Начало

Видин - отново домакин на Националния мотосъбор
    С концерт на рок групите „Мегахерц” и „Епизод” стартира Националният мотосъбор във Видин. Събитието се организира от местния клуб „Северозападни мотори”, със съдействието на Община Видин. Кметът на Общината Огнян Ценков се срещна с участниците, които се събраха в бившето военно поделение до крепостта „Баба Вида”. Той отправи своите поздравления и подчерта, че Община Видин отново дава своята подкрепа за реализирането на това популярно събитие, което събира хора от цялата страна и от чужбина. „Спомням си, че когато посрещнах миналата година участниците в мотосъбора, им направих комплимент за свободолюбивия дух, смелостта и ясните им принципи. Надявам се, че оставате верни на своя морален кодекс и обединени от чувството за солидарност. Пожелавам на всички вас да се радвате на много почитатели, да бъдете внимателни и коректни един към друг, за да се забавлявате истински и да запазите хубави спомени от дните, прекарани тук” - каза Ценков. Кметът поднесе специални благодарности на членовете на видинския мотоклуб „Северозападни мотори“ и на неговия президент Младен Младенов - Денкича, които влагат много усилия и енергия за организирането на това събитие от национален мащаб и популяризират старопрестолния Видин. Младен Димитров – Денкича поздрави мотористите и благодари на видинския кмет за оказаната подкрепа: „ Без Вас, г-н Ценков, това събитие нямаше да стане факт. А то предизвика наистина голям интерес”. От името на мотоклуба той подари на кмета сувенир – умален модел на мотор, символ на клуба. В съботния ден любителите на високите скорости от над 30 мотоклуба от страната и чужбина ще се включат в почетна обиколка на град Видин, ще станат свидетели на стънт шоу, състезания по драг на летището край с. Иново, томбола и игри. Единадесетото издание на Националния мотосъбор ще приключи на 18 август с рок концерт на групите „Ъ голям” и „Северозападняците”.

===
Огнян Ценков поздрави ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев” проф. Христо Белоев по повод неговия 60-годишен юбилей
   Кметът на Община Видин Огнян Ценков бе сред официалните гости, които поздравиха чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев” по повод неговия 60-годишен юбилей. Своето уважение към проф. Белоев изразиха също областният управител на Видин Албена Георгиева, председателят на Общински съсвет Видин Генади Велков, както и административният директор на Филиала на Русенския университет във Видин Момчил Станков. На тържеството, което се проведе в Канев център-Русе, присъстваха над 400 представители на държавната и местна власт, на различни институции, преподаватели, партньори и колеги на Христо Белоев. Кметът на Видин пожела на рожденика здраве и нови високи постижения в научната и обществена дейност. „Благодаря Ви за доброто партньорство и личните Ви усилия във Видин да бъде разкрит филиал на Русенския университет. Убеден съм, че съвместната ни работа за развитието на региона ще продължи”, каза в своето приветствие кметът на Видин. Огнян Ценков връчи на проф.Белоев поздравителен адрес и картина, изобразяваща непреходния символ на Видин – крепостта „Баба Вида”.

===
Промяна на движението в град Видин
   От началото на месец август е въведено еднопосочно движение по следните улици в град Видин:         - Улица „Горазд”, в учасътка от кръстовището с бул. „Панония” до кръстовището с улица „Яворов”. От дясно по посока на движението се обособява зона за улично паркиране;         -Улица „Бузлуджа” става еднопосочна със задължителен завой надясно по улица "Никола Палаузов”. От дясно по посока на движението се обособява зона за улично паркиране;         - Улица „Никола Палаузов” става еднопосочна от кръстовището с улица „Бузлуджа” до кръстовището с ул. „Любен Порчелов”. От дясно по посока на движението се обособява зона за улично паркиране;         - Улица „Любен Порчелов” става еднопосочна в участъка от кръстовището с улица „Никола Палаузов” до кръстовището с улица „Васил Априлов”. От дясно по посока на движението се обособява зона за улично паркиране;         - Улица „Ваисл Априлов” става еднопосочна в участъка от кръстовището с улица „Любен Порчелов” до улица „Бузлуджа”. От дясно по посока на движението се обособява зона за улично паркиране;         - Улица „Бузлуджа” става еднопосочна в участъка от ул. „Васил Априлов” до улица „Никола Палаузов”. От дясно по посока на движението се обособява зона за улично паркиране.        Промените в движението са регулирани и обозначени с пътни знаци. Общинска администрация Видин призовава шофьорите да спазват направените промени с цел спокойното придвижване на всички участници в движението и предотвратяването на инциденти и пътно транспортни произшествия.         Промените ще улеснят уличното движение и са съобразени с предложения, направени от живущи в кварталите „Крум Бъчваров” и „Химик”, както и училищното настоятелство на Основно училище „Иван Вазов”.

