Начало

Кметът на Община Видин получи престижна награда от Синдиката на българските учители
   На церемонията, която се състоя в Парк-хотел „Москва“ в София, Огнян Ценков бе удостоен с наградата „Най-добър социален партньор – кмет“ за 2018 година. Тя се присъжда от Синдиката на българските учители. Сред официалните гости бяха Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Сюзан Флокен, директор на Европейския синдикален комитет по образование, инж. Пламен Димитров, президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Церемонията бе открита от председателя на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева. На събитието присъства и Евлогия Манджукова, председател на Общинския координационен съвет на СБУ и областен координатор. Министър Вълчев връчи на кмета на Община Видин Огнян Ценков плакет и грамота за висок принос в развитието и усъвършенстването на социалното партньорство и сътрудничество със Синдиката на българските учители. Кметът благодари за голямата чест да получи наградата на такъв престижен форум, за отношението и доверието към него и към хората, които работят в сферата на образованието, защото зад това отличие стоят усилията на всички тях. Той подчерта: “В управленската ми програма развитието на образованието е поставено сред най-важните приоритети.Сбъднахме една дългогодищна мечта-Видин вече е университетски град, с откриването на филиала на Русенския университет „Ангел Кънечв“ през 2017 година. Общината изпълнява проекти за подобряване състоянинието на образователната ифраструктура по Оперативна програма „Региони в разтеж“. С помощта на българското правителство бяха отпуснати средства, с които са осъществени ремонтни и е осигурено оборудване в две престижни видински училища“. Кметът Огнян Ценков изрази своята увереност, че в сътрудничество със социалните партнори ще бъдат направени значими промени в образованието, за да могат повече млади хора да останат в България, да се обучават и реализират професионално. Сред наградените бяха също Любомир Георгиев, директор на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ - Видин. Той бе отличен в категория „Най-добър социален партньор – директор“ и Ася Пешева, председател на синдикална организация на СБУ при ОУ „Иван Вазов“- Видин. Тя бе отличена с приза „Синдикалист на годината“.

===
Предколедни вълшебни приказки за добротворството
      Благотворителният концерт на Профилираната природоматематическа гимназия„Екзарх Антим I” събра младите таланти в зала „Симфониета“-Видин. Те зарадваха публиката със своите музикални изпълнения и театрални постановки, подготвени по повод традиционния Коледен концерт, който се организира всяка година. Във фоайето на залата бе изложен коледен базар с ръчно изработени предмети от възпитаниците на гимназията. Събраните средства ще бъдат предадени на училищния съвет и ще се изразходват в полза на учениците.      Част от Коледната програма на Община Видин бе детското коледно тържество „Нощ в библиотеката“, както и изложбата на дървени авторски играчки на Иван Чалъков. Те бяха представени в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“.

===
Заместник-кметът Венци Пасков връчи медалите на победителите от втория Коледен турнир по лека атлетика
    Последният кръг от лекоатлетическото състезание бе в две възрастови групи -момичета и момчета V-VII клас, юноши и девойки VIII-X клас. Турнирът се проведе в закритата лекоатлетическа писта, в близост до стадион „Георги Бенковски“ – Видин. Той се организира от Община Видин със съдействието на Регионално управление на образованието – Видин и Спортен клуб „Бдин Атлетик“. Гости на събитието бяха заместник-кметът Венци Пасков, председателят на Общинския съвет Генади Велков и експертът по физическо възпитание и спорт към Регионално управление на образованието Цветанка Червенкова. Ученици от осем видински училища, както и от град Кула премериха сили в оспорваната надпревара. Дисциплините, в които се състезаваха, бяха – 60 м и 400 м гладко бягане, скок дължина, скок височина и тласкане гюле. Венци Пасков се обърна към присъстващите: „Искам да изразя своите специални поздравления към всички победители и участници в днешното лекоатлетическо състезание.В  навечерието на предстоящите Коледни и Новогодишни празници приемете моите сърдечни пожелания за здраве и късмет във всеки дом, за благополучие и успехи във всяко ваше начинание” – каза той, след което награди шампионите със заслужените им призове. На класиралите се в челните позиции от Коледния турнир по лека атлетика, бяха връчени златни, сребърни и бронзови медали.

