Начало

Кметът на Община Видин Огнян Ценков откри фотоизложба
    Пътуващата фотоизложба, под наслов „16 фотоесета – другото лице на воините ни”, бе представена в музей „Кръстата казарма”, в навечерието от духовния празник на Видин - Димитровден. Изложбата е дело на Ирена Данаилова и Георги Генчев, кореспонденти на БТА във Видин и Варна. Тя е част от Националния календар, посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.        На събитието присъстваха Владимир Тошев, народен представител, Албена Георгиева, областен управител на Област Видин, Негово Високопреосвещенство видински митрополит Даниил, много граждани и гости. Кметът на Община Видин Огнян Ценков откри изложбата с думите: ”Прекрасно е, че със снимки и текст фотоизложбата възкресява автентични истории на борците от Северозападния край и Видинско, служили в легендарни полкове. Сигурен съм, че 16-те фотоесета днес са урок по родолюбие. Те ще докоснат сърцата на любителите на историята и ще представляват интерес за ученици, студенти и гости на Видин”. Той поздрави организаторите за това, че представят едно оригинално визуално и документно свидетел­ство от Голямата война. Данаилова разказа за това как е създадена фотоизложбата и благодари на институциите, които са помогнали за нейното осъществяване. Всички присъстващи имаха възможност да се запознаят с живота на редовите войници, родом от Северозападния край и Видинско, от деня на мобилизацията им до края на Първата световна война.  

===
Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква заседание на Общински съвет - Видин на 26.10.2018г.
    Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква заседание на Общински съвет - Видин на 26.10.2018г., от 12.00 часа, в Заседателната зала на Общински съвет - Видин.Дневен ред за заседанието на Общински съвет - Видин

===
Рекорден брой състезатели в раликрос „Видин 2018“
    Автомобилното състезание се проведе на пистата на летището край с. Иново. То е посветено на Духовния празник на Видин Димитровден – 26 октомври. Заместник-кметът инж. Цветан Асенов, който е и заместник-председател на организационния комитет,откри раликроса и поздрави участниците с думите: “Община Видин отново е домакин на това популярно състезание, ще продължава да подкрепя инициативата и заедно с останалите организатори да се грижи за създаване на все по-добри и безопасни условия за неговото провеждане.“ Той поздрави автопилотите и им пожела да спазват правилата, за да се гарантира както тяхната сигурност, така и тази на зрителите. Организатори на събитието са Община Видин, Автомобилен спортен клуб „Жико Моторспорт“, Българската федерация по автомобилен спорт и Международната асоциация по автомобилизъм. Стотици любители на ралито дойдоха да подкрепят своите фаворити. Тази година състезанието може да се похвали с огромен интерес, тъй като рекорден брой участници - 34 от цялата страна и от съседна Сърбия се записаха в него. То протече при оспорвана надпревара и без сериозни инциденти. При финалното класиране в Дивизия 3 първи бе Методи Тодоров - АСК „Старт М Криводол”, втори - Недялко Неделков - АСК „Жико Моторспорт” Видин, а трети - Цветелин Велков - АСК „Старт М Криводол”. В Дивизия 2 челната позиция зае Цветан Миков - АМК Ботевград, следван от Радослав Маринов - АСК „Жико Моторспорт” Видин и Георги Василев - АСК „Старт М Криводол”. В Дивизия 1 победител стана миналогодишният шампион Светослав Манастирски - АСК „Старт М Криводол”, втора позиция спечели Емил Минчев - АСК „Старт М Криводол”, а третото място бе за Мирослав Цветанов - АСК „Жико Моторспорт”. По традиция и сега бе връчена купа „Лада”, като най-достойни за нея бяха Цветелин Велков иГеорги Ставров от АСК „Старт М Криводол” и Цветан Иванов от АСК „Жико Моторспорт”. В отборното класиране първо и трето място бяха за АСК „Старт М Криводол”, а на второ - АСК „Жико Моторспорт”. На спечелилите бяха раздадени множество предметни награди и шампанско.  Купите връчи инж. Цветан Асенов и закри състезанието, като пожела бъдещи успехи на всички състезатели през новия сезон.

