Начало

Община Видин набира младежи за „Зелено училище” през юли
   Във връзка с изпълнението на проект„Развитие на конкурентноспособни туристически атракции за целогодишен фестивален туризъм, който допринася за диверсификацията на туристическите продукти в района Видин - Зайчар“, Община Видин набира младежи на възраст от 15 до 19 години за участие в „Зелено училище”. То ще се проведе в гр. Видин от 23 до 29 юли 2018 г., като в него ще вземат участие по 25 младежи от България и от Сърбия. В рамките на „Зелено училище” те ще се включат в различни творчески работилници и ателиета, както и в организирането и провеждането на събитията по време на Фестивала на изкуствата „Дунавски вълни“. За повече информация и за записвания желаещите могат да се обърнат към експертите по проекта: Силвана Сюлейман - тел.: 0879597155 и Славена Петрова - тел.: 0879597154. Ще бъдат записани първите 25 младежи, отговарящи на поставените възрастови изисквания. Участниците на възраст под 18 години ще трябва да представят Декларация за родителско съгласие по образец, който ще им бъде предоставен.

===
Interreg - IPA CBC Bulgaria - Serbia
Announcement_207_BG Покана - младежки лагер

===
Кметът на Община Видин разпореди забрана за ползване на водни площи през летния сезон
      Заповедта е издадена на 18.06.2018г., на основание чл. 44, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл.41, ал.3, предложение второ, т.2 и чл. 42 от Закона за водите и във връзка с чл.2 и чл.4 от Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, както и Заповед № РД09/66/13.06.2018 г. на областния управител на Видин. С нея през летния сезон на тази година се забранява ползването на водните площи на плажовете в гр. Дунавци, селата Антимово, Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово, Ботево и Цар Симеоново по поречието на р. Дунав, както и водните площи, намиращи се на територията на населените места от Община Видин. Причината е, че те не отговарят на изискванията на Наредбата и не са обезопасени. Целта е да се предотврати възникването на инциденти, застрашаващи здравето и живота на хората.         На кметовете и кметските наместници на населените места е разпоредено да обявят заповедта на подходящо място с публичен достъп, както и да поставят обезопасителни знаци.         Със заповедта са запознати Басейнова дирекция „Дунавски район” - гр. Плевен, Регионалната здравна инспекция, Областния съвет на Българския червен кръст и Регионалното управление на образованието във Видин, директорите на детските градини и училищата. Документът е публикуван в интернет страницата на ОбщинаВидин. (http://vidin.bg/wp-content/uploads/2018/06/zapoved_vodni.doc)

===
Огнян Ценков връчи грамота на талантливо дете от Видин
        Кметът на Община Видин Огнян Ценков се срещна със семейство Александър и Даниела Русеви, чиято малка дъщеря Анна стана лауреат на международния конкурс за пиано „Нашите деца свирят Бах”. На музикалното събитие, което се проведе в Благоевград, осемгодишната пианистка спечели златен медал, първо място, грамота, диплом и специалната награда на фондация за даровити деца. Анна е ученичка във видинското Средно училище „Цар Симеон Велики”, а нейна преподавателка по пиано е Анна Илиева, която също присъства на срещата. Огнян Ценков връчи грамота на талантливата пианистка за отличното й представяне и се обърна към нея с с думите: ”Ти си гордост за нас. Щастлив съм, че така достойно си представила не само себе си, но и нашия град. Пожелавам ти много бъдещи успехи и спечелени отличия”. Александър Русев подари на Ценков своя Монография в знак на благодарност за обществената му ангажираност да помага на талантливите деца на Видин. От своя страна музикалният педагог Анна Илиева също благодари на кмета на Община Видин: „Искам да Ви поздравя за това, че отделяте време и внимание на даровитите деца. Това им дава кураж и стимул да работят още по-упорито. Продължавайте да ги подкрепяте, защото те са бъдещето на нашия град”. Конкурсът за пиано „Нашите деца свирят Бах” е насочен към млади пианисти непрофесионалисти, които не учат в специализирани музикални училища. Той е уникално явление не само за България, но и за Европа. Сред другите отличия на Анна Русева досега са бронзов медал от конкурса „Орфеева дабра”, който се провежда ежегодно в София, както грамоти и дипломи от други изяви. Тя е участвала в редица концерти в различни градове на България.