===
Документи към 00051-2018-0022 „Предоставяне на оборудване и техника за сметосъбиране и сметоизвозване за ежедневно почистване на Община Видин и снегопочистване на град Видин, разделена на три обособени позиции“
Документи Дата на публикуване: Обявление за поръчка № ОП-02-62 от 11.12.2018г. 14.12.2018г. Решение за откриване на процедура № ОП-01-46 от 11.12.2018г. 14.12.2018г. ДОКУМЕНТАЦИЯ за участие, утвърдена с Решение  №ОП-01-46 от 11.12.2018г. 14.12.2018г. ПРОЕКТО ДОГОВОРИ, неразделна част от Документация,  утвърдена с Решение  №ОП-01-46 от 11.12.2018г. 14.12.2018г. ЕЕДОП - образец към Документация , утвърдена с Решение № ОП-01-46 от 11.12.2018г 14.12.2018г. ОБРАЗЦИ НА ДОКУМЕНТИ, неразделна част от Документация,  утвърдена с Решение  №ОП-01-46 от 11.12.2018г. 14.12.2018г.  

===
Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на постоянните комисии към Общински съвет - Видин на 21.12.2018г.
     Председателят на Общински съвет - Видин, г-н Генади Велков свиква редовно заседание на постоянните комисии към Общински съвет - Видин, които ще проведат своите заседания на 21.12.2018г., съгласно обявения график. График за заседанията на постоянните комисии към ОбС - Видин

===
Изложба за живота и делото на Виден Табаков
            Документална изложба под надслов „Безпределният космос на човешкия ум”, посветена на проф. Виден Табаков (1919-2015), бе представена в Държавен архив – Видин. Тя се организира отДържавна агенция „Архиви” и Фондация „Визия за научен и технологичен растеж”. На събитието присъстваха Иванела Андреева, секретар на Община Видин, Росен Младенов, заместник-кмет на Община Белоградчик, представители на образователни, публични институции и граждани. Иванела Андреева приветства организаторите с думите: „За нас тази изложба е специална, защото Виден Табаков е родом от село Стакевци, а средното си образование завършва във Видинската мъжка гимназия „Цар Симеон”. Експозицията дава възможност да се докоснем до живота и делото на този бележит българин”. Документите и фотографиите проследяват пътя на проф. Табаков, който участва в космическата програма на САЩ и допринася за провеждането на първия космически полет по програма Аполо до Луната. Присъстващите гледаха с интерес и филм, който представя живота и постиженията на световноизвестния учен, променили човешката история в областта на аеронавтиката и астронавтиката. Секретарят на Общината покани гостите, дошли на изложбата, да участват в обществено обсъждане на проекта за реставрация и адаптация на Синагога – Видинв туристически обект културен център "Жул Паскин",което ще се проведе на 17 декември 2018 г. (понеделник), от 13:00 часа в заседателната зала на Общински съвет – Видин.

===
Лична благодарност към кмета на Община Видин
   Ваня Младенова благодари от сърце на кмета Огнян Ценков за дарените от него лични средства в помощ на нейния син. Иван Василев се нуждаеше от бъбречна трансплантация. На 2 ноември той е опериран успешно и се чувства добре. Кметът на Община Видин изрази своята радост от факта, че много хора са се отзовали на призива в социалните мрежи и са помогнали операцията на Иван да се случи. Той пожела много здраве, успешно възстановяване на младия човек и готовност да помага отново, ако се наложи. Припомняме, че всеки месец от началото на своя мандат, кметът Огнян Ценков отделя средства от заплатата си, за да подпомогне нуждаещи се видински деца и младежи.