===
Община Видин се включи в Похода за Свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора
        Заместник-кметът Венци Пасков даде старт на първото издание с подобна насоченост в град Видин. Изявата е с международен характер и се организира по повод Европейския ден за борба с трафик на хора – 18 октомври. От името на кмета Огнян Ценков, както и от свое име Пасков приветства участниците в похода с думите: „Радвам се, че нашият град се включва в инициативата, като част от всички 20 града, в които ще се проведе тя.За съжаление статистиката сочи, че в класациите България е на челните позиции в Европейския съюз след Румъния по брой жертви от глава на населението и всяка година хиляди българи биват трафикирани от страната в чужбина. Община Видин напълно подкрепя дейността на фондацията в борбата й срещу трафика на хора по цял свят.“ На събитието присъстваше Анжело Методиев, заместник областен управител на Област Видин, който сложи тениска с надпис „Днес още има робство” и се включи в похода заедно с гражданите. Фланелки на всички участници раздаваха доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества - Видин. Походът за свобода се организира от фондация „А21“ и вече 5 години поред се провежда в над 50 държави по цял свят. Той цели да се повиши общественото внимание върху опасността от трафика на хора, защото това е робството, което все още съществува и всеки един от нас би могъл да бъде застрашен. Идеята е на този ден, група хора, в колона по един, облечени в черни тениски, да извървят мълчаливо определено разстояние в знак на съпричастност към хората, които се намират в ситуация на подчиненост или експлоатация против тяхната воля. За Видин маршрутът бе от Спортна зала „Фестивална“, по ул. „Търговска”, през площад „Бдинци” до Телеграф капия.

===
Заместник-кметът Венци Пасков поздрави участниците в годишната конференция на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България
   Асоциацията е член на Международната федерация на преподавателите по френски език, която е най-голямата професионална неправителствена организация в света, а темата на конференцията е „Креативността в преподаването на френски език”. Събитието се провежда от 19 до 21 октомври във Видин. На него присъстваха: Мария Илиева - народен представител и член на Делегацията на депутатите франкофони в Парламента, Лъчезар Попиванов – заместник областен управител на Област Видин, Веселина Генова - държавен експерт в Министерството на образованието и науката, доц. д-р Рени Йотова – представител на международната Агенция по франкофония за Централна и Източна Европа, Магали Рение-Желева - директор на отдел „Езикови курсове” във Френския институт в България, Вяра Любенова – председател на Агенцията на преподавателите на и по френски език у нас, Ваня Симеонова - дългогодишен преподавател по френски език във Видин и домакин на срещата. Поканени бяха и лектори от Швейцария, Франция, Румъния, Международната организация на франкофонията и Софийския университет „Свети Климент Охридски”.  Венци Пасков приветства участниците и гостите на форума и ги поздрави от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков. „Провеждането на това събитие ще допринесе за все по-широкото популяризиране на френския език не само в училищата, но и сред студентите и хората, които обичат този език. Пожелавам ви много здраве и успех в това начинание! На добър час!” – каза той. По време на годишната конференция ще се проведат четири семинара и ателиета, а за гостите е предвидено посещение на исторически и културни забележителности във Видин и Белоградчик. Специален поздрав към присъстващите и участниците отправи единадесетокласничката Габриела Ничева от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков”. Като комплимент към всички тя изпълни две популярни френски песни и една от българския фолклор.

===
Кметът на Община Видин с награда за принос към опазване и популяризиране на културното наследство
    Отличието прие заместник-кметът на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков. Наградата се присъжда от Сдружение „Видинско землячество“, Регионален исторически музей - Видин и Регионален исторически музей - Враца за оказаното от кмета Огнян Ценков и Общината съдействие при провеждането на археологическите разкопки в с. Майор Узуново. Събитието се състоя в Регионалния клуб на БТА във Видин. В него участваха Фионера Филипова, директор на Регионален исторически музей – Видин, Георги Ганецовски, ръководител на археологическите разкопки в с. Майор Узуново иИван Лишков, дарител на разкопките.  Пасков благодари за наградата, като заяви, че и занапред Община Видин ще продължава да подкрепя подобни инициативи и ще съдейства на археолозите за осъществяване на техните бъдещи проекти.         Ганецовски представи част от артефактите, открити от неговия екип по време на „Археологическо лято 2018”, които определи като изключително ценни за българската и европейска праистория.