===
Кметът на Видин се срещна с военнослужещи от резерва от Румъния и Сърбия
   Огнян Ценков прие своите гости от Крайова, окръг Долж и Дробета Турну Северин, окръг Мехединци, Румъния и от Зайчар, Сърбия в заседателната зала на Общината. Посещението им в нашия град е в рамките на приетия план за сътрудничество за 2018 г. на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Видин. За това информира в началото на срещата председателят на Съюза – полковник Венизел Петков. Той подчерта, че контактите между сродните организации от трите съседни страни се развиват много успешно и получават висока оценка на национално ниво.         Ценков изрази своето удовлетворение, че има възможност да посрещне групата в Община Видин и да приветства гостите с „добре дошли“ като кмет, а също и като член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, със звание „капитан“. „Винаги съм казвал, че хората, които имаме военната школовка, сме дисциплинирани, отговорни и взимаме важните решения, които са правилни за територията, която управляваме. Затова опитът, който притежаваме, ни е полезен и впоследствие, когато заемаме обществени и публични позиции“ – коментира видинският кмет. Той сподели, че Община Видин работи по съвместни трансгранични проекти с Община Зайчар в областта на екологията и на културата. „Това сътрудничество, което се осъществява между нашите съсловни организации от България, Сърбия и Румъния, е един добър пример за продължаване на традициите за добросъседство и приятелство между нашите народи, които са хилядолетни“ – заяви Ценков. Той пожела успех на всички, здраве и радост на техните семейства.         Кметът на Община Видин и неговите гости си размениха подаръци, с пожеланието да се срещнат отново.

===
Кметът на Видин присъства на освещаването на чешма в село Слана бара
     За тържествения водосвет на новопостроената чешма се събраха много жители на селото и гости. Той бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. На събитието присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков и заместник-кметът Венци Пасков. Ценков благодари за поканата да сподели с местните хора такова вълнуващо тържество, което се посреща от всички като истински празник: „За вас тази чешма е символ на здраве, на чистота и на благоденствие. Искам специално да поздравя дарителя – адвокат Николай Беров и тези, които са му помагали, също и неговите внуци – Елица и Христо, както и арх. Христо Илиев, изготвил проекта на чешмата”. Той подчерта, че в Слана бара кметството и жителите полагат заедно усилия за облагородяване на селото и с подкрепата на Община Видин, чрез програмата „Местни инициативи”, се реализират конкретни проекти. Огнян Ценков пожела на присъстващите да си спомнят с добро за хората, които са помогнали за съграждането на чешмата и честити придобивката. Адвокат Николай Беров, който е родом от Слана бара сподели, че е бил впечатлен от желанието на кмета на селището Севделин Младенов и на своите съселяни да променят облика на родното си място. И това го провокира да дари средства за изграждането на чешма. „Трябва да направим така, че нашите деца, внуци и правнуци да се връщат по-често тук” – призова той и благодари на всички онези, които са станали съпричастни към създаването на придобивката. Чешмата е наречена Берова и се намира пред къщата, в която е роден и израснал нейният дарител. Преди събитието Огнян Ценков, заедно със Севделин Младенов посетиха обектите, които са изградени в рамките на програма „Местни инициативи”, по която Община Видин вече трета година осигурява средства за реализирането на малки проекти и така дава възможност на хората от всички квартали и населени места на територията й да облагородяват местата за живеене. В Слана бара през 2016 г. е построена беседка и са поставени кошчета за битови отпадъци, а през 2017 г. е изграден тротоар, като се предвижда такъв да бъде направен и сега.Кметът на Слана бара изказа своята благодарност към Огнян Ценков и ръководството на Общината и за извършения със средства от капиталовите разходи ремонт на салона в сградата на кметството.

