Начало

Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на постоянните комисии към Общински съвет - Видин на 21.02.2019г.
   Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на постоянните комисии към Общински съвет - Видин, които ще проведат своите заседания на 21.02.2019г., съгласно обявения график. График за заседанията на постоянните комисии към ОбС - Видин

===
Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I” отбеляза патронния си празник
  Тържеството се проведе в актовата зала на Средно училище „Любен Каравелов“. Сред гостите бе заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков. На празника присъстваха и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, заместник областният управител на Видин Анжело Методиев, председателят на училищното настоятелство на ППМГ „Екзарх Антим I” Лили Цанова и председателят на Обществения съвет на училището Таня Кълцева. Директорът на гимназията Румяна Петрова приветства гостите и благодари на присъстващите, че са уважили техния празник. Венци Пасков поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков, като пожела на учителите да останат верни на традицията и да продължават с любов и постоянство да предават знанията на своите ученици, а те от своя страна да бъдат упорити в своите начинания и смели в очакванията си.         По време на тържеството бе връчена награда на възпитаничката на ППМГ „Екзарх Антим I” Антонина Лозанова за нейния филм, посветен на 130-та годишнина от кончината на патрона и честванията на училището по този повод.         На 16 февруари се навършват 147 години от избирането на големия духовник за първи български екзарх, чието име носи едно от най-престижните учебни заведения във Видин.

===
Кметът на Община Видин гостува на Трифон Зарезан в село Антимово
   По традиция жителите на селото отбелязаха и тази година празника на лозарите и виното. Събитието се организира съвместно от кметството и местното читалище „Развитие – 1929“. Гости на тържеството бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков и секретарят на Общината Иванела Андреева. Домакините ги посрещнаха в салона на местното читалище по стар български обичай с хляб и сол. Огнян Ценков поздрави присъстващите и връчи поздравителен адрес на кмета на село Антимово Северин Петров. “Приветствам най-сърдечно Вас и всички жители на село Антимово с отбелязването на 14 февруари. Трифон Зарезан е сред най-обичаните в българския народен календар.Пожелавам на хората от този плодороден край на Община Видин да бъдат грижовни стопани и занапред, да отгледат много и здраво грозде, да произведат пивко вино и се гордеят със своето трудолюбие. Нека Св. Трифон закриля вас и домовете ви, а благоденствието и късметът да ви съпътстват неизменно!“ – пише в адреса. Северин Петров благодари на кмета, че е уважил техния празник и за това, че Общината се е отзовала на желанието на хората за подобряване на жизнената среда. През миналата година е извършена подмяна на дограмата на читалищния салон, а тази година са предвидени средства за ремонт на сградата на кметствотои на улици. Тържеството продължи с много веселие и хора под звуците на Антимовската духова музика.

===
Заместник-кметът Венци Пасков награди победителя от концерт-конкурса „Песен на Свети Валентин“
   Събитието премина при изключителен интерес и се проведе в залата на Симфониета - Видин. За поредна година Община Видин се включва в организацията на инициативата, съвместно с Oбщинския младежки съвет за превенция на зависимости и Младежката банка към Сдружение "Активно общество". Общо 11 изпълнители участваха в XXI-то издание на конкурса, като бяха оценявани от петчленно жури. Заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков бе гост на вечерта и поздрави присъстващите от името на кмета Огнян Ценков. „Щастлив съм, че в Деня на любовта отново ни събира едно хубаво събитие, което ни припомня колко талантливи деца и младежи има в нашия красив град Видин. Желая успех на всички и съм сигурен, че ни очаква вълнуващо преживяване.Дайте най-доброто от себе си и нека публиката аплодира силно любимите си изпълнители“ – каза Пасков.         Репертоарът на изпълнителите беше разнообразен, а членовете на журито се затрудниха истински с избора на най-добре представилите се. Венци Пасков връчи наградите, като първото място съвсем заслужено спечелиНикол Божидарова с авторската си песен „Rotten and Golden”, както и възможността да направи запис в Радио Видин.Второто място бе за Елена-Стефани Асенова, която представи песента “Hello” на Аdele,а на трета позиция бе Михаела Дончева, с изпълнението „Don’t let me down” на The Chainsmokers.         На всички участници бяха раздадени грамоти и шоколадови бонбони, а заелите първите три места получиха торти.