===
Община Видин извърши дейности по облагородяване на парк „Владикина бахча”
   Огнян Ценков, кмет на Община Видин, посети парк „Владикина бахча”, за да се запознае на място с промените, свързани с облагородяването му. Кметът остана удовлетворен от поставените нови 15 пейки, 20 кошчета за отпадъци и възстановените 16 стари пейки, които са били счупени.В парка има детски площадки със съоръжения за игри и забавления. Тревните площи са окосени и поддържани в добро състояние, за което се погрижиха служители от отдел „Екология, инфраструктура, инженерни мрежи и съоръжения”, звено„Чистота”, строителната група към Общината и фирмата по озеленяване. Кметът апелира гражданите да пазят детските площадки, да поддържат чистотата на алеите в парка и да не се стига до вандализъм. Една от новопоставените пейки вече е счупена, както и едно от кошчетата. По време на обиколката той се срещна и разговаря с граждани, които изразиха задоволство от това, че мястото е станало много по-привлекателно и се превръща в любимо за отдих, разходка и забавления за възрастни и деца. Кметът на Община Видин посети и к–с „Христо Ботев” и припомни, че пространството между блок 1 в комплекса и парк „Владикина бахча” е асфалтирано с общински средства, заложени в капиталовите разходи на Общината за миналата година. Хора, живущи в блока, благодариха на кмета за асфалтираната улица и за облагороденото парково пространство, което се превръща в едно по-добро място за почивка на гражданите на Видин.

===
Огнян Ценков посети село Цар Симеоново
    Кметът на Община Видин Огнян Ценков, придружен от Галина Георгиева кметски наместник на село Цар Симеоново, посетиха на място изградените по програмата „Местни инициативи” обекти. С осигурените финансови средства през 2016 пред кметството е направена площадка, цветна градина и са поставени два броя пейки. Кът за отдих с пейки, детска люлка и беседка са построени през 2017 г. В близост до детската площадка по инициатива на местни жители с техни средства е направено волейболно игрище и е поставен баскетболен кош. За 2018 година предстои да бъде изградена нова автобусна спирка.         Посещението в село Цар Симеоново бе свързано и с баластрирането на три улици. Ценков поясни, че баластрирането е извършено с трошено-каменна фракция от депото за твърди отпадъци, където са извозени демонтираните настилки и други материали, негодни за употреба, които се премахват по време на изпълнението на проекта "Основна реконструкция на централна пешеходна зона" в гр. Видин. Той подчерта, че с баластрирането на улиците значително е подобрен достъпа до къщите на хората и е улеснено придвижването на автомобили и специализирани моторни превозни средства, при необходимост от спешна медицинска помощ. Кметът на Общината увери жителите на селото, че в най-скоро време предстои и валиране на улиците.         Ценков се срещна и разговаря с жители на населеното място, които споделиха своето мнение и изразиха благодарност към кмета на Общината за това, което е направено за подобряване облика на селото.

===
Втори сезон на Летните вечери на операта и балета „Баба Вида” - 2018
    Фестивалът на операта и балета донесе на видинчани и гости на града много положителни емоции и незабравими мигове с операта „Травиата” на Верди, представена от Държавна опера Стара Загора, с оперетата „Царицата на Чардаша” на Калман и балета „Спящата красавица” на Чайковски, представени от Държавна опера Русе, под акомпанимента на Симфониета Видин. Видео

===
Благодарствен адрес от Държавна опера Русе до кмета на Община Видин
            След успешното приключване на втория сезон Летни вечери на операта и балета „Баба Вида”, Иван Кюркчиев, директор на Държавна опера Русе, поздрави кмета на Община Видин Огнян Ценков, гражданството и публиката на град.Видин. В адреса се изказва дълбока благодарност и възхищение от името на художественотворческия състав на Операта, за топлото посрещане, за стройната и безупречна организация на фестивала.             Държавна опера Русе представи два спектакъла - оперетата „Царицата на чардаша” и балета „Спящата красавица”.

===
Община Видин извърши масирана обработка срещу вредители по дърветата
    Масирана обработка срещу второ поколение бяла американска пеперуда бе извършено вечерта на 13 август във Видин. Третирани са над 1000 броя дървета в най-засегнатите квартали на града: ж.к. „Гео Милев”, ж.к.”Крум Бъчваров”, ж.к.”Вида”, ж.к. „Александър Стамболийски”, ж.к. „Христо Ботев”, както и на бул. „Панония” и ул.”Широка”. От месец юли до момента Общината е извършила и самостоятелни обработки на единични обекти, но поради голямата популация на гъсеници се наложи да бъде направена и масирана обработка, с помощта на специализирана техника. Пръскането е с цел ограничаване на развитието им в бъдеще.