===
Кметът на Община Видин: Туристическо дружество „Бонония“ има заслужено място в живота на нашия град
        Кметът на Община Видин Огнян Ценков се отзова на поканата да присъства на отчетното събрание на ТД „Бонония“, което се проведе в залата на Общинския съвет. Гост на събитието бе и областният управител Албена Георгиева.         Видинският кмет се обърна с приветствие към присъстващите и изрази своето удовлетворение, че вижда в залата не само ветерани, но и много млади хора, привърженици на туризма. Той заяви, че името на Туристическо дружество „Бонония“ се ползва с висок авторитет сред нашите съграждани: „То е пример за това как могат да се създават каузи, които обединяват хората, преосмисляйки ценностите им и начина на живот. Поздравявам ви за инициативността и умението да възраждате традиции и да поставяте началото на нови. Община Видин винаги е откликвала на всички иновативни идеи, свързани с развитието и популяризирането на туристическата дейност в нашия край и в полза на хората“. Ценков припомни важни инициативи, организирани през годината от дружеството, с подкрепата на Община Видин – спортно-туристически празник, посветен на Международния ден на труда - 1 май в местността „Божурица“, парад на лодките, по повод 29 юни – Международен ден на река Дунав, посрещане на представителите на държавите-участнички в 63-тия Дунавския гребен поход ТИД 2018 и редица други. Кметът на Общината отправи заръка към всички великолепни ентусиасти, които членуват в туристическото дружество, да бъдат отдадени и занапред на работата си и все така да милеят за Видин. И пожела в навечерието на най-светлите християнски празници – Коледа и Нова година да бъдат здрави, да има много настроение, радост и благоденствие в домовете им.         Председателят на ТД „Бонония“ д-р Борислав Милчев благодари на Община Видин и лично на кмета Огнян Ценков за съдействието, което оказват за развитието на туристическата дейност в региона.         Поздравление към туристическите деятели поднесе и областният управител Албена Георгиева.         В дневния ред на събранието бе предвиден отчет на дейността през 2018 г., награждаване на заслужили деятели на туризма и обсъждане на бъдещи проекти.

===
Общински драматичен театър „Вида” с нов директор
    На пресконференция в Община Видин заместник-кметът Венци Пасков представи новия директор на Драматичния театър - Дейвид Славчев, който бе избран след проведен конкурс. Пасков акцентира върху основните моменти от творческата биография на Славчев. Той е роден през 1971 година в София, в семейство с артистична насоченост. Завършил е средното си образование в паралелка с изучаване на английски език. В детската си възраст е учил Пантомима в школата на Милчо Милчев, с ръководители Сашо Илиев и Джанан Каба. Първата си роля изиграва в Младежкия театър като дете на 8-годишна възраст и тогава е забелязан от телевизионни режисьори, които го ангажират за участие в детски филми и сериали. Посещавал е театрална школа към театър „Сълза и смях“ с художествен ръководител Бончо Урумов. Завършва    Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на Стефан Данаилов. Още като студент е бил поканен за роля в Младежкия театър, с режисьор Леон Даниел. Пет години е работил като актьор в Държавен пътуващ театър „София“ и на хонорар в Младежкия театър. Той е създател на първото у нас предаване за скрита камера („Пирон“) в Българската национална телевизия. Продуцирал е и концерти на известни български изпълнители. Участвал е в създаването на предаването „Господари на ефира“. Славчев е бил изпълнителен директор на местните телевизии в градовете Ямбол и Сливен. Новият директор отговори на поставените въпроси от журналисти и представи своята концепция за развитието на видинския театър. Славчев има амбициозната задача да поставя по четири нови постановки на сезон, да разшири актьорския състав, като за целта вече е провел разговори със Съюза на българските артисти. Обсъжда се възможността да дойде ново актьорско попълнение чрез Националната програма „Мелпомена” на Министерството на труда и социалната политика. Директорът вече е осигурил всеки месец по едно участие на театралната трупа на софийска сцена. Предвиждат се и турнета в цялата страна. Първата писеа, която ще се играе в Общински драметичен театър „Вида” под негово ръководство, е комедията „Само за мъже” на Дарио Фо. Славчев се надява видинските зрители да могат да я гладат през месец февруари догодина. На пети януари започват репетциите на новата постановка. Накрая Венци Пасков съобщи, че видинският театър от началото на 2019 година става второстепенен разпоредител с бюджет.