===
Кметът на Община Видин почете празника Трифон Зарезан
        Огнян Ценков бе гост на тържеството, организирано по повод 14 февруари от „Бонония Естейт“ ООД, което се състоя на лозов масив между видинските села Гомотарци и Кошава. На него присъстваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, народният представител Росен Живков, областният управител на Видин Албена Георгиева, заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, много гости, служители и работници на фирмата, жители на двете селища. Празникът започна с народни хора, музика и песни, след което бе отслужен тържествен водосвет, за да се радват стопаните на богата реколта. Кметът Огнян Ценков отбеляза, че за него е чест за поредна година да присъства на този хубав български празник. „Искам да поздравя сърдечно собствениците на „Бонония Естейт“ Ангел и Ивайло Йотови за техните усилия да инвестират в този плодороден район на територията на Община Видин и развиват успешно лозарството и винопроизводството. Да им благодаря за това, че осигуряват не само работа на местното население, но и създават много добри условия за обучение и развитие на своите специалисти и работници. Ние работим повече от три години в едно много добро сътрудничество и се нуждаем от такива напредничави хора. Винаги съм подкрепял иновативните идеи, които са в полза на всички жители“ – каза той. И посочи конкретни примери – съдействието от страна на фирмата, която със собствени средства изгражда пътната връзка по желание на хората от село Гомотарци, за да се изведе земеделската техника извън населеното място; изграждането на винарната и целия комплекс в село Кошава пък среща подкрепа от страна на местната и държавната власт. Ценков изрази увереността си в успешното взаимодействие и занапред, за да продължи развитието на лозарството и винопроизводството в региона: „Пожелавам на собствениците на фирмата и на целия колектив да са здрави, да имат нови успехи и постигат отлични резултати. Нека Трифон Зарезан донесе настроение на всички и постави началото на една благодатна и ползотворна година. Честит празник!“. Старт на традиционния ритуал по зарязване на лозята дадоха Огнян Ценков и Ангел Йотов. Видинският кмет отряза лозовите пръчки, като нарече да е изобилна годината, да има много и здраво грозде и хубаво вино. „Бонония естейт“ ООД обработва над 1 300 дка лозови насаждения в района на селата Гомотарци и Кошава. Вината, които произвежда фирмата, добиват все по-голяма популярност и намират добър прием на вътрешния и международен пазар.

===
Януари 2019г.
Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за други средства от Европейския съюз Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за касовото изпълнение по сметките за чужди средства Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за средства от Европейски съюз на бенефициенти на разплащателна агенция (РА) към ДФ Земеделие Сметки за просрочени задължения Обясн. просрочия м.1.2019г.

===
Огнян Ценков направи дарение за болно дете от Видин
   Кметът на Община Видин дари лични средства за лечението на 4-годишната Виктория Георгиева. Днес той се срещна с детето и неговата майка Елена Маринова. „Искам да ви подкрепя в кампанията за набиране на средства и да призова всички наши съграждани, които имат възможност, също да помогнат на Вики“ – каза той. Елена благодари на Огнян Ценков за оказаното съдействие. Тя сподели, че дъщеричката й страда от рядката болест на Хиршпрунг - чревни проблеми, започнали почти непосредствено след раждането й. В рамките на една година на Вики са направени три операции, но не са довели до необходимите резултати. Сега се търси възможност за прилагане на ново лечение, което може да бъде извършено в Берлин, Германия. То струва скъпо и е непосилно за близките на детето. Община Видин предоставя сметката за дарения на Виктория Георгиева:   ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД IBAN: BG04UBBS80021079705440 BIC UBBS BGSF На името на Виктория Георгиева

===
Кметът на Община Видин Огнян Ценков посети премиера на Общинския драматичен театър “Вида“
   Пред препълнена зала тази вечер се игра премиерният спектакъл „Само за мъже“ по пиеси на Дарио Фо. Представлението се състоя на сцената в залата на Младежки дом–Видин.На него присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, заместник-кметът Венци Пасков и секретарят на Общината Иванела Андреева. Сред официалните гости бяха и Румен Димитров, заместник-министър на културата и Албена Георгиева, областен управител на Област Видин. Режисьор на постановката е новият директор на видинския театър Дейвид Славчев. За музиката отговаря Георги Гарчов, а сценограф е Красимир Цветанов.         На сцената, наред с утвърдените вече имена на Николай Янев, Божидар Даков, Ирина Флорова-Капелова, Минка Сурдулова, Фиданка Рангелова, излязоха и новите попълнения в състава на трупата - младите актьори Мария Иванова и Стефан Милков. За тях това е дебют на професионална сцена.         Представлението бе изключително забавно, а целият актьорски състав придаде невероятна атмосфера и игра с огромна енергия.         След края на спектакъла кметът на Община Видин инж. Огнян Ценков се обърна към актьорите:“Гледах с огромно удоволствие премиерата на комедията "Само за мъже“. Изключително забавно, човешко и истинско. Искам да поздравя нейния режисьор, Дейвид Славчев и всички актьори, които играят в невероятен синхрон в тази брилянтна комедия. Вие направихте видинската публика свидетел на нещо по-различно, носещо много енергия, позитивни емоции и заредено с голям ентусиазъм. Приветствам ви за силното сценично изпълнение и ви благодаря от сърце за прекраснта игра“ – каза той. Талантът на актьорите очарова публиката, а премиерата завърши с нестихващи аплодисменти, много цветя и поздравления за великолепния спектакъл.

