Начало

Връчиха наградата „Проспериращ млад учител“ за четвърта поредна година
   Церемонията по връчване на наградата „Проспериращ млад учител на 2017 година“ се състоя в една от залите на Художествена галерия „Никола Петров“. Инициативата се организира от Регионалното управление на образованието във Видин. На тържественото събитие присъства заместник-кметът на общината по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков. Той поднесе отличието на победителката в категория „Предучилищно обучение” – Яница Георгиева от ДГ „Арабела”, както и грамоти на номинираните. Пасков приветства от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от свое име ръководството на Регионалното управление на образованието с организирането на тази престижна проява за четвърта поредна година. „Радвам се, че връчването на наградата „Проспериращ млад учител“ вече се превръща в традиция и показва уважение към отговорната учителска професия. Използвам случая да поздравя младите хора, избрали да станат учители. Това означава, че те са хора с голямо сърце и висок морал” – каза заместник-кметът.    С наградата „Проспериращ млад учител на 2017 година“ бяха удостоени: Сияна Севделинова от ОУ „Хр. Ботев”, гр. Дунавци (категория „Начален етап”); Галя Недялкова от ОУ „Хр. Ботев”, с. Раброво (категория „Прогимназиален етап”); Мартин Методиев от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Видин (категория „Гимназиален етап); Петко Евтимов от СУ „П.Р.Славейков” и Янна Александрова от ПУ „Д-р Петър Берон”, гр. Видин (категория „Целодневна организация на обучение и други педагогически специалности”). Отличията бяха връчени от Марийка Василева – началник на Регионалното управление на образованието, Елка Георгиева – заместник областен управител и Емилия Николова – директор Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Видин.      Класацията на младите учители е направена от комисия въз основа на номинациите от директорите на училища в Област Видин по определени критерии и показатели.

===
„Доставка чрез покупка на горива (Автомобилен бензин А95Н и Дизелово гориво) за автомобилите, собственост на община Видин чрез използване на карти за безналично плащане по обособени позиции”
 

===
Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на Общински съвет - Видин на 28.06.2017 г.
    Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на Общински съвет - Видин на 28.06.2017г., от 09.00 часа, в Заседателната зала на Общински съвет - Видин. Проект на дневен ред за заседанието на Общински съвет - Видин

===
Връчиха дипломите на зрелостниците от езиковата гимназия
   Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика наОбщина Видин Венци Пасков присъства на тържествената церемония по връчване на дипломите на випуск 2017 г. от ГПЧЕ „Йордан Радичков“. Тя се състоя в залата на Драматичния театър. Пасков поздрави зрелостниците от името на кмета на Видин Огнян Ценков и от свое име. Той им пожела да продължат обучението си в престижни висши учебни заведения и да бъдат успешни посланици на нашия красив старопрестолен град. „За всички нас ще бъде чудесен подарък, ако отново се завърнете тук като специалисти, за да можем да обединим усилията си и превърнем Видин в привлекателно място за живеене!“ – каза заместник-кметът.    Тази година 94 възпитаници на езиковата гимназия получиха дипломите си. Директорът на учебното заведение Любомир Георгиев обяви средния успех от матурите по български език и литература – 5.13, при среден успех за страната 4.13, което нарежда ГПЧЕ „Йордан Радичков“ на първо място в областта. Средният успех от дипломите е 5.50. Повече от половината завършили са отличници. Георгиев отбеляза, че резултатите от положения държавен зрелостен изпит по английски език са едни от най-добрите в страната – от явилите се 94 ученика 73-ма са с успех 5.53.    Заместник-кметът на общината връчи дипломите на общо 16 възпитаници на гимназията, завършили средното си образование с успех между 5.90 и 6.00.