===
Огнян Ценков награди победителите в Коледния турнир по лека атлетика
        Деца от I-ви до IV-ти клас се включиха в състезанието, което се проведе на закритата писта по лека атлетика в град Видин. То се организира от Спортен клуб „Радуканови”, със съдействието на Община Видин. На събитието присъстваха кметът на Общината Огнян Ценков, председателят на Общинския съвет Генади Велков и директорът на „Спортни имоти” Юлиян Иванов.         В надпреварата взеха участие над 140 деца от всички видински училища и от град Брегово. Малките атлети (момчета и момичета) се състезаваха в две дисциплини – 60 м гладко бягане и скок на дължина от място.         Кметът на Общината Огнян Ценков поздрави присъстващите: „С радост приех поканата да бъда сред вас на Коледния турнир по лека атлетика, за което ви благодаря. По този начин се дава шанс на все повече деца от нашия град да се занимават с този спорт и да тренират при добри условия. На всички вас пожелавам да посрещнете предстоящите Коледни и Новогодишни празници с много усмивки, сбъднати мечти и благоденствие във всеки дом. Бъдете здрави!” – каза той. Ценков благодари на всички, взели участие в организацията на спортното събитие, както и на Мирослав Радуканов за усилията, които е положил, заедно със своите съмишленици, за обновяването на закритата лекоатлетическа писта.След това кметът награди състезателите, заслужили своите призове.         За класиралите се на първо, второ и трето място бяха подготвени медали и купи, а за тези на четвърта и пета позиция – грамоти. Всички победители получиха и предметни награди, осигурени от основните спонсори на турнира.

===
Кметът на Видин връчи отличието за публикация в интернет блог на третите Годишни награди в туризма
    Церемонията по връчване на наградите се състоя снощи в Централния военен клуб в София. Поканата за участие в престижното събитие бе отправена към кмета на Община Видин Огнян Ценков от министъра на туризма Николина Ангелкова.         Отличието за публикация на тема „Туризъм в България за 2018 г. в интернет блог“ получи Марта Рос, за материала си „5 прекрасни екскурзии, които могат да се правят в Рила”. Тя бе връчена от видинския кмет, който благодари за поканата и възможността да участва в Церемонията. Ценков поздрави министър Ангелкова и Министерството на туризма за прекрасното събитие, силните послания и обединяването на институции, организации и хора да работят заедно като партньори за популяризирането на България като целогодишна туристическа дестинация. Той пожела на спечелилите наградата за интернет блог, на медиите и на журналистите да продължават да бъдат не само коректив, а и партньори на местната власт, на държавната власт, на бизнеса и гражданското общество. Министър Николина Ангелкова изразява своята благодарност към Огнян Ценков за съдействието, което оказва за устойчивото развитие на сектора. Припомняме, че през 2017 г. емблемата на град Видин – крепостта „Баба Вида“ спечели убедително първо място във вторите Годишни награди в туризма, категория „Изборът на българите“. Конкурсът  за годишните награди се проведе в 16 категории, а гласуването беше онлайн и приключи на 5 декември. От Министерството на туризма отчитат засилен интерес към третото издание на проявата.

===
00051-2018-0022 „Предоставяне на оборудване и техника за сметосъбиране и сметоизвозване за ежедневно почистване на Община Видин и снегопочистване на град Видин, разделена на три обособени позиции“
Наименование:  „Предоставяне на оборудване и техника за сметосъбиране и сметоизвозване за ежедневно почистване на Община Видин и снегопочистване на град Видин, разделена на три обособени позиции“ Преписка: 00051-2018-0022       Статус: Отворена Процедура: Открита процедура Публикувана на: 14.12.2018 г. Краен срок за подаване на оферти: 15.01.2019 г.до 17:00 ч. Към документи

===
Алея на елхите подредиха в центъра на Видин
   Деца от детски градини и училища украсиха на площад „Бдинци“ 24 коледни дръвчета. Инициативата е на Регионално управление на образованието и се реализира със съдействието на Община Видин и Областна администрация - Видин. На събитието присъстваха Венци Пасков, заместник-кмет на Общината, Веселка Асенова, началник на РУО, Десислава Обретенова, директор дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областната администрация, Румяна Петрова, директор на ППМГ”Екзарх Антим I” и Илияна Тодорова, представител на родителите. Венци Пасков приветства хубавата инициатива, която е първа по рода си в нашия град: ”Тази алея допълва цялостната празнична визия на Видин в навечерието на Коледа и Нова година и създава чудесно настроение. Пожелавам весело посрещане на празниците и нека има мир и разбирателство във всеки дом”. Той благодари от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и на ръководството на Общината на детските градини и училищата, които се включиха в инициативата. Приветствие отправи и Веселка Асенова. Тя също благодари на децата и младите хора, които с много ентусиазъм украсиха прекрасните коледни елхички, а на Община Видин – за оказаното съдействие. Деца от детска градина „Славейче” и ученици от ОУ ”Иван Вазов” изнесоха кратка програма, с която зарадваха присъстващите.