===
Празничен концерт за петата годишнина на Дунав мост Видин-Калафат
    Събитието е част от проявите, организирани от „Дунав мост Видин-Калафат“ АД във връзка с отбелязването на годишнината от откриването на мостовото съоръжение на 14 юни 2013 година. Сред поканените официални гости бе кметът на Община Видин Огнян Ценков, който поднесе приветствие и в него подчерта огромното значение на граничния комбиниран мост над Дунав между градовете Видин и Калафат. „Той осигурява втора постоянна връзка през реката между България и Румъния, която обслужва местния и регионалния трафик и този на далечни разстояния, по маршрута на Коридор №IV, като по такъв начин насърчава икономическите връзки за успешната интеграция на региона в Европейската икономическа зона“ – изтъкна Ценков и коментира съществената роля на моста за подобряване и оживяване на цялостното развитие на трансевропейския коридор, предназначен да служи като връзка не само за страните от Югоизточна Европа, но и за Северозападна Европа до Азия. „Преди всичко ние, жителите на общините Видин и Калафат, приемаме моста като нова възможност да укрепим своите взаимоотношения, да създаваме още по-близки връзки като добри съседи. Хората от двете страни на Дунав вече са едно цяло и реката не ги разделя, а ги събира. Днес всеки, който желае, може да премине по моста за кратко време – пеша, с велосипед, автомобил или влак. Да намери нови приятели, да осмисли свободата, която имаме всички ние като част от голямото европейско семейство! Затова нашият мост е и силна духовна връзка, която ни прави единомишленици в каузата да отстояваме правата на своя общ дом, да го защитаваме, преобразяваме, да живеем в любов и разбирателство“ – каза още в словото си Огнян Ценков. И пожела успех на всички, които стопанисват това прекрасно съоръжение, с което се гордеем.         Кметът на румънската община Калафат Лучиан Чобану също отправи поздравления по повод годишнината. Той нарече моста своеобразен символ на европейското единство, комуникации и солидарност, който трябва да ни даде импулс да си сътрудничим още по-силно, да откриваме общи възможности за икономическо развитие на двата гранични региона. Народният представител Владимир Тошев изрази надежда, че в скоро време таксите за индивидуално преминаване през моста ще бъдат изравнени с тези на Дунав мост при Русе-Гюргево, както и че от пролетта на следващата година на практика ще започне изпълнението на магистралния скоростен път Видин-Ботевград. Той пожела на ръководството на моста и на всички, които работят по неговата поддръжка, да продължат да развиват заедно това изключително полезно не само за България и Румъния, но и за Европейския съюз съоръжение.         „За мен е чест и привилегия, че съм част от екипа на дружеството оператор и искам да ви уверя, че ние, с румънските ни колеги, сме пример за коректно сътрудничество и приятелство на хората от двете страни на реката“ – заяви изпълнителният директор на „Дунав мост Видин-Калафат“ АД Любомир Низамов. Той подчерта, че мостът се е превърнал в емблема за двата града и благодари на техните кметове за подкрепата. На събитието присъстваха още народният представител Росен Живков, областният управител на Видин Албена Георгиева и заместник областният управител Лъчезар Попиванов, заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, секретарят на Общината Иванела Андреева и много други гости.         В празничния концерт взеха участие фолклорни състави от с. Чуперчен ной, Община Калафат, от с. Иново, Община Видин и музикална формация от ГПЧЕ „Йордан Радичков“. Бяха връчени награди на видински ученици, представили свои рисунки в изложбата-конкурс на тема: „Видин-Калафат – нашият мост“, която бе организирана на 13 юни.         Инициативите във връзка с годишнината продължават и утре с бънджи скокове от моста, редица спортни прояви и възможност за безплатно пътуване с автобус от Видин до Калафат и обратно.

===
Туристическа информация
тел.: 094/ 600 840 e-mail: tourism@vidin.bg

===
Документи към „ Доставка на електрически материали и консумативи за нуждите на Звено за поддържане и ремонт на улично осветление и електрически съоръжения, общинска собственост към Община Видин за 2018 година по две обособени позиции“
Документи Дата на публикуване: Информация за публикувана обява в профила на купувача ОП-02-30 от 15.06.18г. 15.06.2018г. Обява  № ОП-02-29 от 15.06.18г. 15.06.2018г. Спецификация към обява № ОП-02-29 от 15.06.18 г. 15.06.2018г. Проект на договор 15.06.2018г. Образци на документи Доставка на електрически материали и консумативи по две обособени позиции 15.06.2018г.  

===
„ Доставка на електрически материали и консумативи за нуждите на Звено за поддържане и ремонт на улично осветление и електрически съоръжения, общинска собственост към Община Видин за 2018 година по две обособени позиции“
Наименование: „ Доставка на електрически материали и консумативи за нуждите на Звено за поддържане и ремонт на улично осветление и електрически съоръжения, общинска собственост към Община Видин за 2018 година по две обособени позиции“ Преписка: Документ  - 9077302 Статус: Отворена Процедура: Събиране на оферти с обява по чл.20, ал.3, т.2 от ЗОП Публикувана на: 15.06.2018 г. Краен срок за подаване на оферти: 22.06.2018 г. до 17:00 ч. Към документи

===
Още 93-ма назначени на работа в Община Видин
    Днес, в залата на Общински съвет Видин, кметът на Общината Огнян Ценков връчи трудовите договори на 93 лица по Проект „Работа“. Целта на проекта е преодоляване на регионалните диспропорции на пазара на труда, както и повишаване на заетостта и трудовите умения на безработни лица, включително лица в неравностойно положение от райони с високо равнище на безработица над средното за страната през предходните 12 месеца. Представители на целевата група по Проекта са: безработни и неактивни лица, продължително безработни лица; новорегистрирани като безработни лица, които по информация от Национална агенция по приходите не са работили през предходните 12 месеца. Договорът с Агенцията по заетостта и Община Видин бе сключен на 11 юни 2018 година. Проект „Работа” предоставя възможност на Община Видин като работодател да наеме безработни лица за период от 12 месеца. Огнян Ценков поздрави наетите лица: ”Сигурен съм, че ще бъдете дисциплинирани и съвестни работници при изпълнение дейностите по проекта. Апелирам и разчитам на вашата отговорност и ви пожелавам много успехи и на добър час”. За населените места на територията на Община Видин са разпределени 65 човека, а 28 са в общинските предприятия и детските градини в град Видин.