===
Заместник-кметът на Видин инж. Цветан Асенов връчи грамоти и плакети на зрелостници от ППМГ „Екзарх Антим I”
     На тържествена церемония в залата на Драматичния театър 98 възпитаници на Профилираната природо-математическа гимназия от випуск 2017 получиха дипломите си за завършено средно образование. Гост на събитието бе заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов, който поздрави младите хора от името на кмета Огнян Ценков и от свое име, като им пожела да представят достойно престижното си училище и да продължат образованието си в най-добрите университети. „Убеден съм, че с подготовката, която сте получили тук, ще отворите широко вратата към своето успешно бъдеще. Знам, че всеки от вас ще съхрани завинаги хубавите спомени и приятелства от времето, когато сте били заедно в любимата гимназия. Нека те ви зареждат с позитивна енергия и ви дават сила по пътя на житейските предизвикателства! Желая ви късмет и нека родният ви град Видин остане за вас желано място, където да осъществите мечтите си. Той го заслужава! А всички ние ще ви очакваме!” – заяви инж. Асенов, който също е възпитаник на гимназията.    Директорът на ППМГ „Екзарх Антим I” Румяна Петрова отбеляза, че от далечната 1972 година, когато е основано училището, от него са получили дипломи над 4000 възпитаници. „Децата на стотици семейства са продължили семейната традиция, завършили са гимназията и са съхранили изключително скъп спомен от ученическите години. На вас от сърце ви желая да запазите едни човешки ценности – добродетел, достойнство, разум, упоритост – все неща, на които ви учехме през годините” - каза тя. С приветствие и пожелание за благополучие в начинанията, към зрелостниците се обърна и Белоградчишки епископ Поликарп.    Заместник-кметът инж. Асенов бе поканен да връчи дипломите, заедно с грамоти и плакети на зрелостници, постигнали отлични резултати и включили се активно в училищния живот. Общо 49 са дипломиралите се тази година в гимназията с успех над 5.50.

===
Работна среща за ралиспринт „Вида 2017“
   Срещата бе насрочена от Организационен комитет под председателството на кмета на Община Видин Огнян Ценков, във връзка с предстоящото на 1 и 2 юли автомобилно състезание. Ралиспринт „Вида 2017“ – III-ти кръг от Националния шампионат, се организира от Българска федерация по автомобилен спорт, Община Видин и АСК „Жико Моторспорт“. На срещата присъстваха представители на ОДМВР – Видин, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областно пътно управление, Център за спешна медицинска помощ и Община Грамада. Целта бе да се обсъди програмата на спортното събитие и се уточнят детайли във връзка с неговото реализиране. Огнян Ценков призова всички присъстващи да изпълняват стриктно своите преки задължения и отговорности, за да бъде обезпечено безопасното провеждане на състезанието. Иван Иванов, председател на АСК „Жико Моторспорт“ отбеляза, че сигурността на трасето е най-важният приоритет и тя ще бъде гарантирана. На разположение ще са също две линейки и екипи на Спешния център.    За разлика от миналата година, сега стартът на ралиспринта ще бъде даден от паркинга при сградата на Община Видин. „Няма да има пропускане на автомобили на площад „Бдинци“, както се е случвало преди. И поради обстоятелството, че площадът се нуждае от ремонт, както и заради отрицателните реакции на видински граждани миналата година, когато автомобилите бяха оставили следи от гуми върху настилката и се наложи общината да ги премахне“ – обясни Ценков.    Директор на състезанието е Румен Манолов. Щабът на ралито ще се помещава в сградата на Община Видин и ще започне работа в 8.00 ч. на 1 юли. Церемониалният старт на автомобилното състезание ще бъде даден в 19.00 ч. в съботния ден.