===
Кметът на Община Видин Огнян Ценков представи пред граждани проекта за „Модернизация на път I-1(E-79) „Видин - Ботевград“
   Публичното обсъждане се състоя по покана на Огнян Ценков в залата на Общински съвет-Видин. Срещата е с цел запознаване със съвместните действия на Общинската администрация и Областната администрация, взаимодействието с МРРБ и АПИ и предстоящите дейности във връзка с изработения проект за Подробен устройствен план-парцеларен план (ПУП-ПП) за обект: „Модернизация на път I-1 (Е79) „Видин – Ботевград“. На събитието присъстваха областния управител на Област Видин, Албена Георгиева, част от ръководния екип на Общината, много граждани и заинтересовани лица. Кметът Ценков запозна присъстващитес процедурите, които предстоят да бъдат извършени, за да се стигне до реалното изпълнение на строителството. Той подчерта: „В Община Видин е получена заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, с която се дава разрешение на Агенция „Пътна инфраструктура“ за изработване на ПУП-ПП. Заповедта е издадена на 18.01.2019 г.,получена е в Община Видин на 21.01.2019 г., като са предприети действия по нейното разгласяване: качена е на интернет страницата на Община Видин; поставена е на две видни места в сградата на Община Видин; предадена е за разгласяване на кметовете на останалите населени места по трасето на пътя - с. Новоселци, с. Слана Бара, гр. Дунавци, с.Търняне, с. Синаговци, с. Жеглица и с. Ивановци. Тя е публикувана и в местен вестник „НИЕ“, брой от 24.01.2019 г. Проектът за ПУП-ПП на хартиен носител (като техническа документация) е входен в Община Видин на 23.01.2019 г. На 24.01.2019 г. е подадено заявление за обявление в Държавен вестник за обнародване по реда на чл.128 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). На 01.02.2019 г. проектът за ПУП-ПП е обнародван в Държавен вестник. Съгласно ЗУТ информирането и разгласяването пред жителите трябва да се извърши в 10-дневен срок. Именно това беше и целта на отправената покана към гражданите на Общината за провеждането на срещата. Инж. Огнян Ценков заяви, че това е и поет ангажимент от него към гражданите всички важни въпроси да се обсъждат в пряк открит диалог и добронамерен тон. Той поясни, че изграждането на магистралния път Видин – Ботевград е процес, който е започнал през 2005 година, като в началото на 2016 г. точно в залата на Общински съвет – Видин е проведено общественото обсъждане за оценка въздействието на околната среда. В програмата за управление на правителството в мандат 2017-2021 година обектът е заложен като приоритетен проект в раздел „Транспорт“. През 2018 г. с проведени работни срещи и активна кореспонденция с Областна администрация, АПИ и МРРБ, се е стигнало в началото на тази година до изработването на проекта за ПУП-ПП. Направените планирани промени в ЗУТ още повече облекчават процедурите и значително съкращават сроковете. Освен публичност и информиране на жителите на Община Видин, е необходимо и запознаване на заинтересованите лица с обнародваното съобщение в бр.10 от 01.02.2019 г. на Държавен вестник. Жителите на осемте населени места, чиито имоти са засегнати от трасето на магистралния път Видин – Ботевград, отразени в ПУП-ПП, са в правото си в 30-дневен срок от датата на публикуването да подадат своите писмени възражения и искания до общинската администрация или в съответното кметство. За целта на срещата с кметовете, проведена на 5.02.2019 г., на всеки кмет от останалите 7 населени места, Ценков е разпоредил и са им предоставени необходимите документи да проведат срещи с гражданите с цел разгласяване на обявлението в Държавен вестник. Получените възражения, както и всички доказателства за проведените процедури по разгласяването на заповедта на проекта се систематизират и се изпращат в МРРБ за разглеждане от Национален експертен съвет по устройство на територията. Следват отчуждителни процедури за засегнатите имоти, съгласно Закона за държавната собственост.Постановеният отчуждителен акт с решение на Министерски съвет ще бъде връчен на всеки засегнат собственик и реализиран от държавата. В последствие ще бъде изготвен инвестиционен проект, издаване на разрешение за строеж, провеждане на процедури по избор на изпълнители и изграждането на обекта. Главният архитект на Община Видин Ангел Недялков представи нагледно трасето, през което ще премине магистралният път. Гражданите имаха възможност да зададат своите въпроси, на които изчерпателно бе даден отговор от кмета и главния архитект. В заключение инж. Ценков благодари за голямата гражданска активност на хората, присъстващи в залата, и заяви, че в свое съобщение от 06.02.2019 г., във връзка с отварянето на офертите, подадени от участниците в обществените поръчки за строителен надзор, участък Мездра-Ботевград, АПИ заявява: „Направлението Видин-Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между магистралите „Хемус“ „Тракия“ и „Струма“. С изпълнянето на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.“

