на изобразителното изкуство, произведения на съвременни творци, а също и брачни обещания за вярност.

 

Спокойната разходка, неминуемо ще отведе туриста до Телеграф капия(порта), която е част от укрепителната система „Кале” и няма аналог в страната. Построена е от френски и полски инженери на турска служба през периода 1690-1720. Тази защитна линия прави града непревземаем.

 

Любопитният поглед попада върху къща, напомняща за българската възрожденска архитектура. Това е така, защото е строена от дебърски майстори през 1858 г., но е играла роля на турска поща - единствената запазена в България. Турската поща посредством телеграф е свързвала Видин като граничен град в Османската империя с Калафат във Влашкото княжество.

 

Малко известен е факта, че първото винарско училище е открито във Видин през 1887 г. със съдействието на Константин Стоилов, в качеството му на депутат от този регион. Сградата е запазена в оригиналния й вид (непосредствено след Турската поща) и загатва за майсторските вина с дунавски привкус, които се правят в областта.

 

 След като туристът вече се е потопил в неповторимата смесица от история и природна красота, неочаквано пред него гордо се изправя непреходният символ на Видин – средновековната крепост „Баба Вида”. Единственото напълно запазено отбранително съоръжение от Средновековието, стъпило върху римските останки на античната крепост Бонония. Преустроявана и разширявана, крепостта е мълчалив свидетел на историческите превратности във Видинския край.

 

Регионален исторически музей-Видин предлага разходка с екскурзовод из градските културно-исторически ценности. 
За повече информация: 094 / 601 709;  094/ 601 705