===
Заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков откри фолклорния фестивал „Танци край Дунава“
   Международният фолклорен фестивал “Танци край Дунава” се организира от читалище “Цвят 1870”, под патронажа на кмета на Община Видин Огнян Ценков. В 11-то издание представят своето изкуство професионални фолклорни състави от гр. Зайчар – Сърбия, гр. Дробета-Турну Северин – Румъния, както и домакините - Представителен фолклорен ансамбъл и Детски танцов състав при читалище „Цвят“. Общият брой на участниците е над 120 танцьори, певци и инструменталисти.    Преди началото на официалната церемония по откриване на фестивала, заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков прие в общината ръководителите на групи и представители на участващите състави. Той отбеляза, че се навършват 20 години от основаването на престижната проява, което става с решение на Общинския съвет и изрази надеждата си, че фолклорният фест ще разширява все повече своя обхват и ще допринася за създаването на трайни културни контакти между страните от трансграничния регион.    Фолклорните състави и ансамбли се събраха пред сградата на видинското читалище и дефилираха до Художествената галерия, където на откритата сцена се проведе официалната церемония. Начинанието благослови Белоградчишки епископ Поликарп. Венци Пасков предаде сърдечни поздрави от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков на организаторите и участниците във фестивала. „За нас е чест, че красивият старопрестолен Видин е домакин на 11-то поредно издание на Международния фолклорен фестивал „Танци край Дунава” – каза Пасков. Той приветства целия екип на читалище „Цвят” за това, че полага неуморни усилия за запазване на културното ни и фолклорно наследство и обяви фестивала за открит.    Събитието продължи с концертна програма. Утре зрителите също ще имат възможност да се насладят на талантливите изпълнения на участниците във фестивала.

===
Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на постоянните комисии към Общински съвет - Видин на 21.06.2017 г.
Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на постоянните комисии към Общински съвет - Видин, които ще проведат своите заседания на 21.06.2017г., съгласно обявения график. График за заседанията на постоянните комисии към ОбС - Видин

===
Май 2017г.
Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за други средства от Европейския съюз Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за касовото изпълнение по сметките за чужди средства Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за средства от Европейски съюз на бенефициенти на разплащателна агенция (РА) към ДФ Земеделие Сметки за просрочени задължения

===
Фонтани и чешмички ще работят във Видин през цялото лято
   След приключване на профилактиката, всички чешми на територията на град Видин работят. В парк „Рова“, който преди две години бе обновен по проекта на общината „Зелена и достъпна градска среда“, в близост до детските площадки и кътовете за отдих има разположени чешми. От тази сутрин работи и чешмичката пред Стамбол капия. Хората, които в горещите летни дни намират отдих в градската градина край река Дунав, както и в парк „Владикина бахча“, също могат да разчитат на течаща питейна вода.    Фонтаните и шадраваните във Видин ще се пускат всеки ден, включително в събота и неделя. Освен че ще радват гражданите и гостите на града със своята визия, те ще носят и така желаната прохлада през лятото.

===
Архив на декларации по чл.12 на напуснали служители
Светослав Славчев Старши специалист "Гражданско състояние" Декларация Лидка Виткова Финансов контрольор Декларация Красимира Велкова Главен експерт "Бюджет" Декларация Кирил Матеев Директор на дирекция "Финансово-стопанска дейност" Декларация Галя Цингова Старши експерт "Обществени поръчки-инженер" Декларация

===
Нова техника в борбата срещу комарите
   Най-ново поколение техника за обработка срещу комари използва фирмата, която има сключен договор с Община Видин за извършване на тази дейност. Дезинфекционна станция Видин“ ЕООД извърши късно снощи, в рамките на около 4 часа мащабно третиране на тревните площи на територията на град Видин и общо 8 селища, разположени по поречието на Дунав. За тази цел работеха 2 машини. Техниката създава електростатичен заряд, много по-силен от земното притегляне. Това дава възможност за по-ефикасно прилепване на препарата върху повърхностите. Периметърът на разпръскване достига до 40 м обхват и до 30 м височина.    Следващата мащабна акция е предвидена за края на този месец, като за целия сезон по предварително съгласуван график с общината, фирмата е заложила 6 обработки срещу комари.