===
Заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков заряза лозята в село Капитановци
   За поредна година празника на Св. Трифон Зарезан отбелязаха жителите на видинското село с ритуално зарязване на лозовите пръчки.Тържеството бе открито от кмета на Капитановци Десислава Иванова. Сред присъстващите бяха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, областният управител Албена Георгиева, общинският съветник Десислава Димитрова и гости от гр. Байлещ, Румъния.   От името на кмета на Общината Огнян Ценков, Венци Пасков връчи на Десислава Иванова поздравителен адрес, в  който пише: „Нека създаденото с много всеотдайност и професионализъм вино от хората в този плодороден край на Община Видин, ви носи радост от живота, усмивката на приятели и  искрата  на любовта. Пожелавам ви добри дни,здраве и дълголетие, късмет и благополучие, да е благословено виното и хората, които го произвеждат!“ По стар местен обичай гостите и жителите на селотосе хванаха на хоро и се отрправиха към дома на стопанина Людмил Петров, където бе извършено традиционното зарязване на лозята. Отец Архинотслужи водосвет и поръси присъстващите със светена вода. Заместник-кметът също се  включи в обичая като пожела: “Нека бъде богата реколтата на производителите на домашно вино“. Жителите на селото бяха приготвили вкусни гозби и греяно вино, от които всеки можеше да опита. За доброто настроение на десетките присъстващи, събрали се на площада в с. Капитановци, бе подготвена програма от Народно  читалище „Славяни 2013“ – Видин с ръководител Деян Славчев. Празникът завърши с конкурс за най-хубаво домашно вино. Призът „Цар на виното” тази година спечели Бони Иванов. На всички участници бяха връчени грамоти.

===
Покана
от инж. Огнян Ценков - кмет на Община Видин към жителите на Община Видин           Уважаеми съграждани,         По повод постъпили запитвания и проявения голям интерес към предстоящите дейности на Община Видин във връзка с изработен проект за Подробен устройствен план-парцеларен план за обект: „Модернизация на път I-1 (Е79) „Видин – Ботевград“, (съобщение, обнародвано в Държавен вестник бр. 10 от 01.02.2019 г.) и предоставяне на цялостна информация за процедурата по одобряването на този изключително важен за цяла Северозападна България проект, ви каня на среща за запознаване със съвместните действия на Общинската администрация, Областната администрация и Агенция пътна инфраструктура /АПИ/, като представител на държавата и изпълнител на проекта.         Срещата ще се състои на 7 февруари 2019 г. (четвъртък), от 18.00 ч., в залата на Общински съвет – Видин.   ИНЖ. ОГНЯН ЦЕНКОВ Кмет на Община Видин

===
Кметът на Видин: Бюджет 2019 е най-добрият през настоящия мандат
     Бюджетът на Община Видин бе приет на редовно заседание на Общинския съвет с 26 гласа „за“, 4 „против“ и 3  „въздържал се“. Той получи безрезервната подкрепа на всички присъстващи в залата кметове, кметски наместници и много граждани. „Основната цел на бюджета на Община Видин за 2019 година е да осигури финансиране на всички дейности на Общината при спазване на строга финансова дисциплина в изпълнение на Плана за финансово оздравяване на Община Видин. Бюджетът е разработен в съответствие с изискванията на Закона за публичните финанси, решения на Министерски съвет, тригодишната бюджетна прогноза на Общината за периода 2019-2021 година и актуализираната бюджетна прогноза на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности. Той е съобразен с условията, при които ще се изпълнява и при неговото съставяне са спазени правилата на балансираност, реалистични приходи и разумни разходи. Основен принцип е строга финансова дисциплина с цел финализиране процеса на финасово стабилизиране на Общината. Неговата главна цел е да осигури финансиране на  всички дейности - подобряване на образователната и пътната инфраструктура, облагородяването на жизнената среда, изпълненението на значими проекти по европейски и национални програми и др.“ – каза Ценков. Той подчерта, че бюджетът за 2019 година възлиза на 44 203 973 лв., като приходите за делегирани от държавата дейности са в размер на 27 427 083 лв., а местните приходи – 16 776 690 лв. Сред новите инициативи, които Общината поема, са: осигуряване на средства за създаване на специален фонд „Инвитро“, от който подкрепа ще получат семейства с репродуктивни проблеми; модернизиране на улица „Цар Александър II“, изграждане на фитнес на открито в Крайдунавския парк в участъка между Речна гара и Колодрума; ремонтиране на спортни площадки в междублокови пространства и др. Кметът Огнян Ценков обобщи: “В резултат на предприетите мерки за финансово оздравяване на Общината се гарантира добро финансово управление и през 2019 година“. Ценков обясни, че със свое решение по точка от дневния ред Общински съвет - Видин дава предварителното си съгласие за промяна на предназначението, съгласно изискването на ЗСПЗЗ и по искане на АПИ, във връзка с трасето на обект: „Модернизация на път I-1(E-79) „Видин – Ботевград“. Трасето засяга имоти общинска собственост, с начин на трайно ползване - пасища и мери, находящи се в землищата на Община Видин. По повод фалшивите новини, които се тиражират в публичното пространство от определени граждани, че има забавяне изграждането на пътя Видин-Ботевград, кметът на Общината отново подчерта, че този път е приоритетен и е от особена важност за всички. Той призова гражданите да не се поддават на манипулации и на езика на омразата, защото това се прави с чисто политическа цел, в лична, а не в обществена полза. Огнян Ценков увери, че всеки който петни името на Общината, нейните служители и него в качеството му на кмет, ще му бъде заведено съдебно дело, защото Българският съд е институцията, която се произнася за виновност или невинност.