===
Поздравление за Деня на българския лекар
Уважаеми лекари,    Щастлив съм да ви приветствам по случай Деня на българския лекар – 19 октомври. Използвам този повод да изразя своята признателност към всички лекари на територията на Община Видин и възхищението си от техния висок професионализъм, неизчерпаема сила и ежедневен всеотдаен труд. Да помагаш на нуждаещите се, да побеждаваш болката, да даряваш и спасяваш живот е мисия, за която човек трябва да се чувства призван. В деня, когато почитаме Свети Иван Рилски Чудотворец, небесният покровител на българския народ, отдаваме почит на вас - покровителите на своите пациенти. Пожелавам ви здраве, дълголетие и силен дух, за да изпълнявате успешно своите отговорности, посветени на здравето и опазването на човешкия живот. Благодаря ви за труда и грижите и нека Свети Иван Рилски бди над вашите делници! Огнян Ценков кмет на Община Видин

===
Венци Пасков поздрави участниците в състезанието „Програмираме робот голмайстор”
   Инициативата е на Сдружение „Училищно настоятелство на ПМГ „Екзарх Антим I” и се организира със съдействието на Община Видин. Състезанието се проведе в Конферентния център на Областна администрация – Видин. На събитието присъстваха заместник-кметът по хуманитарни дейности Венци Пасков, началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова, председателят на Училищното настоятелство Лиляна Цанова. Участваха 50 ученици от 4 училища в град Видин. Състезанието включваше демонстрации на роботи, семинар и работилница по програмиране на робот, турнир за определяне на робот голмайстор. За тази цел бяха определени две категории, като във всяка се състезаваха по 3 отбора.         В категория „Роботика” наI-во място се класираха учениците от училище ОУ „Любен Каравелов”, на II-ро – от ОУ „Иван Вазов” и на III-то – от СУ „Цар Симеон Велики”. В категория „Скрач програмиране” I-то място беше за СУ „Цар Симеон Велики”, II-рото – за ОУ „Любен Каравелов” и III-тото – за ОУ „Иван Вазов”. На победителите бяха връчени награди, а всеки участник получи грамота. Венци Пасков закри състезанието и поздрави учениците, взели участие в надпреварата. „Днес всички вложихте много усилия, енергия и ентусиазъм. Вярвам, че ще се превърнете в бъдещи специалисти, с които ще се гордее не само нашият град, но и България” – каза той.         Председателят на Училищното настоятелство на математическата гимназия Лиляна Цанова също поздрави състезателите, като обеща, че ще има още много такива турнири и отново ще бъдат поканени всички, за да участват. Събитието се реализира в рамките на европейската инициатива „Запознайте се и програмирайте” през „Седмицата на програмирането 7-22 октомври” в 22 европейски страни.

===
Кметове на селища от Община Видин получиха заявените от тях строителни материали, демонтирани при ремонта на площада
    Още в началото на ремонтните дейности по проект „Основна реконструкция на централна пешеходна зона в гр. Видин“ кметът Огнян Ценков заяви, че демонтираните и годни за употреба строителни материали ще бъдат предоставени за нуждите на населените места в Общината. Той отправи предложение към всички кметове и кметски наместници да преценят за какво биха могли да ги използват и да направят заявки. Днес първите количества от демонтираните мраморни и гранитни плочи, които се съхраняват на територията на бившето военно поделение, бяха транспортирани за селата Градец, Слана бара, Гомотарци, Антимово и Цар Симеоново. На място бяха кметът на Община Видин, главният архитект и ръководител на проекта Ангел Недялков, инж. Румен Лилов, началник отдел „Устройство на територията“ и кметовете на селата, заявили необходимостта от различни количества годни за вторично използване материали. „Те ще послужат за облагородяване на всички населени места в Общината, като се спазва стриктно процедурата и се подпише приемо-предавателен протокол“ – обясни Ценков.         Кметът на Градец Илия Томов сподели, че плочите ще бъдат използвани за ремонт на паметника в центъра на селото. По проект от Министерството на отбраната за тази цел вече са осигурени 4 000 лв., но са недостатъчни. На други места ще бъдат направени тротоари, настилки пред обществени сгради, пешеходни пътеки, цветарници, а в Гомотарци например с тях ще се довърши започнатото по програмата „Местни инициативи“ спортно игрище.         Огнян Ценков отбеляза, че има визия част от материалите да бъдат използвани и на територията на град Видин, като в никакъв случай няма да се допусне те да се похабят. „Негодните за вторична употреба се транспортират в депото за твърди битови отпадъци, където се раздробяват на трошено-каменна настилка и се използват за баластрирането на улици“ – допълни той. Инж. Румен Лилов каза, че досега е завършило баластрирането на улици в пет населени места – Ботево, Цар Симеоново, Жеглица, Синаговци и част от Дунавци, като този процес ще продължи и в други селища. Това става след съгласуване с кметовете и по тяхна заявка.         На въпрос от страна на медиите относно демонтираната от площад „Европа“ ротонда, главният архитект на Общината отговори, че тя ще бъде поставена на територията, където се провежда Видинският панаир и монтирана в предишния й вид. В момента се съхранява в бившето военно поделение, заедно с останалите материали и е напълно запазена.         Видинският кмет съобщи, че част от гранитните плочи за новата настилка са вече тук, пристигнали са на пристанището в Бургас и оттам са транспортирани до Видин. Очаква се до 10 дни, в зависимост от атмосферните условия, да започне поставянето им.