===
Въздушна акробатика на крепостта „Баба Вида“ по време на средновековния фестивал „БъдинЪ” 2018
   Крепостта „Баба Вида” отново ще бъде естествен декор на средновековния фестивал „БъдинЪ”, който се организира от Община Видин и тази година ще се проведе на 25 и 26 август. Една от основните цели на събитието е да насочи вниманието към забележителния исторически паметник, превърнал се през вековете в символ на дунавския град. Шестото издание на фестивала е с по-различен характер, като по нетрадиционен начин - чрез въздушна акробатика, ще бъде представена уникалността и красотата на популярната туристическа атракция. Трупа Канетикс ще направи всички посетители свидетели на впечатляващ спектакъл пред Входната кула на крепостта. Шоуто ще покаже как едно средновековно съоръжение може да впечатли със своята непреходност и в същото време да бъде привлекателно, когато взаимно се допълват история и иновация. Така миналото, пречупено през погледа на съвременния посетител, ще предизвика запомнящо се преживяване – акробатика в небето. Актьори на кокили ще имат задачата да се грижат за доброто настроение на малките почитатели и ще позират пред любопитни погледи.

===
Огнян Ценков посети площадката за съхранение на демонтираните материали при ремонта на площада
    Кметът на Видин направи проверка как се складират и съхраняват демонтираните настилки и други материали, годни за употреба, които биват премахнати по време на изпълнението на проекта "Основна реконструкция на централна пешеходна зона". Площадката за тази цел се намира в бившето военно поделение в града. Осигурена е охрана и 24-часово видео наблюдение. „Всички материали ще бъдат използвани на територията на Община Видин. На последната работна среща с кметовете и кметските наместници на населените места в Общината, им поставих въпроса да преценят и дадат заявка за какво биха могли да се вложат материалите, останали след ремонта. Те ще се използват само за обществени места и само на терени, които са общинска собственост. Към мен се обърнаха граждани с въпрос дали могат да си закупят мрамор или гранит за частни цели. Няма как да бъдат продадени тези материали, поели сме ангажимент към всички видинчани те да се използват за обществени нужди и там, където е необходимо по преценка на кметовете, като всичко ще подлежи на строг контрол от наша страна“ - заяви Ценков. Ръководителят на строителната група към Общината Венцислав Милифонов обясни, че във връзка с доставянето и складирането на материалите се изготвя тристранен протокол между Възложителя, Изпълнителя и Строителния надзор. Огнян Ценков каза, че материалите с нарушена цялост по време на ремонта се извозват в регионалното депо за твърди битови отпадъци, където с помощта на дробилна машина се раздробяват в обща трошено-каменна фракция, която ще се използва за баластриране на улици. Такива дейности са започнали в село Цар Симеоново. В момента се осъществява подмяна на водопроводната мрежа в участъка около административната сграда на Общината. Кметът отбеляза, че старите водопроводи са изградени около 40-те години на миналия век и са силно корозирали, като е било въпрос на много кратко време да възникнат сериозни проблеми заради това. Работи се със съвременни, качествени материали, поставят се полиетиленови водопроводни тръби. Взаимодействието с ВиК оператора е постоянно. Всички подземни комуникации ще бъдат обновени. Очаква се работата в този участък да завърши до края на месец септември. След това изпълнението на проекта ще се осъществи в предвидените три етапа: от река Дунав, пред Драматичния театър (като ще се включи и пространството пред Художествената галерия, за да се получи общ архитектурен ансамбъл) до сградата на Бюрото по труда; от площад „Бдинци“ до сградата на банка ДСК; от банката до ул. „Райнина“ (пространството между музей „Конака“ и Средно училище „Цар Симеон Велики“). Срокът за изпълнение на проекта, заложен в договора, е 31 май 2019 г., като заради лоши метеорологични условия през зимния период може да има удължаване до края на месец август. В рамките на проекта "Основна реконструкция на централна пешеходна зона" ще бъдат изградени ново осветление, часовникова кула пред театъра, цилиндри за рекламни материали, като всички те ще имат ретро визия. “Ще бъдат автентични, старовремски, много красиви. Материалите, които ще се използват за тях, ще са дълготрайни. Ще има нови кътове за отдих, които ще бъдат още едно допълнение към приятното усещане от новия облик на пешеходната зона. Ще постигнем едно удобство за всички наши съграждани“ – допълни още Огнян Ценков.