===
Документи към „Доставка на канцеларски материали и консумативи за нуждите на Община Видин и второстепенни разпоредители с бюджет в община Видин и по проекти на Община Видин“
Документи Дата на публикуване: Протокол  от дейността на комисия назначена със Заповед РД-02-11-145 от 07.02.2019г. 15.02.2019г. Разяснения 05.02.2019г. Информация за публикувана обява в профила на купувача № ОП-02-2 от 30.01.2019г. - Канцеларски материали 30.01.2019г. Обява  № ОП-02-1 от 30.01.2019г. - Канцеларски материали 30.01.2019г. Спецификация  към Обява № ОП-02-1 от 30.01.2019г. Канцеларски материали 30.01.2019г. Образци на документи 30.01.2019г. Ценово предложение ОП 1 30.01.2019г. Ценово предложение ОП 2 30.01.2019г. Ценово предложение ОП 3 30.01.2019г. Ценово предложение ОП 4 30.01.2019г. Проекто договор за ОП №1 и ОП №2 30.01.2019г. Проекто договор за ОП № 3 30.01.2019г. Проекто договор за ОП № 4 30.01.2019г.  

===
Кметът на Община Видин обяви 4-ти февруари за неучебен ден
   Със заповед № РД-02-11-107/30.01.2019 г., кметът Огнян Ценков обяви датата 4-ти февруари (понеделник) за неучебен ден,във връзка с възникнали непредвидени обстоятелства и с цел превенция на риска от заразяване с остри респираторни заболявания. Заповедта се отнася за всички училищата на територията на Община Видин. Контрол по изпълнението йсе възлага на Венци Пасков – заместник-кмет "Хуманитарни дейности и социална политика".

===
„Доставка на канцеларски материали и консумативи за нуждите на Община Видин и второстепенни разпоредители с бюджет в община Видин и по проекти на Община Видин“
Наименование: Доставка на канцеларски материали и консумативи за нуждите на Община Видин, по обособени позиции” Преписка: Документ  -  9085254 Линк -    http://www.aop.bg/v71_pp.php?mode=view2&id=9085254     Статус: Отворена Процедура: Събиране на оферти с обява по чл.20, ал.3, т.2 от ЗОП Публикувана на:     30.01.2019 г. Краен срок за подаване на оферти:    06.02.2019 г. до 17:00 ч. Към документи

===
Благодарност към кмета на Община Видин
        Огнян Ценков получи благодарствено писмо от кметството и жителите на село Градец във връзка със заложените в капиталовата програма на Община Видин средства за подобряване на жизнената среда. За текущи ремонти на улици в населеното място е предвидена сума от 61 582 лв., а за ремонт на покрива на местното читалище – 4 000 лв. „Тези средства ще помогнат за благоустрояването на село Градец. Желаем Ви крепко здраве и все така неуморно да работите за просперитета на Община Видин“ – пише в благодарствения адрес. Припомняме, че само преди броени дни по покана на кмета Огнян Ценков, във връзка с проявения голям интерес към предстоящите дейности – ремонт на улици и междублокови пространства, бе организирана среща за представяне на капиталовата програма на Община Видин за 2019 г. През изминалата година хората откликнаха на призива на общинското ръководство да подават молби, жалби и заявления във връзка с конкретните им желания за подобряване на жизнената среда както в кварталите на град Видин, така и във всички селища на Общината. Включените в капиталовата програма дейности са съобразени с желанието на гражданите и процесът протече при пълна прозрачност. Така през тази пролет например ще бъде оформено пространство между Речната гара и Колодрума, където ще се поставят фитнес уреди. За тази цел са предвидени 10 000 лв. Това стана по молба на младежи от Видин, които споделиха на среща с Огнян Ценков, че в града няма подходящо място за такъв вид тренировки.