===
Стартира мащабна обработка срещу комари
   По график, съгласуван с общината, „Дезинфекционна станция Видин“ ЕООД започва от тази вечер мащабна аерозолна имагицидна обработка срещу комари. Работата ще стартира след 20.00 ч., с оглед спазване изискванията за безопасност на хората и животните, съобщи Пролетка Нинкова, управител на фирмата. Ще бъдат обхванати град Видин и населените места от общината, разположени по поречието на Дунав – Дунавци, Ботево, Цар Симеоново, Антимово, Гомотарци, Кошава, Кутово и Сланотрън.  „Дезинфекционна станция Видин“ ЕООД спечели обществената поръчка с предмет „Извършване на услуги по дезинсекция, дезинфекция и дератизация на територията на Община Видин през 2017 г.”. В началото на месец май фирмата извърши обработка срещу комари на територията на град Видин.

===
Кметът на Видин откри фолклорния фестивал „Дунав и Тимок ни свързват“ в село Капитановци
  Видинското село Капитановци е домакин на шестото издание на международния фолклорен фестивал „Дунав и Тимок ни свързват“. То се провежда на 10 и 11 юни и в него взимат участие шест танцови и певчески състава от Област Видин и два – от градовете Калафат и Турну Северин, Румъния, както и индивидуални изпълнители.    Провеждането на етнофестивала съвпада и с празника на селото и на местното читалище „Самообразование 1927”. Сред гостите бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков и областният управител Албена Георгиева. Събитието започна с дефиле на участниците във фестивала и тържествен водосвет в църквата. След това от сцената на площада официалните лица поднесоха приветствия, а видинският кмет обяви шестото издание за открито. Той се обърна към жителите на селото с думите: „Винаги съм щастлив да бъда тук, сред вас, защото това е моето родно място. Хората от Капитановци се славят със своето трудолюбие като добри стопани. Хора, които със своята всеотдайност и енергия запазват традициите за идните поколения”. Кметът на общината честити на всички празника и ги приветства за усилията да превърнат международния фестивал в традиционен. Ценков поднесе букет цветя и поздравителен адрес на кмета на селото Десислава Венелинова и засвидетелства своята признателност и уважение. Венелинова благодари на Община Видин, на земеделските производители и на други организации, съдействали за реализирането на етнофестивала тази година. Огнян Ценков пожела на добър час на участниците в шестото издание и призова зрителите да ги аплодират и се насладят на прекрасните изпълнения.    Първи на сцената се представиха самодейците от фолклорен състав и певческа група „Жива вода” от Капитановци.

===
Документи към „Избор на консултант за изготвяне на комплексен доклад за оценка на съответствието и упражняване на независим строителен надзор при изпълнението на строителство, във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради по пет обособени позиции“
Документи Дата на публикуване: Обявление за поръчка 09.06.2017г. Решение 09.06.2017г. Документация за участие 09.06.2017г. Образци и указания за попълване 09.06.2017г. Технически паспорт, Обследване за енергийна ефективност и Доклад  от обследване на сграда в  гр.Видин, ж.к. Вида блок 6 09.06.2017г. Технически паспорт, Обследване за енергийна ефективност и Доклад от обследване  на сграда в гр.Видин, ж.к. Вида блок 3 09.06.2017г. Технически паспорт, Обследване за енергийна ефективност и Доклад от обследване на сграда в  гр.Видин, ж.к. Крум Бъчваров  блок 5 09.06.2017г. Технически паспорт, Обследване за енергийна ефективност и Доклад от обследване на сграда в гр.Видин, ж.к. Вида блок 5 09.06.2017г. Технически паспорт, Обследване за енергийна ефективност и Доклад от обследване на сграда в гр.Видин, ж.к. Панония  блок 8 09.06.2017г.  