===
Одобриха проектите по програма „Местни инициативи”-2018
   Това стана факт на проведеното днес заседание на Общински съвет Видин. Съгласно утвърдения Регламент и критерии за оценка на проектните инициативи, са одобрени общо 55 предложения, от които 34 са в населените места територията на общината и 21 в жилищни квартали в гр. Видин и кв. „Нов път”. Общият размер на средствата по програмата е 104 000 лв., по 2000 лв. на всяко проектно предложение.         Заседанието започна с полагане на клетва на новия общински съветник от групата на БСП Любомир Георгиев, който заема мястото на Борил Христов.         Общинският съвет прие декларация във връзка с подписка на граждани от гр. Дунавци за иницииране на законодателна промяна относно изготвяне на Наредба за определяне на хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, чийто повод бе недопускането на територията на града да бъде възстановена животновъдна ферма. Кметът посочи, че декларацията ще бъде изпратена на Министър–председателя на Република България с настояване за връщане на защитната зона между жилищната среда и обекти, излъчващи вредни емисии.          За изпълнение на дейности по проект„Предотвратяване и ограничаване на последиците от предизвикани от човека трансгранични бедствия в региона Видин-Зайчар“ по програма ИНТЕРРЕГ България-Сърбия, бе гласуван безлихвен заем от бюджетна банкова сметка на Община Видин в размер на 180 000 лева за покриване на част от главницата по краткосрочен кредит, съгласно Договор, подписан между Община Видин и „Фонда на органите за местно самоуправление в България – ФЛАГ“.         Огнян Ценков съобщи още, че по искане на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил се дава съгласие за преобразуване на имот, в който се намира Православен храм „Успение Богородично“ заедно със социален просветен център, отпублична общинска собственост в частна общинска собственост, като същият се прехвърля безвъзмездно чрез дарение. Бяха приети още поемане на общински дълг за осигуряване на финансиране за изпълнение на проект „Доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води – гр. Видин - Втора фаза” по Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г.; одобряване на задание и разрешаване изработване на Подробен устройствен план  на обект „Довеждащ водопровод от ПС „Сланотрън“; безвъзмездно предоставяне на 8 броя художествени ателиета, частна общинска собственост, за развиване на художествена дейност на художници, членове на Съюза на художниците - за срок от пет години; одобряване на споразумение за сътрудничество по проектно предложение „Заедно за по-добър живот” за социално-икономическа интеграция на уязвими групи, във връзка с кандидатстването на Община Видин по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси и Оперативна програма за наука и интелигентен растеж.          Видинският кмет изказа своята удовлетвореност, че за трета година общинските съветници приемат критерии за подбор на студенти, записани в първи курс на Русенския университет „Ангел Кънчев“, филиал Видин, които ще получат финансова помощ от Общината за изплащане на семестриална такса за първия семестър на академичната 2018/2019 година. «Това е един от възможностите да се задържат младите хора във Видин, както и да се подпомогне и улесни правото на образование и бъдеща професионална реализация на студентите”.- каза Ценков. Той коментира високата оценка, дадена от страна на Експертната акредитационна комисия къмНационалната агенция за оценяване и акредитация, за работата на филиала.         Огнян Ценков се спря също на предложението, внесено от председателя на Общинския съвет Генади Велков за допълнение на Наредба за реда на притежаване и отглеждане на домашни кучета на територията на Община Видин, с което се регламентира броя на отглежданите кучета в жилища и апартаменти.         На въпрос на журналисти относно получени сигнали за нанесени щети на 13 юни в следствие на обилния валеж, съпроводен с градушка, кметът отговори: «Активирани бяха всички екипи на Община Видин, Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението, ЧЕЗ и ВиК за своевременно отстраняване на последиците. Електрозахранването и водоподаването на населението бе спряно временно за отстраняване на авариите в отделни райони и населени места. В момента всички населени места имат вода и ток». В дневния ред бяха включени 23 точки. Пред медиите кметът изрази удовлетвореност от работата на общинските съветници за приетите предложения.