===
Сватбен туризъм
     Много влюбени двойки предпочитат нестандартно място за вричане. Привличат ги изнесените сватбени ритуали, които позволяват церемонията да бъде уникална, а атмосферата да създава неповторимо преживяване.     Средновековната крепост „Баба Вида“, събрала мъдростта на няколко хилядолетия и достолепно извисила се на Дунавския бряг е желано място за брачни ритуали. Историческият паметник се явява естествен декор за великолепни снимки, които да запечатат първото семейно събитие. Гледката към Голямата европейска река предизвиква  мечти и планове за съвместното съжителство.     Другото предложение на Община Видин за изнесен сватбен ритуал е художествената галерия „Никола Петров“. Това е място, съчетаващо аристократизъм и изкуство, което изпълва всяка церемония с красота и изтънченост.     Сватбеният ден може да бъде обогатен с представянето на автентични танци от фолклорен ансамбъл „Дунав“, за които ще бъде чест да придаде настроение и колорит на  тържеството.     Желанията на брачните двойки, които предпочитат класика и романтика могат да бъдат удовлетворени от квартета на Симфониета-Видин.     История, изкуство и традиции може да предложи Община Видин на всички двойки решили да се възползват от магията на река Дунав и избрали предложенията за сватбени ритуали в нашия град.     Подробна информация за изнесените сватбени церемонии, които организира Община Видин, се получава на следните телефони: 094 609 499 и 0877 842557, или на място в административната сграда на Общината, пл. „Бдинци“ №2, партер, ст. №1.

===
Община Видин ще бъде домакин на две от събитията за честването на „100 години баскетбол в България“
    Това стана ясно днес на среща между кмета на Общината Огнян Ценков и президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. На нея присъстваха и заместник-кметът Венци Пасков, началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Емилия Николова и организационният секрекар на баскетболен клуб „Видабаскет“ Росен Ракаджиев. Те обсъдиха проявите, които ще се състоят във Видин - избран за домакин заедно с още няколко града в България.    През месец април ще се проведе баскетболен фестивал за подрастващи. На него ще бъдат поканени и състезатели от Сърбия и Румъния. Второто спортно събитие ще е през месец юни – турнир 3x3 (стрийтбол). В него ще вземат участие ученици от всички възрасти, както и ветерани.    Кметът Огнян Ценков увери Георги Глушков, че Общината ще съдейства с готовност за организиране на спортните прояви и за широкото им популяризиране. „Видин има големи традиции в този спорт и за нас е чест да сме домакини на част от баскетболните събития“ – заяви той и изрази задоволството си от ползотворната среща.

===
Обстановката в населените места на Община Видин е нормална при зимни условия
       Вследствие на обилния снеговалеж в края на миналата седмица снежната покривка в населените места на територията на Общината, бе между 8 см и 25 см. Снегопочистващите фирми реагираха своевременно, пътищата бяха почистени и са проходими при зимни условия. През периода от 25 януари до днес вода и електрозахранване има във всички селища. Още в часовете от 10 до 12 в петък бе извършено третиране с техническа сол на приоритетните места в град Видин - трите надлеза, зоните на кръговите движения, кръстовищата, районите около ж.п гарата, поликлиниката, МБАЛ „Света Петка“, ул. „Търговска“ и пл. „Бдинци“. Снеговалежът не беше интензивен, но постоянен. Снегопочистването започна в 14 часа. Първоначално четирите снегорина и една фадрома влязоха в улиците на районите, за да се облекчи повторното им преминаване. Снегопочистването продължи по входните и главни улици на града до 22 часа. След кратка почивка, от полунощ на 26 януари се работи без прекъсване до 9 часа, когато спря и снеговалежът. За това време бяха обработени два пъти всички главни и малки улици (с изключение на местата, където има лошо паркирани автомобили). Снегопочистването бе подновено отново в 12 часа и завърши в 18 часа на 26 януари.         Днес, освен сутрешното третиране с техническа сол, работници на звено „Чистота“ ще извършат и ръчно почистване на тротоари и пешеходни зони. Това трябва да се направи съвместно със собствениците на сградите, съгласно Наредбата за управление на отпадъците на Община Видин. На 26 и 27 януари служители от Общината извършиха оглед и констатираха около 20 места, в които се налага спешна намеса, за да бъдат премахнати силно наклонени и изкоренени дървета, както и големи прекършени клони, натежали от мокрия сняг. Днес бе създадена организация за своевременно премахване и извозване на растителността, която застрашава хора, сгради и съоръжения. Тази дейност е възложена на фирма „Еко-Титан“ ЕООД, с която Общината има сключен договор. Местата се обработват в последователност, в зависимост от степента на заплаха и спешност. Получен е сигнал за отместен капак на шахта, който бе възстановен. Реагирано е на 2 сигнала за спукан водопровод в района на старата порцеланова фабрика, за което бе уведомено ВиК дружеството и аварията е отстранена.

