Z6_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIEC7
Z7_HQ8A1O82KGF080QAP4UPQCIES1
С театър и кино под звездите завърши Vida Art Festival 2022

На лятната сцена в крепостта „Баба Вида“ в неделя (22 май) вечерта бе представен спектакълът „Женско царство“ на Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“, с режисьор Дейвид Славчев. Многобройната публика, сред която бе и кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, бурно аплодира великолепната игра на актьорите, които „разказаха“ на пръв поглед една история за сблъсъка между половете, но всъщност показаха как неограничената власт може да накара хората да се самозабравят. 


Фестивалната програма продължи с кино под звездите. На големия екран, издигнат на метри от крепостта „Баба Вида“, десетки почитатели на седмото изкуство гледаха сръбския кино хит „Южен вятър 2: Ускорение“. Така, сред уникалната атмосфера на Крайдунавския парк, завърши второто издание на Vida Art Festival. 


Благодарение на разнообразната и интересна програма, подготвена от организаторите – Община Видин и Event Masters – фестивалът даде възможност на жителите и гостите на Видин да се потопят в света на изкуствата. Децата се забавляваха с авторските марионетни представления на съгражданина ни Теодор Борисов. Специално за тях през двата фестивални дни бяха организирани и три работилници – за правене на фокуси, за изработване на кукли и театрална. Край крепостта „Баба Вида“ се проведе и пленер, в рамките на който ученици от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, под ръководството на преподавателката Бисерка Вълканова, рисуваха емблематичната историческа забележителност. Първата фестивална вечер (21 май) донесе много смях и забавления с Magic stand-up comedy шоу с участието на Иван Динев – Устата и фокусника Юрий Захариев, последвано от кино под звездите и прожекция на българския филм „Завръщане 2“.


Vida Art Festival е само едно от събитията в културния календар на Общината, благодарение на които и през това лято Видин ще бъде истински фестивален град.