===
Огнян Ценков се срещна с творчески екип от Държавния куклен театър в град Ница, Франция
   На гости на кмета на Община Видин бяха Фредерик Поти - директор на Държавния куклен театър, Езекиел Гарсия-Ромеу - актьор и режисьор и Теодор Воденичаров - български продуцент, който е част от екипа. На срещата присъства и Павлинка Трифонова, директор на Видинския куклен театър.    Целта на разговора бе представянето на проект „Малкият театър от края на света”, за участие в който е поканен нашия куклен театър, заедно с куклени театри от Германия, Италия, Испания, Румъния, Сърбия, България, Куба, Ливан и Бряг на слоновата кост.    Идеята е проектът да включва представянето на спектакли, като във Видин за естествен декор може да се използва крепостта „Баба Вида”. Представленията ще могат да се гледат и чрез специална онлайн платформа.    Огнян Ценков приветства намерението и заяви пълната си подкрепа в случай, че проектът бъде одобрен. Това е добра възможност за привличането на още повече туристи и популяризирането на Видин, подчерта той. Кукленият театър от Франция ще кандидатства за финансиране пред Европейската комисия по Програма „Творческа Европа”.

===
Кметът на Видин прие делегация от Област Ортенау, Германия
   Посещението на делегацията в нашия регион е в рамките на развиващите се партньорски взаимоотношения в резултат на подписано споразумение между Област Видин и Област Ортенау, провинция Баден-Вюртемберг, Германия.Тя бе водена от Франк Шерер, областен управител на област Ортенау. На срещата в Община Видин присъстваха също областният управител Албена Георгиева и експерти от областната администрация. Кметът на Видин Огнян Ценков изрази удовлетворението си, че може да посрещне такива скъпи гости и да ги запознае с постигнатото от началото на своя мандат. Той се спря върху усилията за реализирането на проектите, финансирани с европейски средства, както и на по-важните нововъдения и промени във всички сфери от работата на общината. Като особен успех - дело на обединените усилия на местната, държавната власт, в лицето на областния управител, гражданското общество и бизнеса, кметът определи създаването на филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ във Видин. Сред важните приоритети Ценков посочи привличането на инвестиции, разкриването на нови работни места и развитието на туризма.  „Нашият град има двехилядолетна история и, както винаги казвам, Видин има величие, има вечност и ние трябва да съхраним всичко това“ – заяви той.    Франк Шерер благодари сърдечно за възможността да бъде гост на видинския кмет. „Много е хубаво да чуем какво е постигнато през последните години, какви проекти са разработени, какво е направено в областта на туризма и културата, което показва еднаквостта, близостта с нашия регион“. Той сподели, че техните туристическите агенции вече са включили Видин като част от програмата на круизните кораби. А това е сигурен знак, че регионът се развива позитивно.    Срещата продължи с презентация, подготвена от заместник-кмета Десислава Тодорова. Тя запозна гостите от Германия с проектите в процес на реализация и с предстоящите, които се осъществяват по различни оперативни програми за период 2014-2020, както и с проектите по Програма ИНТЕРРЕГ - ИПП за трансгранично сътрудничество България - Сърбия.

===
Видинският кмет награди участниците във футболен турнир на малки врати
   Кметът на Община Видин Огнян Ценков връчи купите и медалите на участниците в четвъртия традиционен футболен турнир на малки врати за ученици 5 - 7 клас. Състезанието се организира от Община Видин, Регионално управление на образованието - Видин, Училищно настоятелство на ППМГ „Екзарх Антим І” – Видин и Областния съвет на БФС-Видин. В състезанието, което се проведе в спортна зала „Фестивална“, участваха 9 отбора от Видин, Брегово, Арчар, Кула, Ново Село и Враца. „Искам да изразя голямата емоция и радостта, която усетих от този прекрасен футболен турнир за ученици, превърнал се вече в традиция, и да поздравя всички вас, които играхте като победители, със спортен дух, толерантно и коректно. Благодаря за подкрепата на нашите партньори, на родителите и учителите, защото нашите деца трябва да растат здрави, да спортуват, да се учат на воля за победа и да постигат успехи”- каза Огнян Ценков на финала на състезанието.    Във футболната надпревара на първо място се класира отборът на ППМГ – „Екзарх Антим І” – Видин, след победа на финала срещу СУ „Христо Ботев” - Арчар, класирал се на второ място. Третото място зае СУ ”Любен Каравелов” Видин и на четвърто място се класира отборът на СУ ”Васил Левски” Кула.    Връчени бяха и индивидуални награди. За „Голмайстор” на турнира бе отличен Асен Асенов от с. Арчар. „Най-добър вратар” бе Валери Тодоров от Видин. За „Спортен талант” бе определен Михаил Николов от Видин. „Най – темпераментен треньор” е Людмил Михайлов от СУ „Васил Левски“ Кула. За „Футболист - любимец на публиката” бе избран Венелин Тодоров от Видин.    Всички участници получиха лакомства и футболни топки, осигурени от организаторите.