===
Процедури по ЗУТ за одобряване на проект:"Модернизация на път Е79 "Видин-Ботевград""
Трасе Път I-1 (Е-79) Видин-Монтана Трасе Път I-1 (Е-79) землището на Община Видин Обявление на осн. чл. 128 от ЗУТ-ПУП ПП на Път Е 79 Видин-Ботевград ПУП-ПП Видин–Ружинци, землища община Видин Държавен вестник бр.10 от 01.02.19 Обявление 124б,  ал.2 от ЗУТ за Заповед_РД-02-15-13 от 18.01.19 г. за ПП на Път Е 79 Видин-Ботевград Кметът на Община Видин участва в работна среща с министър Петя Аврамова ЗАПОВЕД на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството относно изработване на ПУП–ПП на обект Път I–1 (Е-79), участък „Видин – Монтана“

===
Нуждаещи се хора получиха помощи с подкрепата на видинския кмет
  По инициатива на ученичката от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I” Антонина Лозанова и с личното съдействие на кмета на Община Видин Огнян Ценков,бяха осигурени 15 хранителни пакета, предназначени за жители в три видински села. Стойността на един пакет е 35 лева. Възрастните хора, които получиха помощите под формата на продукти от първа необходимост, са крайно нуждаещи се и самотно живеещи. От името на Огнян Ценков заместник-кметът Венци Пасков, заедно с Антонина и кметския наместник Тотка Толийска, посети домовете на петима души в село Динковица и раздаде пакетите с помощи, които съдържат основни продукти като брашно, олио, захар, леща, фасул, ориз, макаронии др. Антонина Лозанова е доброволец в кампанията „Бъди човек“, в рамките на която всяка година около Коледа и Великден тя организира събирането на средства за тази благородна кауза. Преди броени дни видинският кмет я покани на разговор, поздрави я за нейната инициативност и милосърдие и тогава дари лични средства, за да подпомогне кампанията и за да могат повече нуждаещи се хора от Община Видин да получат подкрепа.

===
Кметът на Община Видин участва в работна среща с министър Петя Аврамова
          Срещата с министъра на регионалното развитие и благоустройството е инициирана от областния управител на Видин Албена Георгиева, във връзка с голямата значимост на проект „Модернизация на път I – 1 (Е-79) „Видин – Ботевград“ и засиления обществен интерес към реализирането му. В събитието участваха Владимир Тошев – народен представител, инж. Дончо Атанасов – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, кметове на общини и председатели на общински съвети от Област Видин.         Министър Аврамова нарече проекта приоритетен както за МРРБ и АПИ, така и за правителството, и за премиера Бойко Борисов. Тя запозна присъстващите с процедурите, които предстоят, за да се стигне до реалното изпълнение на строителството. „Към настоящия момент подробните устройствени планове за участъка от Видин до Ружинци са вече изпратени в общинските администрации, а за участъка от Монтана до Враца има изготвен идеен проект. Предстоят отчуждителни процедури, които изискват време. Това се налага заради обжалванията, които спират дейностите. За да бъдат спестени срокове и време, спазвайки законодателството, трябва да има една стабилна процедура, която след това да не бъде атакувана. Едновременно с това се готвят и тръжните процедури по актуализираните устройствени планове. Така че едновременно с административните дейности, които трябва да бъдат свършени, ще обявим и тръжните процедури, за да няма забавяне на целия процес“ – обясни министърът. И добави: „Този проект ще бъде приоритет и за мен и слагам себе си като гарант. Надявам се, че през 2020 г. вече ще има избран изпълнител на строителството“.         Инж. Дончо Атанасов припомни, че пряко засегнатите общини от изпълнението на проекта са пет – Видин, Ружинци, Грамада, Макреш и Димово. Той обясни, че по новото трасе ще има 7 пътни възела. В момента успоредно с процедирането на подробните устройствени планове, което на този етап ще бъде основно задължение на общините, ускорено се работи за пускането на тръжните процедури и за избор на изпълнител и на надзор. Инж. Атанасов подчерта, че реализирането на проекта за магистрала между Видин и Ботевград е абсолютно необратим процес: „Така, както съм го декларирал много пъти, сега искам още веднъж да го декларирам пред вас“.         Кметът на Община Видин Огнян Ценков приветства инициативата, като поздрави всички за доброто взаимодействие между държавната и местната власт и за постигнатите резултати в открит диалог с гражданите. Той каза, че в началото на седмицата Общината е получила заповедта на заместник-министър Николай Нанков, с която се дава разрешение на Агенция „Пътна инфраструктура“ за изработване на подробните устройствени планове – парцеларни планове. „Веднага публикувахме заповедта в нашия сайт и изпратихме информацията до медиите.Вчера получихме техническата документация за започване процедурата за ПУП - ПП, разгласихме процедурата, като поставихме обявления в град Видин и останалите шест населени места, през землищата на които ще премине пътят, публикувано е съобщение за това в местната преса, а днес е подадено заявление за публикуване в Държавен вестник.След излизането на обявлението всички граждани, чиито интереси са засегнати от проекта на подробния устройствен план, имат възможността и правото да изразят своите становища. След изтичането на срока ние ще предоставим тези становища в АПИ. Искам да обърна особено внимание на една фалшива новина, на една лъжа, която се тиражира както в медиите, така и от определени политически фигуранти – многомандатни общински съветници в Община Видин, че има забавяне на осъществяване на процедурите. Напротив. Тук искам да благодаря и на министър Аврамова, и на г-н Атанасов и техните експерти, във връзка с разговорите и взаимодействието между нас през миналата година, за планираните промени в Закона за устройство на територията – да не се налага изменение на общия устройствен план, а директно да се преминава към изработване на подробни устройствени планове – парцеларни планове. Това действително облекчава много процедурата и скъсява сроковете. Благодарности и на г-н Тошев, и на представителите в 44-то Народно събрание, че взеха предвид тази необходимост. Не става въпрос конкретно за магистралния път Видин – Ботевград, а и за останалите магистрали. Това са процедури, които засягат всички. Не може един кмет или който и да било да възпрепятства тези процедури, защото това е законодателство. Реално, честно, искрено и абсолютно правдоподобно ние заявяваме, че сроковете са съкратени по този начин с няколко месеца“ – заяви той. И подчерта отново, че в програмата на правителството 2017-2021 г. изграждането на магистралния път Видин – Ботевград е приоритет в раздел „Транспорт“ и никой, по никакъв начин не е казвал, че няма да бъде осъществен. На 7 март 2018 г. Министерски съвет още веднъж е потвърдил този ангажимент. „Затова ние трябва да обявим на нашите съграждани да не се поддават на манипулации и на езика на омразата, защото това се прави с чисто политическа цел, в лична, а не в обществена полза“ – допълни Огнян Ценков. Кметът определи срещата като навременна и изрази удовлетворение от факта, че такива ще се организират периодично, защото общините имат ангажимент да дават вярна и точна информация за хода на проекта и да не се допуска манипулиране на жителите.

