Z6_HQ8A1O82K8HHE0Q1MGAVNIGBK4
Z7_HQ8A1O82K8HHE0Q1MGAVNIGBC6
Винен туризъм

 

Историята и виното взаимно се допълват и така обогатяват преживяването, правейки го незабравимо. Според древните траки божественото питие носи изобилие, здраве и благополучие, осигурява „ най-добрата храна за пътуването на душата“.

 

Опознаването на виното означава да усетиш културата и историята на една страна, да се доближиш до темперамента и характерните черти на населението от един регион. 

 

Видин предлага богата история със съхранени паметници и в същото време запазени традиции във винопроизводството, които ревниво се пазят от местните винари.

 

Първото винарско училище в България е открито във Видин през 1887 г. Голяма част от населението се е занимавало с лозарство и винопроизводство, което налага отваряне на такова училище. Този факт доказва богатия опит и неговото предавате от поколения.

 

Отличителен сорт грозде за Видинския край е гъмзата. От него се получават червени трапезни вина. Те са плътни, пивки и хармонични.

 

Община Видин предлага да опознаете региона, като опитате от винените еликсири на местните изби.

 

 Смело и дръзко звучи апелът на винарска изба „Видинска гъмза“ към почитателите на българското вино - „Нека бъде гъмза“.

 

  Винарна „Новоселска гъмза“ е с дълга история, събрала е от опита на много поколения винопроизводители и не случайно споделя, че „Традицията е не само класика, тя е и бъдеще“. 

 

 Изба „Бонония Естейт“ вярна на своята мисия „Традиция, пренесена през вековете“ предлага богат избор от бели, розе и червени вина.

 

Виното е запомнящо се, когато е придружено от кулинарни изкушения. Регионът е известен с прочутата видинска баница, както и с рибената саламура. Специалитетите с дунавска риба са запазена марка и са сред предпочитаните от жителите и гостите на Видин.

 

Виненият туризъм спомага за опознаване на бита и нравите на местното население, затова ви препоръчваме да посетите Видинския край и да се насладите на автентичен вкус и аромат.

 

 

 

               

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виненият туризъм предлага любопитна информация за дългия процес на винопроизводството, а легендите допълнително засилват вниманието, но и желанието за дегустация.

 

Този вид туризъм спомага за опознаване бита на местното население. Туристите имат възможност да се запознаят с обичаите, да участват в различни събития, като фестивали и празници посветени на виното.