===
ИНФОРМАЦИЯ
      ОТНОСНО получени сигнали за нанесени щети на територията на Община Видин в следствие на обилния валеж, съпроводен с градушка. На 13.06.2018 от 17.40 ч. до 20.00 ч. на територията на гр. Видин и околните села се изсипа проливен дъжд, придружен с град и силен вятър. По данни на Националния институт по хидрология и метеорология при БАН, падналите количества валежи в гр. Видин са най-високите за страната 39л/кв.м. В следствие на обилния дъжд и съборената от градушката листна маса от дърветата доведе до запушване на шахти и затруднено оттичане. Силният вятър допринесе за повалянето на дървета и клони и скъсване на ел. проводници в гр. Видин и селата Покрайна и Рупци. От падналите дървета във Видин има пострадали три автомобила. Има наводнени мазета и приземни етажи. Няма пострадали хора. Активирани бяха всички екипи на Община Видин, Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението, ЧЕЗ и ВиК за своевременно отстраняване на последиците. Електрозахранването и водоподаването на населението бе спряно временно за отстраняване на авариите в отделни райони и населени места. В момента всички населени места имат вода и ток. По данни от синоптичните прогнози обръщаме внимание на населението на Община Видин, да има готовност за нови обилни валежи придружени със силен вятър и градушки.

===
Огнян Ценков се срещна с жители на село Градец
  На 12 юни кметът на Община Видин Огнян Ценков, заедно със заместник-кметът инж. Цветан Асенов проведе изнесена приемна, инициирана от общински съветници на ПП ГЕРБ, на която присъства Илия Томов, кмет на кметство Градец. Една от целите бе видинският кмет да разговаря с местните хора, да чуе мнения и предложения по различни теми, касаещи развитието на родното им място. Срещата започна с отчет на общинското ръководство за извършеното през 2017 година. Ценков информира, че Община Видин успява да се справи с финансовите трудности при стриктно спазване на финансовата дисциплина, поради което от месец март тази година е отпаднала от списъка на  общини във финансово затруднение; задълженията са намалели от 21 000 000 лева на 13 500 000 лева. Той добави, че въведеният стриктен контрол относно събираемостта на местните данъци и такси, е довело до положителни резултати, като за две години със собствени средстваса разплатени задължения в размер на 7 500 000 лв. Общината успешно финализира дейности по европейски проекти и осъществява нови; полага повече грижи за подобряване на инфраструктурата и околната среда във всички населени места за повишаване на жизненото равнище и благосъстоянието на хората; търси нови пътища за развитие на образованието с оптимизирането на училищната мрежа и детските градини; успех за всички е откриването във Видин на филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Кметът акцентира и на разрешаването на социалните проблеми, което продължава да е приоритет в политиката на Община Видин и осигуряването на заетост по Национални и Регионални програми. Богатата културна програма, в която са включени над 100 културни събития от местен, регионален, национален и международен характер, превръщат Видин в привлекателна туристическа дестинация. Част от програмата е провеждания ежегоден фолклорен събор “Алботин” в местността „Хайдук чешма“, село Градец. Общината усъвършенства административното обслужване и предприема конкретни стъпки във връзка с прозрачността и информираността на населението. Ценков отбеляза подкрепата на правителството, в резултат на общите усилията и със съдействието на всички жители промяната става видима във всяко населено място. В последните две години за село Градец са осигурени средства  за изграждане на детска площадка по ПУДООС – 10 000 лв. (2016 г.); по програмата „Местни инициативи“ – ремонт на детска площадка и автобусна спирка в общ размер 4000 лв. (2016-2017г.); подмяна на дограма в детската градина – 5000 лв. (2017г.); ремонт на кметството и на здравната служба – 12000 лв. (2017г.); балстриране и частични ремонти на улици – 45 000 лв. (2015-2017г.) и окосяване на храсти, миене на улици, поддържане на парка и на местността край Алботинския манастир – 1200 лв. (2015-2017г.). Хората имаха възможност да поставят въпроси, да изкажат мнения и препоръки. Те бяха свързани със състоянието на главните улици в селото, недоволство от високата скорост, с която водачи на автомобили карат по улиците и по третокласния път от Републиканската пътна мрежа за Община Бойница, с което се застрашава сигурността на хората; събирането и извозване на битовете отпадъци, уличното осветление. В края на срещата Ценков подчерта, че с негова заповед е сформирана комисия от експерти на общинската администрация, която ще извърши оглед на място и определи улици за асфалтиране, в град Видин и в другите населени места на Общината, както и че се предвижда видеонаблюдение на критичните точки, което значително ще подобри безопасността на движението. Местните жители изказаха задоволство от проведена среща с ръководството на Община Видин.