===
Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на Общински съвет - Видин на 31.01.2019г.
    Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на Общински съвет - Видин на 31.01.2019г., от 09.00 часа, в Заседателната зала на Общински съвет - Видин. Проект на дневен ред за заседанието на Общински съвет - Видин

===
ПУП-ПП Видин–Ружинци, землища община Видин
гр.Видин-поземлен фонд гр.Дунавци-поземлен фонд с.Жеглица-поземлен фонд с.Ивановци-поземлен фонд с.Новоселци-поземлен фонд с.Синаговци-горска територия с.Синаговци-поземлен фонд с.Слана Бара-поземлен фонд с.Търняне-поземлен фонд

===
Община Видин кандидатства по програма за подобряване качеството на атмосферния въздух
   Максималният размер на средствата по Приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 за Община Видин е 12 453 598,83 лв. Съгласно Насоките за кандидатстване, включените в проектното предложение мерки предвиждат подмяна на печки и котли, работещи с твърдо гориво, с друг вид отоплителни устройства: на газ; използващи единствено електричество (с изключение на електросъпротивителни отоплителни устройства и системи), на пелети или друг вид дървесна биомаса/изкопаемо твърдо гориво; както и подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия – свързване или възстановяване на връзката към топлофикационна система или газоразпределителна мрежа. На територията на Община Видин няма изградена топлофикационна система или газоразпределителна мрежа, поради което Общината ще заложи на подмяната на горивните устройства на твърдо гориво с такива, използващи единствено електричество или пелети. В момента се изготвя апликационна форма за кандидатстване за финансиране по ОП “Околна среда“ 2014-2020“, а срокът за нейното подаване е до месец май. Проектните предложения трябва да се представят в рамките на 6 месеца от датата на обявяване на процедурата. Във връзка с поетапното изваждане от употреба на отоплителни уреди в Община Видин ще започне подмяна на печки или котли с такива, които отговарят на стандартите за екодизайн. Те могат да преминат на потребление на електричество за отопление за собствена сметка, приложимо за Видин. Общините ще отговарят за всички аспекти на прилагането на мярката за поетапно изваждане от употреба, която ще включва два етапа: подготвителен - до 2020 година и разгръщане на програмата за изваждане от употреба на уредите и замяната им с алтернативни методи на отопление - от 2020 до 2024 година.

===