===
Кметът на Видин поздрави участниците в международната Дунавска регата
     Представители на осем държави, които се включват в ТИД 2018 –Австрия, България, Германия, Румъния, Сърбия, Унгария, Хърватска и Швейцария акостираха вчера на видинския бряг. Те се настаниха в палатков лагер до крепостта „Баба Вида”, а днес кметът на Видин Огнян Ценков ги посрещна сред стените на средновековния замък. „Вие сте наши скъпи гости и аз искам да изразя уважението си към вашия ентусиазъм, любознателност и приключенски дух. Надявам се, че ще останете доволни от престоя си и ще рекламирате Видин като един от дунавските градове, които си заслужава да бъдат посетени. Сигурен съм, че всички присъстващи тук ни обединява любовта към голямата европейска река. Нека заедно се грижим за това богатство, което от древни времена дава препитание на милиони хора. Нека реката ни свързва в едно истинско семейство, с грижа един към друг” – каза той. И изрази удовлетворението си, че в разговор с него някои от участниците са споделили впечатленията си от положителната промяна в град Видин през последните две години. Ценков пожела на всички, включили се в 63-тия речен поход да бъдат здрави и успешни и да продължат с нови сили и енергия пътуването си по пълноводния Дунав.         Ръководителят на ТИД 2018 Йонко Кожухаров благодари на кмета, на Община Видин и туристическо дружество „Бонония” за перфектната организация по посрещането тази година, както и на Лайънс клуб – Видин за осигуряването на рибена чорба за около 100-те участници през първата вечер от пребиваването им. Своята благодарност към видинския кмет изразиха и представителите на най-голямата група в регатата – тази от Германия, която наброява над 50 души. По традиция домакини и гости си размениха подаръци и си направиха снимки за спомен.

===
Здравна кампания във Видин
Медицински екип ще измерва безплатно кръвното налягане и кръвната захар на жителите на град Видин на 18 август, от 12.30 до 14.30 ч., на площад „Бдинци“ (пред читалище „Цвят“). За тази цел на място ще бъде разположен специално оборудван мобилен център.  Здравната кампания се провежда от Агрион Инвест Ад, със съдействието на Община Видин.

===
Благодарствено писмо от творческия състав на спектакъла "Царицата на чардаша" до публиката във Видин
    Всяко празно пространство може да се превърне в сцена... Някой преминава през това празно пространство, а друг го наблюдава и това е всичко за началото на едно оперно-театрално действие. И все пак не точно това имаме предвид, когато говорим за един цялостен спектакъл, който може да преживява метаморфози и да става по-жив, по-динамичен и по-блестящ. В един оперен театър всеки ден отиваме на репетиция, готови да приемем, че "истината" пак ни е убягнала. Но след като започне спектакъла, всичко вече е споделяне с публиката. Вълнуваща беше срещата ни с видинската публика. Качеството на вниманието, което тази публика прояви се изрази в точните реакции и пълната подкрепа, което успя да преобрази актьорите на сцената така, сякаш някаква ослепителна светлина беше насочена към труда им. Вълнуващо беше да се наблюдава как една публика, която не е "разглезена" от постоянно присъствие на подобни спектакли може да повлияе на актьорския състав. Благодарим от сърце.  Целият артистичен екип на оперетата "Царицата на чардаша" Диригент - Владимир Бошнаков Режисьор - Аделаида Якимова Хормайстор - Стелияна Димитрова - Хернани Солисти: Теодора Чукурска, Иван Пенчев, Даниела Караиванова, Димитър Кюркчиев, Стоян Стоянджов, Йоланта Николаева, Илия Деведжиев

===
Съобщение
     Община Видин уведомява, че във връзка с реконструкцията на пешеходна зона и подмяна на улични водопроводи в град Видин ще бъде спряно водоподаването от 8:00 ч. до 17:00 ч. на 14.08.2018 г. по ул. “Градинска“, ул. “Витоша“, част от ул. “Цар Симеон Велики“ (от фонтана до ул. “Витоша“) и част от ул. “Цар Александър II“ (от площада до ул. “Еделвайс“).

===
Благодарствено писмо до кмета Огнян Ценков от Адвокатска колегия - Видин
        Председателят на Адвокатския съвет на Адвокатска колегия - Видин Кирил Груев връчи днес на кмета на Общината Огнян Ценков благодарствено писмо във връзка с оказано съдействие при изпълнение на проект „Трансгранично партньорство за обучение и мобилност на труда в юридическата област“. Той се реализира съвместно от адвокатските колегии във Видин и град Крайова, Област Долж, Румъния. По проекта колегиите извършват проучване, чийто акцент е постигането на мобилност. Проведени са 6 обучителни курса, които обхващат юристи по трудово правоотношение, на свободна практика, студенти по право и хора с висше образование като цяло. „Искаме да благодарим на кмета за това, че осигури участието на юристите на Община Видин в тези курсове и на останалите служители с висше образование, желаещи да се запишат в обученията, които продължиха около 6 месеца. Считам, че Общината изключително много помогна на Адвокатската колегия за осъществяване на дейностите по проекта“ – каза председателят на Адвокатския съвет на срещата си с видинския кмет. Огнян Ценков и Кирил Груев изразиха надеждата си, че доброто сътрудничеството между двете институции ще продължи и занапред.