===
Кметът на Община Видин Огнян Ценков поздрави учениците от ППМП „Екзарх Антим I”,участвали в Националните ученически игри
   Медалистите от Видинската профилирана природо-математическа гимназия се срещнаха с Огнян Ценков в залата на Общински съвет - Видин. Те се класираха и заеха призови места на финали от 34-те национални ученически игри. На събитието присъстваха началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова, директорът на училището Румяна Петрова, председателят на Училищното настоятелство Лиляна Цанова и треньорите на отборите. Шампионки на България по волейбол на провелия се във Варна турнир са девойките от група 8-10 клас, с капитан Мила Илиева. Тя е определена за най-добър играч и реализатор с най-много точки по време на състезанието. Бронзов медал в индивидуалното класиране по шахмат спечели Захари Виденов в група 5-7 клас. Състезанието бе проведено в Бургас. На финала по лека атлетика в град Сливен Любен Виденов спечели сребърен медал в бягането на 800 метра, а сребърни медалисти от щафетата 4х100 метра са Цветомир Стойчов, Стивън Георгиев, Александър Ковачев и Лазар Ковачев. Ценков приветства отборите за отличното им представяне: „Искам да ви поздравя с високите спортни успехи, които постигнахте заедно с вашите треньори. Горд съм, че представихте достойно не само вашето училище, но и нашия град. Пожелавам на всички да продължавате да ни радвате и за напред с нови спортни резултати”. Математическата гимназия е единствената, която през 2018 година класира четири отбора на ученически финали в 34-годишната история на Националните ученически игри. В последните 15 години Видин е сред най-добрите пет града в страната заедно със София, Варна Бургас и Пловдив по общ брой класирани отбори на ученически финали.

===
Огнян Ценков се срещна с учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“, след пристигането им от Страсбург
   Отборът на видинската езикова гимназия се завърна от Страсбург, където на 1 и 2 юни участва в Европейското младежко събитие 2018 и бе представител на България в Европейския парламент, в програма ЕВРОСКОЛА. Кметът на Община Видин Огнян Ценков посрещна учениците в залата на Общинския съвет. На срещата присъстваха началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова, директорът на училището Любомир Георгиев, учителите Наталия Василева, Валя Александрова, ръководител на евроклуба в гимназията и журналистът Лидия Каменова, която снима филм за БНТ, отразяващ участието на нашите представители в Страсбург. Видинските ученици бяха сред 700-те участници от 21 държави на Европейския съюз. Те презентираха на отличен английски език вдъхновяващ разказ за Видин и България и активно се включиха в провежданите по актуални теми дискусии. Ценков приветства учениците с думите: ”За мен е изключителна чест да ви поздравя за достойното представяне. ГПЧЕ „Йордан Радичков“ е единственото училище от България, което представи нашата страна на този престижен младежки форум. Радвам се, че имам възможността отново да се срещна с вас и лично да ви изкажа своята благодарност.” Той връчи на всички участници от отбора сертификати като признание за ангажираността им за изграждането на Европейския съюз по време на ЕВРОСКОЛА в ЕП. Сертификатите са подписани от Антонио Таяни – председател на Европейския парламент. От името на първия заместник – председател на Европейския парламент г-жа Марийд Маккуинс, директорът на учебното заведение Любомир Георгиев, подари на кмета на Община Видин Огнян Ценков автентичното знаме на Европейския съюз.

===
Май 2018г.
Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за други средства от Европейския съюз Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за касовото изпълнение по сметките за чужди средства Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за средства от Европейски съюз на бенефициенти на разплащателна агенция (РА) към ДФ Земеделие Сметки за просрочени задължения

===
Осма регионална среща на клубовете „Млади възрожденци” от област Видин
   Видин е домакин на Осмата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" от област Видин. Десетки деца от клубовете към училищата и детски градини се събраха на тържеството в конферентния център на Областна администрация, което тази година е посветено на 140 години от Освобождението на България и на Видин. Организатори на събитието са Регионално управление на образованието Видин и Видинският комитет „Васил Левски“. Официални гости бяха Огнян Ценков, кмет на Община Видин, Анжело Методиев, заместник областен управител на Област Видин, , подполковник Вангел Николов, началник на Военно окръжие Видин, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски" и представители на културни институции и на духовната власт. Ценков приветства младите възрожденци: „Горд и развълнуван съм да бъда сред всички вас, ревностни родолюбци. Бих искал да поздравя Общобългарския комитет „Васил Левски“ за благородното дело и да изкажа своето искрено уважение към родолюбивата и достойна инициатива за създаването на движението “Млади възрожденци” и неговите успешни изяви. Тази Ваша инициатива успява да приобщи впечатляващ брой ученици, които намират прекрасна възможност да се посветят на добродетелни, патриотични дела. Вашата организация, толкова здраво свързана с българщината, е пример за това как се възпитава у децата ни родова памет“. Той подчерта, че безсмъртните завети на Левски трябва да се помнят и да се върви по пътя, посочен някога от Апостола на свободата „служба на отечеството и работа в името на народната воля“. С поздрав към всички участници в регионалната среща се обърнаха председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието Видин, председател на Видинския комитет „Васил Левски“. В словото си Васил Василев припомни, че Видин дава началото на създаването на клубовете в национален мащаб и благодари на учители и ученици за ентусиазма и дари на всеки един участник Георгиевска лента - висш отличителен знак за героизъм. Историческите факти, свързани с освобождението на Видин, изнесени в доклада, представен от Регионален исторически музей Видин, и мултимедийната презентация в снимки и документи на Държавен архив Видин, предизвикаха интереса на младите хора. Възторжено бяха посрещнати най-малките изпълнители от клуба „Млади възрожденци“ при детска градина „Русалка“. В програмата на Осмата регионална среща бяха включени сценични индивидуални и групови изяви – рецитали, песни и стихове от всички клубове на област Видин. Всеки клуб получи грамота за участие и поетична антология „Храбростта и мъката на България”. Клубовете "Млади възрожденци" в областта са 18, като тези в Община Видин са 12. Те са създадени по идея на Общобългарския комитет "Васил Левски".