===
Извиси се коледна елха във видинския квартал „Нов път”
        На днешния празничен 6 декември – Никулден, кметът на Община Видин Огнян Ценков посети квартал „Нов път” за традиционното запалване на светлините на коледната елха. Гост на тържеството бе и заместник-кметът инж. Цветан Асенов.         Ценков приветства събралите се жители на квартала: „Много се радвам, че на този светъл християнски празник съм тук сред вас, за да го посрещнем заедно. Коледа е празник, който сбъдва мечти и дарява доброта”. Той честити именния ден на всички празнуващи и пожела много настроение, мир и благоденствие във всеки дом. След традиционното обратно броене осветлението на 10 метровата елха грейна на площада, а небето бе озарено от фойерверки.         Стотици деца се събраха, за да посрещнат Дядо Коледа, който пристигна с файтон и раздаде подаръци на малчуганите. За тях Общината бе осигурила коледни сладки и шоколади.

===
С литийно шествие и празничен молебен на брега на Дунав отбелязаха Никулден във Видин
        Денят, в който почитаме Св. Николай Чудотворец Мирликийски, започна с тържествена Света литургия в едноименния храм, отслужена от Видинския владика Даниил. На нея присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, заместник-кметът Венци Пасков, много граждани.         По традиция официалните гости запалиха кандилата в сребърния светилник под формата на кораб в митрополитския храм. Кметът на Видин бе поканен пръв да почете обичая. След службата, начело с Градския духов оркестър, потегли литийно шествие през Крайдунавския парк към централния понтон.         На брега на реката бе отслужен молебен и потопена иконата на светеца във водите на Дунав, от катер на Гранична полиция. Негово Високопреосвещенство отправи своя поздрав към моряците, рибарите, банкерите, чийто покровител е Св. Николай Чудотворец, с пожеланието да извършват благополучно своята работа, с честност и усърдие. Той благодари за съдействието при организирането на днешния празник на Община Видин, на Областната администрация, на Пристанище – Видин, на всички организации и граждани, помогнали в това дело.        За присъстващите бе осветен празничен курбан, който бе раздаден след тържеството.         В Община Видин днес празнуват над 1060 души, които носят името Николай. Най-възрастният от тях е роден в село Жеглица през 1934 г., а най-младият е от град Дунавци и е само на няколко месеца.

===
СКМ Груп-Видин ОУП на гр. Видин - ПИ 10971.162.1, 10971.201.2 и 10971.201.3 - ОУП 10971.201.525
Обявление ПИ 10971.162.1, 10971.201.2 и 10971.201.3 - 10971.201.525 Изменение - 525 Изменение ОУП - 1 2 3

===
СКМ Порт-Видин ОУП на гр. Видин - ПИ 10971.510.139
Обявление - ПИ 10971.510.139 Изменение - 139

===
Поздравление по случай Никулден
    На 6 декември почитаме един от най-обичаните християнски празници, посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. С радост искам на първо място да поздравя именниците на този ден, които в Община Видин са над 1500 души. На Никулден отправям сърдечни пожелания към моряците, рибарите, банкерите, търговците и пътешествениците, чийто покровител е светецът. Нека за тях и за всички жители на Общината има здраве, благополучие и мир.    Този хубав празник събира заедно близки, роднини и приятели, за да споделят своята обич, привързаност и уважение един към друг. Всеки български дом отправя молитви към Свети Николай Чудотворец, изпълнени с надеждата за щастие и по-добри времена.    Пожеланията ми към всички хора са винаги да намират верния път един към друг, да живеят в разбирателство, да отглеждат с любов децата си и да им завещаят богатството, съхранено в народните ни и православни традиции!Честит празник! Огнян Ценковкмет на Община Видин