===
Поредна среща в Община Видин с Инициативния комитет от град Дунавци
    Заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов се срещна с представители на Инициативния комитет от град Дунавци по тяхна молба, във връзка с възстановяване дейността на животновъдна ферма в близост до населеното място. На срещата присъства Деница Славкова, директор на Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана. Инж. Асенов припомни, че намерението на новите собственици на обекта е той да заработи отново като свинеферма и даде думата на представителите на Инициативния комитет. Накратко те обясниха притесненията си и зададоха конкретни въпроси към Деница Славкова. Жителите на Дунавци се опасяват от евентуалното замърсяване на въздуха и почвата с вредни емисии в бъдеще, вследствие работата на животновъдната ферма. Директорът на Регионалната инспекция отговори на всички въпроси и разясни някои подробности относно предприемането на действия, регламентирани от закона във връзка с опазване на околната среда и здравето на хората. На срещата двете страни изразиха готовност да продължат диалога при желание от страна на Инициативния комитет, както с РИОСВ - Монтана, така и с всички други заинтересовани държавни и общински институции. Стана ясно, че ще бъдат спазвани всички законови разпоредби без компромиси. Преди седмица беше проведена още една работна среща, на която присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков с част от ръководния си екип и експерти от Общината, директорът на Регионалната здравна инспекция, представители на Областната дирекция по безопасност на храните и Областната дирекция „Земеделие”, имащи отношение по темата.

===
Документи към 00051 - 2018-0012„Избор на изпълнител за изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията на чл.169, ал.1 от ЗУТ, изготвяне на технически паспорти и обследвания за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр.Видин във връзка с подготовката на проектно предложение по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020”, Инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради”, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.” по обособени позиции”
Документи Дата на публикуване: Разяснения № 2- обследване 13.08.2018г. Разяснение № 1- обследване 13.08.2018г. Решение № ОП-01-23 от 08.08.18 г - обследване на многофамилни жилищни сгради по ОПРР 09.08.2018г. Обявление  № ОП-02-36 от 8.08.18 г - обследване на многофамилни жилищни сгради по ОПРР 09.08.2018г. Документация за участие, утвърдена с Решение №ОП-01-23 от 08.08.2018 г. -обследване на многофамилни жилищни сгради по ОПРР 09.08.2018г. Проект на договор, неразделна част от Документация, утвърдена с Решение № ОП-01-23 от 08.08.2018г 09.08.2018г. ЧАСТ ІV. КРИТЕРИИ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ, неразделна част от Документация, утвърдена с Решение №ОП-01-23 от 08.08.2018 г. - обследване ОПРР 09.08.2018г. част V Техническа спецификация неразделна част от документация утвърдена с Решение № ОП-01-23 от 08.08.2018г. 09.08.2018г. ЧАСТ VІ. ОБРАЗЦИ НА ДОКУМЕНТИ, неразделна част от Документация, утвърдена с Решение №ОП-01-23 от 08.08.2018 г. 09.08.2018г.  

===
Общината ремонтира съоръжения на детска площадка в Крайдунавския парк
   Приключи ремонтът на повредените в резултат на вандалски прояви съоръжения за игра на детската площадка зад Телеграф капия във Видин. Тя е една от най-посещаваните и любими за малчуганите от целия град. Подменени са дървените основи на корабчето и на въртележката, предназначена за деца до 3-годишна възраст. Почистено е и облагородено цялото пространство. Община Видин периодично прави проверки на състоянието на площадките. При установени проблеми, се предприемат действия за тяхното отстраняване. Това е вторият ремонт на площадката в Крайдунавския парк, който се прави тази година. През месец април също бяха вложени средства за поправка на съоръженията там. Кметът на Общината Огнян Ценков призовава отново гражданите да пазят изграденото в полза на нашите деца, за да може да се гарантира тяхната безопасност и да бъдат предотвратени нежелани инциденти. Намерението на общинското ръководство е до края на годината да бъде монтирано видеонаблюдение в Крайдунавския парк и в парк „Рова“, което ще помогне както за гарантиране сигурността на хората, така и за ограничаване на вандалски действия от страна на недобросъвестни граждани.