===
Футболен турнир за девойки за Купа „Кока-Кола”
   Видин бе домакин на футболен турнир за девойки за Купа „Кока-Кола”, който е част от Националната програма „Децата и футболът”. Мачовете се изиграха на градския стадион „Георги Бенковски” Видин.Спортното събитиесе организира от Асоциацията на българските футболисти, Областния съвет на Българския футболен съюз Видин и с подкрепата на Община Видин. В състезанието взеха участие 6 отбора от областите Видин и Монтана.    Десислава Тодорова, заместник-кмет на община Видин, поздрави    всички участнички от името на кмета на общината Огнян Ценков. „Този турнир е доказателство, че за най – популярната и най-обичаната игра – футболът, няма граници и няма възраст. Това е спортът, който обединява вас момичета и момчета, и ви учи да бъдете борбени, дисциплинирани, изпълнени със спортсменски дух и уважение към съперника и играта“ - обърна се към състезателките Тодорова.    Организаторите връчиха индивидуалнинагради за: „Най-добър вратар”- Веселина Червенкова от ОФК ”Бдин 1923”, Видин; „Най - добър защитник” – Симона Огнянова от ФК „Ботев” гр. Грамада; „Най - добър полузащитник” - Искра Цветанова от ОФК ”Бдин 1923” Видин; „Най - добър нападател” – Михаела Миланова от ПФК „Монтана 1921” гр. Монтана. За „Голмайстор на турнира” бе отличена Лора Симеонова от ДФК „Видин”. „Най – техничен състезател” бе Верджиния Малинова от ФК „Балкан” - Белоградчик. За „Най–полезен състезател“ бе определена Йоана Рашева от ФК „Дунав 2016” Селановци. Председателят на Управителния съвет на ДФК „Видин“ Петър Митев получи приза за „Най – добър треньор”.    Във футболната надпревара на първо място се класира отборът на ДФК „Видин” след победа на финала срещу ФК „Балкан” – Белоградчик, класирал се на второ място. Третото място зае ПФК „Монтана 1921”. Председателят на Областния съвет на Българския футболен съюз Иво Марков бе отличен със специалната награда за най – голям принос към турнира.    Всички участници получиха футболна екипировка и топки от спонсора „Кока Кола”.