===
Общината и спортните клубове във Видин с обща декларация след манипулативно предаване в национална телевизия
    На среща днес в Община Видин с представители на над 15 спортни клуба бе приета декларация по повод излъчен материал на 2 декември 2018 г. в предаването „Темата на Нова” относно футболен клуб „Дуло”, със заглавие „Спорт на границата”. „В материала бяха направени редица манипулативни внушения както по отношение на Община Видин, така и спрямо спортната политика и развитието на спорта в Общината. Излъчените непроверени твърдения и полуистини не само уронват доброто име на Община Видин, но и категорично не са в полза на развитието на детския спорт. Ние, Община Видин и спортните клубове, развиващи дейност във Видин, остро реагираме срещу подобно едностранчиво, избирателно и некоректно представяне на факти, които засягат видинските деца, видинския спорт и гражданите на Видин“ – пише в декларацията.    Документът бе представен на пресконференция след срещата, на която кметът на Община Видин Огнян Ценков заяви, че предаването на Нова телевизия изопачава цялостната дейност както на Общината, така и на спортните клубове на територията й, като игнорира успехите и постигнатото за развитието на спорта, показвайки всичко в негативен аспект. Той каза, че за съжаление в това предаване е използван за постигане на определени цели местния клуб по футбол „Дуло“, чийто председател Венцислав Димитров бе сред присъстващите на пресконференцията и също изрази изненадата си от излъчения материал и че неговото намерение е било да се даде гласност на възможността децата да тренират на терен, собственост на Министерство на вътрешните работи и на Главна дирекция „Гранична полиция“. В тази посока Димитров води кореспонденция в продължение на повече от година, но резултат няма. Междувременно той обсъжда възможни решения и с Община Видин, но засега няма подходящо място, което да отговаря на изискванията на клуба. Кметът Огнян Ценков обясни, че продължават да се търсят варианти и че Общината ще съдейства за предоставяне на подходящ терен, за да могат децата от клуба да тренират. В крайна сметка в предаването е показана незаинтересованост от страна на Община Видин не само към конкретния казус, но и към спорта изобщо, грижата за спортните бази и създаването на условия за спорт на децата и подрастващите. Пред медиите представителите на всички спортни клубове категорично подкрепиха Общината в нейната позиция относно излъчения материал, изразиха безрезервната си подкрепа и благодарност лично към кмета Ценков за съдействието през последните три години и отношението му към развитието на видинския спорт, който отбелязва завидни успехи в много дисциплини. „Трябва да се радваме, че децата, които желаят да спортуват, се увеличават и ние търсим начин да осигурим съответните спортни съоръжения. Излязохме с тази декларация по моя инициатива, защото всички ние не можем да допуснем такова отношение и некоректно представяне на ситуацията със спортната политика на Общината и състоянието на спортните клубове и трябва да защитим нашия авторитет, да вдъхнем самочувствие и кураж на децата, които спортуват тук. Нито сме най-беден, нито град със затихващи функции“ – каза Огнян Ценков. Той припомни, че Общината е направила цялостен ремонт на Гребната база, предвижда се реализиране на проект, заедно с Български футболен съюз за изграждане на Колодрума на игрища за мини футбол, по проект за подобряване на образователната инфраструктура на Оперативна програма „Региони в растеж“, който се изпълнява в момента, в две видински училища ще има физкултурни зали, които ще се ползват за състезания, турнири и където всички желаещи ученици ще могат да спортуват и др. Във Видин има регистрирани повече от 20 спортни клуба, от които в 4 тренират футбол над 500 деца. Общината се стреми да оказва максимална, съобразно възможностите си, подкрепа на всички спортни клубове и да допринася за популяризирането на спорта сред видинските деца като алтернатива за тяхното свободно време, както и за успешното реализиране на младите ни надежди в професионалния спорт.