===
Усилена подготовка за Видински панаир 2018
  Кметът на Община Видин Огнян Ценков проведе работна среща във връзка с временната организация на движението, която ще влезе в сила по време на традиционния Видинския панаир. На нея присъстваха представители на общинското ръководство, на сектор „Пътна полиция“, на Районното управление на МВР, на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението, експерти от общинска администрация Видин. Във връзка с провеждането на панаира от 24 август до 2 септември ще бъдат въведени следните промени: -      Улица „Княз Борис I“ става еднопосочна от кръстовището с ул. „Райна Княгиня“ до площад „Баба Вида“, като движението се осъществява от площад „Баба Вида“ към ул. „Райна Княгиня“. Паркира се в дясната лента по посока на движението; -      Улица „Баба Вида“ става еднопосочна от кръстовището с ул. „Стефан Караджа“ до площад „Баба Вида“, като движението се осъществява от ул. „Стефан Караджа“ към площад „Баба Вида“. Паркира се в дясната лента по посока на движението; -      Улица „Алеко Константинов“ става еднопосочна от кръстовището с ул. „Баба Вида“ до кръстовището с ул. „Княз Борис I“, като движението се осъществява от ул. „Баба Вида“ към ул. „Княз Борис I“. Паркира се в дясната лента по посока на движението; -      Улица „Хаджи Димитър“ става еднопосочна от кръстовището с ул. „Баба Вида“ до кръстовището с ул. „Княз Борис I“, като движението се осъществява от ул. „Княз Борис I“ към ул. „Баба Вида“. Паркира се в дясната лента по посока на движението; -      Улица „Цар Асен I“ става еднопосочна от кръстовището с ул. „Баба Вида“ до кръстовището с ул. „Княз Борис I“, като движението се осъществява от ул. „Баба Вида“ към ул. „Княз Борис I“. Паркира се в дясната лента по посока на движението.    Затворена за пътни превозни средства е отсечката, водеща от площад „Баба Вида“ към входа на бившето военно поделение, където се провежда панаирът. Тя е предназначена за движение на пешеходци, посетители на панаира.    Обособените места за паркиране са: - В двора на Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“, като влизането към паркинга се   осъществява от площад „Баба Вида“ по ул. Княз Борис I“;    - Обособена площ до Детска градина „Детелина“, като влизането се осъществява от ул. „Баба Вида“ по ул. „Алеко Константинов“;    - Обособена и обозначена площадка за паркиране на таксиметрови автомобили на площад „Баба Вида“ и Епиграфския център (бивш турски склад). Предвидени са и други места за паркиране: останалите улици в района, при стриктно спазване на Закона за движение по пътищата, Наредба №1 за опазване и поддържане на обществения ред в Община Видин, както и указанията на служителите на МВР, служителите от общинско звено „Охрана“ и определените за това общински служители, които ще бъдат носят светлоотразителни жилетки и други отличителни знаци. Търговците и моторните превозни средства, извършващи доставка и зареждане със стоки за панаира, ще преминават през входа откъм улица „Михаил III Шишман“, като се спазват указанията на служителите на общинско звено „Охрана“. Влизането става след показване на разрешително за ползване на място на панаира и документ за платена такса.

===
00051 - 2018-0012„Избор на изпълнител за изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията на чл.169, ал.1 от ЗУТ, изготвяне на технически паспорти и обследвания за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр.Видин във връзка с подготовката на проектно предложение по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020”, Инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради”, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.” по обособени позиции”
Наименование:   00051-2018-0012„Избор на изпълнител за изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията на чл.169, ал.1 от ЗУТ, изготвяне на технически паспорти и обследвания за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр.Видин във връзка с подготовката на проектно предложение по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020”, Инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради”, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.” по обособени позиции”   Преписка:     00051-2018-0012 Статус: Отворена Процедура: Публично състезание Публикувана на: 09.08.2018 г. Краен срок за подаване на оферти: 29.08.2018   г. до 17:00 ч. Към документи

===
Кметът на Видин благодари на доброволците за помощта им по време на фестивала за опера и балет
   Общо 10 души се включиха като доброволци в Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“, които се проведоха от 3 до 6 август във Видин. Кметът на Общината Огнян Ценков се срещна с тях днес и им връчи благодарствени адреси във връзка с оказаното съдействие по време на фестивала. „Високо оценявам приноса Ви в създаването на необходимата организация за успешното протичане на това забележително културно събитие в нашия град. Мисията на доброволец е хуманна и незаменима. Продължавайте да работите все така сърцато за осъществяването на благородни каузи за просперитета на Видин и превръщането му в център на културата и изкуството!“ – пише в адреса.         На срещата Ценков отбеляза, че впечатленията на зрителите от организацията по посрещането и настаняването на трибуните през трите фестивални вечери, са много добри. „Всичко това се дължеше на вас. Затова исках лично да ви благодаря“ – каза той. Четирима от доброволците – Мария Крумова, Ивана Крумова, Натали Илиева, Моника Яворова и Изабела Яворова са възпитаници на Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, а Калина Паскова, Мартин Кирчев, Кристиана Георгиева, Божидар Методиев и Симона Борисова - на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. Божидар, Кристиана и Мартин вече са завършили средното си образование и ще бъдат студенти първи курс през новата учебна година.         От името на всички доброволци Мартин Кирчев благодари на видинския кмет за предоставената възможност и изрази надеждата си, че фестивалът ще се развива дълги години занапред.         Секретарят на Общината Иванела Андреева сподели възхищението си от работата с доброволците: „Много се радвам, че във Видин има прекрасни младежи като вас. Това може само да ни даде увереност, че нашият град ще го има, както го е имало хиляди години досега. Сърдечно ви благодаря“.