===
Летен оперен фестивал - Крепост на вековете „Баба Вида“
    Първият  летен оперен фестивал във Видин  Крепост на вековете – „Баба Вида“ ще бъде проведен през първите две седмици на месец август. Това съобщиха на специална пресконференция кметът на Община Видин Огнян Ценков и секретарят на общината Иванела Андреева.  На 5 юни, в София те участваха заедно с акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, в съвместна пресконференция, след което е подписано и Споразумение за сътрудничество.    Три емблематични за Видин културно-исторически забележителности ще се превърнат в сцена на летния фестивал. В красивия Крайдунавски парк на шлепа ще бъдат представени две произведения  - "Мантията" и "Джани Скики" от Джакомо Пучини, действието на детската опера „Шегобишко и островът на чудесата“ от  Георги Костов ще се разиграва около и в крепостта "Баба Вида". На площад „Бдинци“ пред Стамбол капия ще бъдат изпълнени "Лебедово езеро" от Чайковски, една постановка, която ще се играе в две вечери и втората постановка, представена в третата вечер, е "Зорба Гъркът“ от Микис Теодоракис.    „Видин е град с над двухилядолетна история, с богато културно-историческо наследство и забележителни природни дадености. С провеждането на първия летен оперен фестивал, който е част от богатата културна програма на общината, ще привлечем интереса на туристи и ценители от България и съседните страни към магията на оперното и балетното изкуство“- каза Ценков.    Община Видин ще изгради сцените, ще създаде условия за осигуряване на сигурността по време на репетициите и провеждането на самите представления, както и осигуряване на настаняването на актьорите-изпълнители. В организацията по подготовката на фестивала могат да се включат като доброволци и граждани на Видин, призова видинският кмет.     За провеждането на летния оперен фестивал в бюджета на общината са предвидени финансови средства, като очакванията са за допълнителна финансова подкрепа и от страна на представители на бизнеса.    В началото на следващата седмица ще са готови афишите и ще бъде обявена продажбата на билети, на онлайн - платформата на Софийската опера и балет, на касата на Общински драматичен театър Видин, на касата пред Крепостта „Баба Вида“ и касите на Изипей. Цените  на билетите за оперните представления са от 20 до 60 лв., за детската опера – 10 лв. и от 15 до 60 лв. - за балетните представления.    „С оперния фестивал нашият град ще бъде показан по уникален начин. За Видин трябва да  се говори в реално време, защото Видин има история, има величие и има вечност“- с това Огнян Ценков завърши пресконференцията и отправи покана към жители и гости на Видин да посетят невероятните  представления  на Оперния фестивал Крепост на вековете  „Баба Вида“.

===
„Избор на консултант за изготвяне на комплексен доклад за оценка на съответствието и упражняване на независим строителен надзор при изпълнението на строителство, във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради по пет обособени позиции“
Наименование: „Избор на консултант за изготвяне на комплексен доклад за оценка на съответствието и упражняване на независим строителен надзор при изпълнението на строителство, във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради по пет обособени позиции“ Преписка: 00051-2017-0009 Статус: Отворена Процедура: Открита процедура Публикувана на: 09.06.2017 г. Краен срок за подаване на оферти: 12.07.2017 г.до 17:00 ч. Към документи

===
Държавни ученически игри по волейбол
   В продължение на четири дни от 1 до 4 юни Видин бе домакин на финалите по волейбол при девойките VІІІ-Х клас от 33-те държавни ученически игри.    Надпреварата се проведе в спортна зала „Фестивална”, в която участваха най-добрите 10 отбора от страната - Видин, Добрич, Казанлък, София, Девин, Разград, Разлог, Айтос, Враца и Велико Търново. Състезанието се провежда по правила, утвърдени от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.    Организатори на спортното събитие са Българската асоциация „Спорт за учащи”, Ученически спортен клуб „Шампион“ и със съдействието на Община Видин и Регионално управление на образованието Видин.    Шампион на България стана отборът на Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Казанлък, който ще представи България на Световните ученически игри по волейбол през 2018г. Второто място заслужено зае видинският тим на Профилирана природо-математическа гимназия ”Екзарх Антим І”, а трето място бе за отбора на СУ” Братя Каназиреви” – гр. Разлог.    Класираните отбори бяха наградени с купи и медали от Венци Пасков, заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика“ и Марийка Василева, началник на Регионално управление на образованието.    За „Най-добър реализатор волейбол–девойки“ бе наградено нашето момиче Мила Илиева от Профилирана природо-математическа гимназия ”Екзарх Антим І” гр. Видин. За „Мис финал” бе отличена Кристияна Воздева от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Казанлък.

