Кметът на Община Видин откри пилотното издание на фестивала „Изкуство и култура“

Фестивалът се организира от Сдружение „Институт за териториални иновации и сътрудничество“, в рамките на проект „Активно изкуство за атрактивен туризъм“, финансиран по Програма ИТЕРРЕГ Румъния-България. Гости на събитието бяха Огнян Ценков, кмет на Община Видин, Албена Георгиева, областен управител и Иванела Андреева, секретар на Общината.

 

 “Радвам се, че целта на фестивала е чрез изкуство и култура да се популяризира трансграничния регион като по-атрактивна дестинация, да се представи и използва по-добре туристическия потенциал по долното течение на река Дунав. Горд съм с факта, че Видин е определен като една от най-атрактивните локации в трансграничиния регион и има своето място в този фестивал. Това е благодарение на богатото културно-историческо наследство на нашия край и на природните дадености“ – каза видинският кмет при официалното откриване на фестивала. С приветствие към присъстващите се обърна и Албена Георгиева.

 

        На обновения площад „Бдинци“ посетителите на фестивала имат възможност в рамките на три дни да бъдат свидетели на различни по характер събития на открито – с участието на музиканти, художници, писатели, актьори, самодейци и др., да разгледат представените местни храни, напитки, сувенири и се докоснат до майсторството на производителите и творците. Изложбените шатри вече предизвикаха голям интерес сред присъстващите, които си закупиха от изложените  продукти.

 

В последния фестивален ден художници от страната ще представят своите творби с природни и културни забележителности от трансграничния регион. (С подробната програма на фестивала може да се запознаете тук: https://www.facebook.com/events/1249988575124954/).