===
Документи към 00051-2018-0018 „Избор на изпълнител за извършване на строително-монтажни работи на общински сгради, по обособени позиции“
Документи Дата на публикуване: Решение за откриване на процедура № ОП-01-37 от 17.10.2018г. 17.10.2018г. Обявление за поръчка № ОП-02-49 от 17.10.2018г. 17.10.2018г. Документация за участие, утвърдена с Решение № ОП-01-37 от 17.10.2018г. 17.10.2018г. Критерий за възлагане - част IV от Документация, утвърдена с Решение № ОП-01-37 от 17.10.2018 г. 17.10.2018г. Технически спецификации - Част V от Документация, утвърдена с Решение № ОП-01-37 от 17.10.2018 г. 17.10.2018г. Количествени сметки по обособени позиции - Част VI от Документация, утвърдена с Решение № ОП-01-37 от 17.10.18 г. 17.10.2018г. Образци на документи  - Част VII от документация за участие, утвърдена с Решение № ОП-01-37 от 17.10.18 г. 17.10.2018г. КСС - образци_СМР на общински сгради - по обособени позиции № 1, 2, 3 и 4 17.10.2018г. ЕЕДОП - образец № 2_СМР общински сгради 17.10.2018г. Проект на договор – част VIII от документация за участие, утвърдена с Решение № ОП-01-37 от 17.10.18 г. 17.10.2018г.  

===
Документи към 00051-2018- 0017 „Доизграждане на обект „Улична мрежа от о.т. 6364 до о.т. 6354 – гр.Видин / Западна складова зона/””
Документи Дата на публикуване: Обявление № ОП-02-48 от 17.10.18 г -Западна складова зона 17.10.2018г. Решение № ОП-01-36 от 17.10.18 г - Западна складова зона 17.10.2018г. Документация за участие, утвърдена с Решение № ОП-01-36 от 17.10.2018  г. 17.10.2018г. РАЗДЕЛ V. КРИТЕРИИ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ, неразделна част от Документация, утвърдена с Решение № ОП-01-36 от 17.10.2018  г. 17.10.2018г. РАЗДЕЛ VІ. ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ, неразделна част от Документация, утвърдена с Решение № ОП-01-36 от 17.10.2018  г. 17.10.2018г. RAZDEL VII. KOLICHESTVENA SMETKA - Documentacia - Reshenie N OP-01-36 ot 17.10.2018 17.10.2018г. РАЗДЕЛ VIII. ОБРАЗЦИ НА ДОКУМЕНТИ , неразделна част от Документация, утвърдена с Решение № ОП-01-36 от 17.10.2018  г. 17.10.2018г. РАЗДЕЛ IХ. ПРОЕКТ НА ДОГОВОР , неразделна част от Документация, утвърдена с Решение № ОП-01-36 от 17.10.2018  г. 17.10.2018г. Технически Проект на обект  Улична мрежа от о.т. 6364 до о.т. 6354 – гр.Видин  Западна складова зона 17.10.2018г. ЕЕДОП - образец №2, неразделна част от Документация, утвърдена с Решение № ОП-01-36 от 17.10.2018  г 17.10.2018г.  

===
Документи към "Доставка на компютърни конфигурации и хардуер за общинска администрация Видин"
Документи Дата на публикуване: Информация за публикувана обява в профила на купувача ОП-02-47 от 17.10.18г. 17.10.2018г. Обява  № ОП-02-46 от 17.10.18г. 17.10.2018г. Спецификация към Обява № ОП-02-46 от 17.10.18 г. 17.10.2018г. Проект на договор 17.10.2018г. Образци на документи доставка на компютърни конфигурации и хардуер 17.10.2018г.  