===
Община Видин усъвършенства организацията за разделно събиране на отпадъци
   В месец май приключи подмяната на съществуващите до сега цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци в гр. Видин. Това е поредно усилие на ръководство на Община Видин и ЕКОПАК България АД за устойчиво развитие и опазване на околната среда в района на Видин. По този начин общината изпълнява своите ангажименти, разписани в Закона за управление на отпадъците.    Основната цел на ръководството е да се намалят рисковете за здравето на хората с въвеждането на европейските стандарти при събирането, депонирането и обработката на отпадъците.    На територията на гр. Видин са разположени 339, по 115 жълти, сини и зелени контейнери, тип „иглу“. Новите контейнери не позволяват да се поставя друг вид отпадък, осен този, за който са предназначени, както и неговото изваждане.    През месец май ЕКОПАК България АД организира информационно-образователна кампания за деца, ученици и жители на Видин с цел разясняване на ползите от разделното събиране и рециклирането на отпадъци.    Припомняме, че синият контейнер е за събиране на хартиени и картонени опаковки, жълтият - за пластмаса и метал и зеленият - за стъклени опаковки.    Община Видин призовава гражданите да използват контейнерите за разделно събиране по предназначение. Сигнали, мнения и въпроси могат да бъдат подавани на телефони 094 609 442 и 094 609 459.    Днес, 5 юни е обявен за Световен ден на околната среда.

===
Традиционен събор в село Кошава
   Кметът на Община Видин Огнян Ценков бе гост в с. Кошава, което днес отбелязва своя празник – Свети дух. Гости на тържеството бяха народният представител Владимир Тошев, областният управител на област Видин Албена Георгиева, общинският съветник Десислава Димитрова и секретарят на общината Иванела Андреева. Жители и гости се събраха на площада за началото на празника. Кметът на селото Венелин Венелинов поздрави присъстващите с пожеланието за здраве и добро настроение. Той благодари на ръководството на Община Видин за съдействието, което оказа при подготовката на събора. Огнян Ценков поздрави всички жители на китното Златорожко село: „Пожелавам на всички вас да бъдете винаги свързани с родните си корени, да милеете за своя роден дом, да бъдете единни и съграждате заедно бъдещето на децата си“. В обръщението си към присъстващите кметът изрази и своето съпричастие по повод станалия на 3 юни в Лондон атентат, осъждайки поредното посегателство срещу невини хора. „Най-ценното богатство в този глобален свят, в който живеем, е мирът. Това, което обединява хората и в добрите, и в трудните житейски моменти, са традициите и обичаите, съхранени и предавани от поколение на поколение“ – каза Ценков.    Самодейни състави от България, Сърбия и Румъния се включиха в богатата фолклорна програма на изградената открита сцена в с. Кошава. Съборът се провежда от 3 до 4 юни.    Кметът на Видин Огнян Ценков изпрати също поздравителни адреси до жителите на гр. Дунавци и селата Иново, Покрайна и Синаговци, които провеждат фолклорни събори и подготвиха концерти за празника на Свети дух.

===
Предизвикан отговор
   По повод публикувана в електронна медия статия за отбелязване Деня на Ботев, Община Видин информира:    Днес, 2 юни 2017 г., точно в 12:00 ч. бяха пуснати сирените на територията на Община Видин. Сигнално-оповестителната система се задейства централизирано със сигнал в 11 ч.,59 мин. и 20 сек. Сирените излъчваха сигнала в продължение на 2 минути от 12:00 ч. до 12:02 мин.    Втори юни е ден за почит към паметта на героите, благодарение на които ни има като свободни личности. Живеем в материално време, когато парите и сензациите са жизнено необходими за някои   „родолюбци“. Подминаваме злобните лични нападки срещу кмета на Община Видин и Областния управител на област Видин. Те са публични личности и като такива са приели, че ще бъдат подложени на недобронамерени думи и действия към тях, но няма как да подминем, че с думите си нанасяте обида на Видинските граждани.    Днес пред паметника на Христо Ботев застанаха заедно представители на държавната, местната и духовната власт, политически партии, организации, културни институти, творци, ученици, деца от детски градини и много достойни граждани и гости на град Видин, които сведоха глави в знак на преклонение пред подвига на загиналите за свободата и независимостта на България.    Фалшивите новини едва ли носят нещо градивно и категорично не помагат на нашето общество.    В ден като днешния, подобни неистини се неприемливи, недостойни, обидни и не бива да опетняват несломимия български дух.  

===