===
Спектакълът „Спящата красавица“ постави блестящ финал на Летните вечери на операта и балета
   С популярния балет по музика на Чайковски беше закрит фестивала Летни вечери на операта и балета „Баба Вида”. Любимата на малки и големи приказка оживя на сцената на площад „Бдинци”. Тя завладя зрителите с магията на танца и пресъздаде вечния конфликт между доброто и злото. На представлението присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, областният управител на Видин Албена Георгиева, областният управител на Монтана Росен Белчев, представители на общинското ръководство и др. Една от звездите в представлението бе прима балерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, в ролята на Аврора. Със своята великолепна техника и неподправена грация тя придаде неповторима атмосфера и магичност на спектакъла. Примата е носител на много национални и международни награди. През 2011 година й е връчена Кристална Лира за постижения в балетното изкуство и спектакъла „Лебедово езеро“. Солистът на Софийската опера и балет Никола Хаджитанев, който изигра Дезире, също е носител на редица престижни отличия. Той грабна вниманието на публиката с виртуозност и талант. На фона на неповторимата музика на Чайковски, балетът на Държавна опера Русе очарова с приказна романтика. Хореографията е на Мариус Петипа, а режисурата е дело на Калина Богоева. Публиката изпрати с бурни аплодисменти изпълнителите на популярния балет. Огнян Ценков закри фестивала с думите: „Позволете ми като кмет на Община Видин да благодаря от името на нашите съграждани на Държавна опера Русе за прекрасните спектакли, които ни представиха - оперетата „Царицата на чардаша“ и балета „Спящата красавица“. Сърдечно благодаря на Държавна опера Стара Загора, която постави началото на Летните вечери на операта и балета с непреходната „Травиата“, както и на оркестрантите от Видинската Симфониета, които се справиха блестящо със своята роля” - каза той. Кметът благодари за съдействието и на всички институции, на доброволците и на колегите от Община Видин, допринесли за реализирането на този емблематичен културен проект. Второто издание на фестивала за опера и балет, който организира Община Видин и тази година се радваше на небивал интерес от страна на видинчани и гости на града от страната и чужбина.

===
„Царицата на чардаша” на видинска сцена
    Второто представление от програмата на Летните вечери на операта и балета „Баба Вида” събра на площад „Бдинци” около 1000 зрители. На спектакъла присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков и заместник-кметът инж. Цветан Асенов.      Оперетата „Царицата на чардаша” от Имре Калман бе представена от Държавна опера Русе, под диригентството на Владимир Бошнаков. Режисьор-постановчик е Марио Николов. В ролята на Силва Вареску бе Теодора Чукурска, а на Едвин - Иван Пенчев. Участваха още Даниела Караиванова, Димитър Кюркчиев, Йоланта Николаева, Стоян Стоянджов, Илия Деведжиев, Стефан Пенчев и др. Публиката се наслади на талантливите изпълнители, на любимите мелодии - от популярен чардаш до валс и на създадената магична атмосфера в лятната нощ. Представлението бе реализирано съвместно със Симфониета – Видин. Фестивалът за опера и балет се организира от Община Видин за втора поредна година. Той продължава утре със „Спящата красавица” на Чайковски. Началото е отново в 21 часа, под открито небе.