===
00051-2018-0018 „Избор на изпълнител за извършване на строително-монтажни работи на общински сгради, по обособени позиции“
Наименование: 00051-2018-0018 „Избор на изпълнител за извършване на строително-монтажни работи на общински сгради, по обособени позиции“   Преписка: 873817   Статус: Отворена Процедура: Публично състезание Публикувана на:    17.10.2018 г. Краен срок за подаване на оферти:    14.11.2018 г. до 17:00 ч. Към документи

===
00051-2018- 0017 „Доизграждане на обект „Улична мрежа от о.т. 6364 до о.т. 6354 – гр.Видин / Западна складова зона/””
Наименование: „Доизграждане на обект „Улична мрежа от о.т. 6364 до о.т. 6354 – гр.Видин / Западна складова зона/””   Преписка: Документ  -  00051-2018-0017     Статус: Отворена Процедура: публично състезание Публикувана на: 17.10.2018 г. Краен срок за подаване на оферти: 15.11.2018 г. до 17:00 ч. Към документи

===
"Доставка на компютърни конфигурации и хардуер за общинска администрация Видин"
Наименование: „Доставка на компютърни конфигурации и хардуер за общинска администрация Видин” Преписка: Документ  - 9082017 Статус: Отворена Процедура: Събиране на оферти с обява по чл.20, ал.3, т.2 от ЗОП Публикувана на: 17.10.2018 г. Краен срок за подаване на оферти: 24.10.2018 г. до 17:00 ч. Към документи

===
Kметът на Община Видин пожела „на добър час“ на децата от спортното училище на Фондация „Реал Мадрид“
       Малките футболисти от спортното училище за социална интеграция на Фондация „Реал Мадрид“ се срещнаха с кмета Огнян Ценков, а поводът бе заминаването им за испанската столица. На срещата присъстваха Светлина Вълчева, социален директор на проекта и треньорите Светослав Петков и Красимир Горанов. Десет деца в неравностойно положение от Видин, трениращи в първото спортно училище за социална интеграция в България, ще имат възможност в рамките на пет дни да се срещнат със свои връстници от цял свят и да участват в демонстративен футболен турнир. Огнян Ценков поздрави децата и се обърна към тях с думите: ”За мен е удоволствие да ви посрещна тук, в сградата на Община Видин и да ви поздравя за това, че давате всичко от себе си за най-популярния спорт - футбола.Това е един прекрасен начин за изграждане на отборен дух, уважение към съперника, създаване на приятелства и забавление от играта.Гордея се, че вие сте възпитаници на първото и единствено спортно училище на Фондация „Реал Мадрид” у нас и сте част от всички 50 хиляди момчета, трениращи в школите на Фондацията”. Треньорът Светослав Петков благодари на кмета на Общината за оказваната от него помощ и изрази отличните си впечатления от добрата организация и всеотдайна работа при осъществяване дейностите на спортната школа. Светлина Вълчева също благодари на Огнян Ценков за постоянната му подкрепа, добрата комуникация и ценните съвети, които дава на децата. Възпитаниците на школата ще имат възможност да се срещнат с футболистите от легендарния отбор „Реал Мадрид” на живо и да гледат мача им с „Леванте”.

===
Документи към „Зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа и населените места от община Видин през оперативния сезон 2018 - 2019 година по обособени позиции”
Документи Дата на публикуване: Информация за публикувана обява в профила на купувача № ОП-02-45 от 16.10.2018г. 16.10.2018г. Обява № ОП-02-44 от 16.10.2018г. 16.10.2018г. Спецификация към Обява № ОП-02-44 от 16.10.2018г. 16.10.2018г. Образци на документи 16.10.2018г. Проект на договор 16.10.2018г.  

===
„Зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа и населените места от община Видин през оперативния сезон 2018 - 2019 година по обособени позиции”
Наименование: „Зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа и населените места от община Видин през оперативния сезон 2018 - 2019 година по обособени позиции”    Преписка: 9081974   Статус: Отворена Процедура: Събиране на оферти с обява по чл.20, ал.3, т.2 от ЗОП Публикувана на:     16.10.2018 г. Краен срок за подаване на оферти:     23.10.2018 г. до 17:00 ч. Към документи

