Крепостта "Баба Вида"

Средновековната крепост „Баба Вида” е непреходния символ на Видин. Тя пази спомени за славни времена, но и за тежки дни, оцеляла две хилядолетия като стожер на Дунава и опазила съкровени тайни за Видинското царство. Крепостта е единственото напълно запазено средновековно отбранително съоръжение в България, изградено върху стари римски основи от античния град Бонония. Българският градеж е от втората половина на Х в., който по стил и характер е различен от римския. Средновековният замък непрекъснато е разширяван и надстрояван през вековете.

 

 Активният строителен период е от епохата на Видинското княжество, играло важна роля в политиката на Втората българска държава. Най-голямата промяна е направена от цар Иван Срацимир (1355-1396), чието име се свързва с построяването на най-високата кула.

 

След завладяването на Видинското царство от Османската империя в края на ХIV в. замъкът изпълнява само защитна функция.  През XVII в. и началото на XVIII в. крепостта е пригодена за използването на огнестрелно оръжие, като едно от доказателствата за това е тунелът към стрелковата тераса.

 

В периода след Освобождението до края на Първата световна война (1914-1918) крепостта е предоставена на военните власти и достъпът до нея е ограничен.

 

През 1927 г. паметникът е обявен за „народна старина“, което е доказателство за голямото му историческо значение . Първите археологически проучвания са започнали през 1956-1962 г., които определят строителните етапи и променящите се функции през вековете на  отбранителното съоръжение.

 

  Със своите внушителни каменни бастиони и кули, с многобройните си бойници и помещения с различно предназначение, тя е съхранила богатата история на Видин. „Баба Вида” е уникална средновековна крепост и паметник на културата от национално значение.

 

Заради естествения декор крепостта „Баба Вида“ е предпочитано място за провеждане на фестивали, театрални представления, сватбени церемонии и заснемане на филмови продукции.

 

 

 

Информация за туристи:

 

Лятно работно време: 8.30 – 19.00 ч.    събота/неделя:    9.30 – 18.00

 

Зимно работно време: 8.30- 16.30         събота/неделя:    10.00 – 16.30

 

Билети за посещение на крепостта: 4 лв.

 

За ученици и пенсионери:                 2 лв.

 

Беседа: 20.00 лв.

 

Комбиниран билет: 5лв. /за посещение на крепостта „ Баба Вида ” и исторически музей ”Конака”/

 

Семеен билет: 10 лв.

 

Телефон. 094 601 705