===
Призът на Кмета във второто издание на Ретро парада отиде при Иван Цолов
    При много голям интерес протече Ретро парад Видин 2018, който се провежда под патронажа на кмета на Общината Огнян Ценков. Началото на проявата бе поставено миналата година, а неин инициатор е видинчанинът Иван Цолов. Участници от България, Румъния и Сърбия подредиха автомобилите си на паркинга при общинската сграда, където гражданите можеха да ги разгледат. Оттам колоната потегли към бившето военно поделение за официалното откриване. Кметът отправи своите поздравления към организаторите и автомобилните клубове, включили се в проявата. „Специално искам да благодаря на Иван Цолов, който вдъхна живот на тази идея - нашият старопрестолен град да бъде домакин на това прекрасно събитие. Община Видин направи всичко възможно, за да предложи най-добрите условия за провеждането на ретро парада и да гарантира сигурността на участниците и на гражданите. Сигурен съм, че всеки автомобил, всеки мотоциклет, който се представя днес от своите собственици, е достоен да получи награда и вниманието на публиката. Затова пожелавам на всички успех, много хубави емоции и добро настроение!” - каза Ценков. От своя страна Иван Цолов също благодари на видинския кмет, защото е удържал на думата си, давайки обещанието този парад да се превърне в традиционен.    Сред участниците в събитието имаше хора, родени във Видин, ноживеещи в различни градове на България и в чужбина. Като Найден Марков от Пловдив, който се представи с KDFKUBELWAGEN1943 г. и спечели приза на Организатора, като Людмил Стоянов, който от 22 години живее в Америка, а неговият Mercedes Gazelle 1929 г. привлече много любопитни. Тази година кметът Огнян Ценков връчи своя приз на главния виновник за ретро парада - Иван Цолов, с пожеланието и занапред да бъде верен на каузата. Бяха раздадени редица специални награди на клубове и участници. Сред отличените са автоклубовете „Ретромобил”, Румъния, „Парачин”, Сърбия и „Хан Кубрат”, България. Наградата на публиката бе за Васил Георгиев, който се представи с Alfa Romeo Duetto Spider 1966 г. Отличие за вай-автентичен мотоциклет - BMW R12 получи Никола Манев. Десетки награди, осигурени от спонсорите на събитието, бяха раздадени в организираната томбола. За нея Община Видин предостави 40 билета за предстоящите представления от фестивала Летни вечери на операта и балета „Баба Вида” - на 5 и 6 август. Най-големите награди бяха велосипед и телевизор.

===
Кметът на Община Видин Огнян Ценков откри Летните вечери на операта и балета „Баба Вида”
   От сцената на площад „Бдинци“ видинският кмет приветства участниците и гостите на събитието. „За втора година хората от нашия старопрестолен град ще имат възможността да станат свидетели на едно дълго чакано събитие. И това лято Видин се превръща във фестивална сцена, на която се изявяват талантливи музиканти, певци и актьори. Намерението на Общината е по този начин да привлича вниманието на все повече хора и туристи към нашия град” - заяви Огнян Ценков. Той изрази своята удовлетвореност от факта, че Община Видин, съвместно с Държавна опера Русе, Държавна опера Стара Загора и Симфониета – Видин успяват да осъществят идеята за този прекрасен фестивал и тази година. Сред гостите, поканени за официалното откриване бяха заместник-министърът на културата Румен Димитров, заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, областният управител на Видин Албена Георгиева и заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, делегация от сръбската Община Зайчар, водена от заместник-кмета Марина Милич и заместник-ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев” проф. д-р инж. Пламен Даскалов. Приветствие по повод организирането на второто издание на фестивала за опера и балет във Видин от името на министъра на културата Боил Банов поднесе заместник-министърът Румен Димитров „ За мен е истинско удоволствие да съм тук сред вас, за да си честитим началото на второто издание на Летните вечери на операта и балета „Баба Вида” под открито небе и с грижовното домакинство на многовековен Видин. Убеден съм, че интересът към представленията е толкова голям заради неповторимото съчетание от история, природа, културно наследство с майсторството на талантливите артисти на българското изпълнителско изкуство от световно ниво” – каза той. Поздравления поднесоха още заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, заместник-директорът на Държавна опера Стара Загора Славчо Николов и директорът на Симфониета-Видин Мирослав Кръстев. Поздравителен адрес от името на проф. д.т.н. Христо Белоев, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев”, прочете проф. д-р инж. Пламен Даскалов. Началото на фестивала бе поставено с операта „Травиата” от Джузепе Верди. Една от звездите в спектакъла беше Беса Лугичи, в ролята на Виолета Валери. Тя е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина, гост-солист на Косовската филхармония. Младата певица участва в много концерти и е гостувала с успех на различни фестивали в Косово, Албания, Македония, Германия, Франция, Хърватия, Австрия и др. Печели много международни награди и работи със световно признати оперни певци и диригенти. Ивайло Михайлов изигра нейния любим – Алфред Жером, а Иван Кабамитов се превъплъти в ролята на Жорж Жермон.Представлението премина под диригентството на Владимир Бошнаков, а блестящата режисьорска адаптация е на Славчо Николов. Симфониета – Видин акомпанира на хора и солистите. Популярната опера от Дзузепе Верди, превърнала се в една от най-великите любовни истории на всички времена, очарова видинските зрители, които с бурни аплодисменти изпратиха изпълнителите. Фестивалът ще продължи на 5 август с оперетата „Царицата на Чардаша“, а на 6 август ще се играе балета „Спящата красавица”. Началото и на двете представления е от 21.00 часа, на сцената на площад „Бдинци“.

===