===
Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин
      Фестивалът се организира с подкрепата на Община Видин, на дарители и спонсори. Той се провежда под мотото „Без енергия и порив животът е безсмислен“. Целта му е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти.         Събитието събра много почитатели в залата на Общинския съвет. Те бяха посрещнати с кратка програма, представена от възпитаници на детска градина „Зорница“ и детска фолклорна студия „Севернячета“.         Фестивалът бе открит официално от кмета на Общината Огнян Ценков. „За мен е чест, че нашият град Видин е избран за домакин на такъв полезен форум. Радвам се, че в тази зала можем да посрещнем компетентни специалисти, лекари, терапевти, които застават зад благородната кауза. Сигурен съм, че заложените в програмата лекции и практически занимания ще бъдат интересни за аудиторията и ще въздействат на много хора да преосмислят отношението си към своето физическо, емоционално и духовно здраве и към начина как да бъде съхранено. Подкрепям напълно идеята на фестивала „Здравей, Здраве“, който се провежда в редица големи градове на страната, но за първи път е във Видин. Пожелавам на всички вас древната максима „Здрав дух в здраво тяло“ да бъде водеща в живота ви, да привличате все повече съмишленици и всички заедно да отворим вратата към нашето истинско здраве“ – заяви Ценков и пожела ползотворна работа и успех на инициативата.         Фестивалът продължава през целия ден. В неговата програма като лектори участват Стефи Недевска, д-р Светла Балтова, доц. Людмила Червенкова, д-р Адриана Маркова, Ерик Благоев. Организиран е и базар, в който са представени ръчно изработени дрехи и аксесоари с българската шевица, автентични народни носии, мед и пчелни продукти, био козметика на базата на натурални масла, плодове и зеленчуци, отгледани чрез биоземеделие и др.         Фестивалът „Здравей, Здраве“е част от национална кампания за популяризиране на природосъобразния начин на живот и няма комерсиални цели. Неговата популярност расте и той се провежда вече в 12 града в страната.

===
Открит урок с кмета на Видин в Деня на българската община
   Инициативата се организира по повод 12 октомври – Ден на българката община и се проведе в залата на Общинския съвет. В открития урок с кмета на Община Видин Огнян Ценков участваха учители и ученици от СУ „П.Р.Славейков“, СУ „Св.св. Кирил и Методий“, СУ „Цар Симеон Велики“, ГПЧЕ ’’Йордан Радичков’’, ППМГ ’’Екзарх Антим I”,ПГ’’Проф.д-р Асен Златаров”, ПТГ”Васил Левски”, ПГТ ‘’Михалаки Георгиев’’ и ПГСС „Г.М.Димитров“, гр.Дунавци. На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Венци Пасков, експерти от Регионалното управление на образованието. Ценков приветства учениците с добре дошли: ”За мен е чест да ви посрещна в сградата на Община Видин днес, когато отбелязваме нашия празник. Той се превръща в една хубава традиция и придобива все по-голяма популярност с осъществяването на различни инициативи от местно и национално значение. Целта е да се насочи вниманието към работата на местната власт, постигането на по-добро разбиране за ролята й в развитието на обществото, за стимулиране на по-активно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво”. След това кметът на Общината покани всички присъстващи да разгледат изложбата под наслов „Благодетелите на Видин, избрани за почетни граждани през периода 1886-1945”, посветена на деня на българската община. Кратко експозе за живота и делото на видинските благодетели направи Христина Кирилова, експерт в Регионалния исторически музей. Ирена Гъркова, учител по история в СУ „Цар Симеон Велики“, откри урока и запозна учениците с историята на Видинската община. Огнян Ценков и Генади Велков говориха за мястото и ролята на органите на местното самоуправление и дадоха полезна информация на младите хора. А те бяха любопитни да научат повече неща и поставиха на кмета много въпроси, свързани с развитието на икономиката, транспортната инфраструктура, образованието, туризма и опазването на културно-историческото наследство на града ни. Огнян Ценков акцентира върху прозрачността на управлението и доверието, с което се ползва кметската институция във Видин. Той отговори и на въпрос за изпълнението на важните за града проекти. Учениците се интересуваха още как Общината се справя с проблема с бездомните кучета. Ползването на спортните обекти също бе тема на диалога в открития урок. Ценков пожела на младите хора да бъдат здрави, да се реализират успешно и да следват примера на почетните граждани на Видин. Накрая всички ученици си направиха снимки за спомен с кмета на Община Видин. На 12 октомври бе обявен и Ден на отворените врати. Още една инициатива, свързана с празника, бе извършването в момента или в рамките на работния ден на услуги, които се предлагат като обикновени. Гражданите бяха обслужвани от служителите в Информационния център бързо и качествено.