===
Огнян Ценков връчи трудовите договори по Регионална програма за заетост
   От 13 юни, 20 души от Община Видин започват работа по Регионалната програма за заетост. Договорът с Агенцията по заетостта и Общината чрез Дирекция „Бюро по труда“- Видин бе сключен в края на месец май. Нейната цел е осигуряване на заетост и социална интеграция на безработни лица. Това ще спомогне за намаляване на безработицата, повишаване качеството на работната сила и преодоляване на негативните тенденции на пазара на труда.         Дейностите са от общополезен характер, като лицата са назначени на длъжност „Работник поддръжка сгради“, разпределени по следните обекти: -         Направление „Социални услуги и здравни дейности” към община Видин – 2 човека; -         Сграда на общинска администрация - 9 човека; -         Общинско предприятие „Обреден дом“ към Община Видин – 9 човека. Огнян Ценков поздрави наетите лица: „С изпълнение на дейностите по програмата ще постигнем осигурени доходи на продължително безработни лица и ще създадем възможност за трудова и социална интеграция на уязвимите групи, които са изправени пред риск от социално изключване“. Той пожела успех на всички в трудовата им дейност. Стефка Атанасова, която получи своя договор, изказа благодарност към Община Видин и лично на Ценков, че в труден за нея момент Общината и е подала ръка, дори и за 6 месеца. Тя изрази увереност, че ще бъдат активни участници за пълноценно включване в работния процес. Средствата за реализация на програмата са от държавния бюджет, като е осигурена е заетост за срок от 6 месеца.

===
Община Видин извършва обработка на дърветата срещу вредители
   В няколко жилищни комплекса на град Видин са установени единични гнезда и започна химична обработка на дърветата срещу първо поколение на бяла американска пеперуда. Пръсканията се правят периодично, в съответствие с указанията на Областната дирекция по безопасност на храните. Обработка се извършва в кварталите „Вида“, „Кр. Бъчваров“, по ул. „Широка“ и на други места, където има наличие на вредители.         По-мащабно третиране на дърветата ще бъде направено при появата на второ поколение на бялата американска пеперуда, съгласувано с отговорните институции.

===
Празник в село Капитановци
   Кметът на Община Видин Огнян Ценков откри седмото издание на Етнофестивала „Дунав и Тимок ни свързват“, който съвпада с празника на селото. На него присъстваха заместник-кметовете инж. Цветан Асенов и Венци Пасков, общински съветници, кметът на Капитановци Десислава Венелинова и кметове от други населени места в Общината.         Празникът, организиран от кметството, започна с водосвет в храма „Света Троица”, отслужен от отец Арахин. След това всички гости и жители на селото се отправиха към площада. Огнян Ценков откри фестивала с думите: „Най-искрено ви приветствам по повод традиционния събор на село Капитановци и Етнофестивала „Дунав и Тимок ни свързват”. За мен е чест да бъда тук сред вас, в моето родно място. Пожелавам ви да се насладите на неповторимата атмосфера на празничния ден, да се радвате на здраве, благополучие и късмет!”. Ценков връчи на Десислава Венелинова плакет на Община Видин и поздравителен адрес, с което засвидетелства своята признателност и уважение. Той награди Деян Славчев, главен художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав”, за отличното представяне на спектакъла „Северняшка сватба“ на Националните празници на професионалното фолклорно изкуство в гр. Пазарджик и за успехите, постигнати от АНТП „Дунав” под негово ръководство.         Танцьорите от Ансамбъла откриха празничната програма, която продължи с изпълнения на танцови състави и певчески групи с над 150 участници от област Видин. В програмата се включиха и деца от клуба по спортни танци „Елит-Тим”, Видин.         За всички състави са предвидени грамоти.         Фолклорният фестивал продължава и на 10 юни, когато в него ще вземат участие гости от съседна Румъния.         Огнян Ценков, заедно с Десислава Венелинова посетиха обектите, изградени през последните две години по програма „Местни инициативи“. Кметът на селото обясни, че през 2017 г. по желание на хората са построени две беседки, барбекю, поставени са две пейки, кошчета за битови отпадъци и е ремонтиран покривът на сцената, която се намира на площада. По програмата през 2016 г. е изградена беседка. Кметство Капитановци е спечелило тази година проект по ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) за изграждане на футболно игрище.