===
Програма за отбелязване на Димитровден - Духовен празник на град Видин (13-26 октомври 2018 г.)
13 октомври (събота) 9:30 ч. – Фестивал „Здравей, Здраве” – зала на Общински съвет –Видин 16 октомври (вторник) 19:00 ч. – „Смях с Елин Пелин” – премиера на Общински драматичен театър - Видин, зала на Общински драматичен театър – Видин, билети на касата на театъра и в МОЛ - Видин 18 октомври (четвъртък) 17:30 ч. – Представяне на книгата „Алтернативата. Защо трябва да променим света, в който живеем?“, автор: Димитър Стоянов – Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” 19:00 ч. – „Покана за танц” - спектакъл на Симфониета – Видин, със специалното участие на клуб по спортни танци „Стил” - зала на Симфониета - Видин, билети на касата на Симфониета - Видин 20 октомври (събота) 9:30 ч. – Димитровденското математическо състезание – СУ „Св. св. Кирил и Методий” 22 октомври (понеделник) 17:00 ч. – Откриване на фотоизложба „16 фотоса – другото лице на войните ни” – музей „Кръстата казарма” 23 октомври (вторник) 10:00 ч. – Ученическо състезание “Аз познавам Видин” – зала на Общински съвет- Видин 11:30 ч. – Откриване на изложба на Красимир Кръстев – Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” 19:00 ч. – „Любовта - това съм аз” - театрален спектакъл на Музикално-драматичен център – Разград - зала на Симфониета - Видин, билети в МОЛ - Видин 24-ти октомври (сряда) 12:30 ч. – Награждаване на победителите в Димитровденското математическо състезание – зала на Общински съвет – Видин 14:00 ч. – 18:00 ч.- IV Международна конференция „Модернизационни тенденции в стопанския и културния живот на Видинско и Тимошко – XVIII – XX век” – Конферентен център на Областна администрация - Видин 19:00 ч. – „Северняшка сватба” - спектакъл на Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав” – Спортна зала „Фестивална”, вход свободен 25-ти октомври (четвъртък) 9:00 - 14:00 ч. – IV Международна конференция „Модернизационни тенденции в стопанския и културния живот на Видинско и Тимошко – XVIII-XX век” – Конферентен център на Областна администрация – Видин 19:00 ч. – Концерт на Симфониета - Видин и Deep Zone Project – Спортна зала „Фестивална”, билети на касата на Симфониета - Видин 26-ти октомври (петък) 9:00 ч. – Тържествена Света литургия – Катедрален храм “Св. вмчк Димитър Солунски” 10:30 ч. – Освещаване на знамената пред храма 10:45 ч. – Литийно шествие от Катедрален храм “Св. вмчк Димитър Солунски” до площад „Бдинци” 11:00 ч. – Празнична церемония по случай Димитровден – площад „Бдинци“ 11:30 ч. – Концерт на Градски духов оркестър - Видин - площад „Бдинци” 12:00 ч. – Тържествена сесия на Общински съвет - Видин - поздравления на гости и обявяване на почетни граждани - зала на Общински съвет - Видин 18:00 ч. – Концерт на група „Мистик” – зала на Симфониета - Видин, вход свободен 19:30 ч. – Провеждане на тържествена проверка (заря) – Военно формирование, гр. Враца – площад „Бдинци“

===
Септември 2018г.
Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за други средства от Европейския съюз Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за касовото изпълнение по сметките за чужди средства Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за средства от Европейски съюз на бенефициенти на разплащателна агенция (РА) към ДФ Земеделие Сметки за просрочени задължения