===
Международeн ден на архивите
   Държавен архив Видин отбеляза Международния ден на архивите - 9 юни, с изложба на постъпилите през месец май тази година документи, посветени на живота и делото на изявения видински архитект Майер Аладжемов. Тя се проведе под мотото „Архивите: управление, памет и наследство“. На събитието присъстваха Венци Пасков, заместник-кмет на Община Видин,Анжело Методиев, заместник областен управител на Област Видин, бивши служители на Архива и дарители.         Пасков връчи на Светлана Кръстева, началник отдел „Държавен архив” Видин поздравителен адрес от името на кмета на Общината Огнян Ценков. В него се изразява признателност към труда на видинските архивисти.„Приемете моите най-сърдечни поздрави за вашия празник! Приветствам Вас и Вашите колеги с инициативата по този хубав повод да подредите интересна изложба с документи на архитект Майер Аладжемов. Убеден съм, че във Видинския отдел разнообразието на архивните извори и формати е огромно и всички служители влагат много усилия и всеотдайност в своята работа. Затова трудът на целия екип заслужава специално внимание и уважение” - пише в поздравителния адрес. Той пожела на всички работещи в Държавен архив – Видинмного успехи в благородната им мисия на пазители на народната памет.         Светлана Кръстева, връчи грамоти на дарители, допринесли за обогатяване на Видинския архивен фонд за 2017 година. Сред отличените бе и Иванела Андреева, секретар на Община Видин, която получи специална грамота в знак на признателност за доброто сътрудничество между Община Видин и Държавен архив Видин. Венци Пасков прие наградата с благодарност.

===
Огнян Ценков прие представители на Националната агенция за оценяване и акредитация
   Днес, във Видин кметът на Общината прие представители наАкредитационния съвет къмНационалната агенция за оценяване и акредитация, водена от проф. д-р инж. Лилиана Зашкова, председател на експертната група за акредитация на филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев” във Видин. На срещата присъстваха още проф. Пламен Даскалов, заместник-ректор на университета и доц. Д-р Юлия Варадинова, член на експресната група, председателят на Общинския съвет Генади Велков и административният директор на филиала Момчил Станков. Поводът за събирането е предстоящото оценяване и институционална акредитация на висшето учебно заведение, което освен във Видин има филиали в Силистра и Разград. Проф. Зашкова изрази своята пълна убеденост, че филиалът във Видин се развива успешно и има много добър преподавателски екип.         Кметът Огнян Ценков увери експертната комисия, че развитието на филиала ще продължи. ”Благодаря за подкрепата. Винаги съм заявявал, че без обединените усилия на държавната и местната власт, на бизнеса и на цялата общественост, на разбирането и огромния труд от страна на академичното ръководство, разкриването на филиал на такова престижно висше учебно заведение като РУ „Ангел Кънчев”, не би могло да се случи. Големият брой записани студенти през тези две академични години дава шанс на младите за качествено образование, перспективна квалификация и реализиране на пазара на труда”- изтъкна Ценков.         Гостите изразиха удовлетворението си от проведената среща.

===
Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на Общински съвет - Видин на 14.06.2018 г.
    Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на Общински съвет - Видин на 14.06.2018г., от 09.00 часа, в Заседателната зала на Общински съвет - Видин. Дневен ред за заседанието на Общински съвет - Видин

===
Огнян Ценков се срещна с жители на град Дунавци
   Кметът на Община Видин Огнян Ценков посети гр. Дунавци, за да се срещне с хората, живущи на ул. „Вит”и да се запознае с техните проблеми. Поводът за нейното провеждане бе отправена молба от страна на гражданите за решаване на важни въпроси, свързани с благоустрояването на квартала, в който живеят. Срещата премина под формата на открит разговор. Присъстващите споделиха, че повече от 30 години, улица „Вит” не е ремонтирана и затова по тяхна инициатива са събрани средства за нейното баластриране. Огнян Ценков приветства активността на живущите за подобряване на инфраструктурата в квартала.         Местните хора не пропуснаха да отправят благодарност към кмета на Общината, за оказаното съдействие за почистването и окастрянето на храстовидната растителност, като по този начин улицата става достъпна до техните имоти.         В края на срещата Ценков подчерта, че с негова заповед е сформирана комисия от експерти на общинската администрация, която ще извърши оглед на място и определи улици за асфалтиране, както в град Видин, така и в другите населени места на Общината.

===