===
Огнян Ценков: Сигурността на учениците от ППМГ „Екзарх Антим I“ и СУ „Цар Симеон Велики“ е водещ мотив при преместването им по време на ремонта
   Това заяви кметът на Община Видин пред медиите след извънредното заседание на Общинския съвет, във връзка с оживения дебат по първа точка от дневния ред. Общинските съветници трябваше да гласуват предложение относно преместването на учениците от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I” и Средно училище „Цар Симеон Велики” заради старта на строително-ремонтните дейности в рамките на проект„Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин” по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“. Внесеното предложение, което впоследствие бе прието, предвижда учениците от V-XI клас на ППМГ "Екзарх Антим I“ да провеждат учебните занятия в ОУ „Любен Каравелов“, а от XII клас - в ОУ „Св. Климент Охридски”; тези от VIII–XII клас на СУ "Цар Симеон Велики“ - в ОУ “Отец Паисий“, а учениците от начален и прогимназиален етап на същото учебно заведение да бъдат преместени в северното крило, като с оглед безопасността на всички се осигури пълно изолиране на южното крило на сградата за времето на извършваните строително-монтажни работи, съгласувано с изпълнителя.Подготовката по преместването на учениците, педагогическите специалисти и непедагогическия персонал трябва да приключи в срок до 21 октомври 2018 г. включително. „Всичко това предизвика дискусии в групата на „Единни за промяна“, които аз считам, че не са основателни. Тези значими проекти са извървели своя път, те са изстрадани от видинчани и най-вече от ръководствата на училищата, от родителите на децата, които учат там. Ще има известни неудобства, защото в случая дейностите не могат да се извършват едновременно с учебния процес. Те включват освен изграждането на физкултурни салони, също и цялостни строителни работи вътре в самите сгради, както и оформяне на околното пространство“ – каза Огнян Ценков. Той обясни, че решенията за преместването на учащите се вземат от ръководствата на училищата, в диалог с училищните настоятелства и обществените съвети, при провеждане на родителски срещи и подчерта, че водещия мотив е осигуряването на безопасността и здравето на децата. „За това, което беше изтъкнато във връзка с провеждането на тръжните процедури обясних, че процесът е започнал още през 2011 г. Извървени са всички стъпки, за да се стигне в крайна сметка до това подобряване на образователната инфраструктура. В никакъв случай не мога да приема подобни обяснения, които представят нещата в негативна светлина, внасят напрежение и изопачават всичко хубаво, което ние успяваме да осъществим с много труд. Удовлетворен съм, че нашите съграждани забелязват усилията и резултатите от постигнатото за тези близо три години през настоящия мандат от мен, от моя екип и цялата общинска администрация“ – коментира кметът. Той допълни, че направеното вече дава своите плодове и сред най-важните успехи е финансовото стабилизиране на Общината. Ценков се спря и на останалите три точки от дневния ред на извънредното заседание, свързани с превеждане на финансови средства от общинския бюджет за изплащане на семестриалната такса на шестима първокурсници във филиала на Русенския университет;захранване на банкова извънбюджетна сметка на Община Видин по проект „Обучения и заетост” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, съгласно договор между Агенцията по заетостта и Община Видин; преобразуване на Център за подкрепа за личностно развитие с предмет на дейност кариерно ориентиране и консултиране – Видин, във второстепенен разпоредител с бюджет към Общината. Всички предложения бяха приети от общинските съветници. На въпрос от страна на медиите за ремонта на сградата на Общинския драматичен театър, кметът отговори, че на 15 октомври ще бъдат подписани договорите с избраните изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор.

===
Поздравление по случай Деня на българската община
    В Деня на българската община 12 октомври отправям своите искрени поздрави към кметовете и кметските наместници, към служителите в общинската администрация, общинските съветници и към жителите на Община Видин. Защото днес е празник за всички нас, които изграждаме настоящето и бъдещето си тук. Общината е институция, която служи на хората и през годините е доказала своята важна роля за развитието на обществото. Стремежът на местната власт е да бъде в полза на всеки гражданин, да откликва на потребностите и проблемите. На истински резултати можем да се радваме само тогава, когато посрещаме и преодоляваме трудностите заедно. Общата ни цел е ясна – да създаваме комфортна среда за живот не само във Видин, но и във всички населени места на Общината; да работим съвместно за реализирането на полезни инициативи и проекти; да осигуряваме все по-качествено образование за нашите деца и младежи, ярък пример за което е откриването на филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“; да съхраняваме и популяризираме културно-историческите забележителности и богатството на родния фолклор; да бъдем грижовни стопани на нашата прекрасна земя и нашия дом. Пожелавам на колегите си и на служителите в Община Видин да бъдат здрави, успешни и да служат за пример с работата си. Благодаря им за техния професионализъм, отдаденост и достойнството, с което защитават авторитета на институцията, която представляват. Честит празник! Огнян Ценков кмет на Община Видин

===
Общото събрание на Регионално сдружение на общините „Видин“ проведе заседание
   Насрочването на заседанието е на основание чл.25, ал.3 от Закона за управление на отпадъците. То се състоя в Община Видин, под председателството на кмета Огнян Ценков. На него присъстваха Анжело Методиев, заместник областен управител и Владимир Иванов, директор на Общинско предприятие „Регионално депо за битови отпадъци – Видин“. Заседанието бе отложено с един час, тъй като не се явиха кметовете на всички 11 общини от областта, а на общо 6 – Видин, Белоградчик, Брегово, Грамада, Кула и Ново село. Това представлява две трети от кметовете и от жителите на всички общини и е изпълнено изискването на чл.25, ал.5 от Закона.         В дневния ред на заседанието бе включена една точка, която се гласува с пълно мнозинство и стана решение:Общото събрание дава съгласие на Община Ново село за освобождаването на 15 336 лв. от отчисленията на Община Ново село по чл.64 от Закона за управление на отпадъците, за изготвяне на морфологичен анализ на състава и количеството на битовите отпадъци, образувани на територията на община Ново село (6 960 лв.) и за доставка на съдове за биоразградими отпадъци (8 376 лв.).

===