===
Обявления
СКМ Груп-Видин ОУП на гр. Видин - ПИ 10971.162.1, 10971.201.2 и 10971.201.3 - ОУП  10971.201.525 СКМ Порт-Видин ОУП на гр. Видин - ПИ 10971.510.139 Обявление на осн. чл. 127, ал.1 от ЗУТ

===
Обявление на осн. чл. 127, ал.1 от ЗУТ
Обявление за обществено обсъждане F__2018_Изменение на ОУП_10971.88.16, 10971.88.17, 10971.88.18 OUP_изменение

===
Коледната елха във Видин засия празнично
            Стотици деца, родители и граждани се стекоха на площад „Бдинци“, за да видят пристигането на Дядо Коледа и запалването на светлините на празничната елха. С тази традиция Община Видин поставя началото на Коледно-новогодишната си програма.         В студената декемврийска вечер Добрият старец беше посрещнат от възпитаници на СУ „Цар Симеон Велики” и ОУ „Иван Вазов”, които зарадваха присъстващите с изпълнения на стихотворения и песни.След това ефектно светлинно шоу в духа на Коледа, представено от група “Дивинитас”, изненада приятно публиката.         Кметът на Община Видин Огнян Ценков поздрави събралите се на площада. „Всяка година с голяма радост и нетърпение очакваме Коледа и Нова година. И този път Общината организира празнично тържество за запалване светлините на прекрасната ни елха. Тя е символ на коледното вълшебство, което сгрява сърцата, дарява доброта и сбъдва мечти” - каза той и пожела мир, спокойствие, радост, много обич и по-добри дни за всички.         След традиционното обратно броене бяха запалени светлините на 11-метровата Коледна елха,  а небето засия в пищна заря.На децата бяха раздадени вкусни коледни сладки, чиито майстори са ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев” и изящни играчки, изработени от децата, под ръководството на техните учители, от видинските детски градини.

===
Кметът на Община Видин поднесе цветя пред мавзолея на екзарх Антим Първи
        Във Видин продължават възпоменателните чествания по случай 130 години от кончината на първия български екзарх. Днес в храма „Св. Николай Чудотворец” бяха отслужени Света литургия и панихида от Видинския владика Даниил и митрополитите на Св. Синод.         На службата в църквата присъстваха кметът на Общината Огнян Ценков, народният представител Владимир Тошев, областният управител на Видин Албена Георгиева, заедно със заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, областният управител на Монтана Росен Белчев, представители на държавни, обществени и културни институции, граждани.         От името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе поднесен специален поздрав по повод организираните за 130-годишнината от кончината на екзарх Антим Първи прояви, а на Видинския митрополит Даниил бе връчен подарък – панагия с изображение на Св. Богородица. Негово Високопреосвещенство благодари за оказаната чест и приветства още веднъж решението на Българския патриарх и на Св. Синод бележитата годишнина да бъде отбелязана във Видин.         По-късно в гробницата-мавзолей на екзарх Антим Първи бе отслужена заупокойна молитва и поднесени цветя. Учители и ученици от Профилираната природо-математическа гимназия, която носи името на екзарха, също отдадоха почит пред паметта на големия български духовник, държавник и родолюбец.

===
Кметът на Видин се включи във възпоменателните чествания за екзарх Антим Първи
   На 1 декември се навършват 130 години от кончината на първия български екзарх Антим. С решение на Светия Синод на Българската православна църква бележитата годишнина се отбелязва във Видин. По този повод се проведе възпоменателна научна конференция в залата на Областната администрация. Събитието започна с кратка молитва и бе открито от Негово ВисокопреосвещенствоВидинския митрополит Даниил.     С приветствие към участниците и гостите се обърна кметът на Община Видин Огнян Ценков. Той изрази първо своята благодарност към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и към Светия Синод за взетото решение, защото за всички видинчани това е голяма чест. „Днес ние изразяваме дълбокото си уважение към един велик българин, свързал живота си с нашия град, на една от най-знаменитите личности в историята ни – първия български екзарх Антим, председател на Учредителното събрание и на Първото Велико Народно събрание у нас” – каза Ценков. И припомни, че преди две години Видин организира знаменателни прояви във връзка с 200-годишнината от рождението на екзарх Антим - кауза, която обединява силно. „Видинска Света митрополия като инициатор, Община Видин, Областна администрация – Видин, институции, обществени организации и училища - всички заедно поставихме началото на една нова традиция, с която показваме своята почит към живота и делото на един голям български духовник, политик, общественик, радетел за обявяване независимостта на Българската църква и нейната роля като обединител на народа. Пожелавам успешна работа на днешната възпоменателна научна конференция и съм сигурен, че тя ще обогати познанията ни за първия български екзарх – един истински родолюбец, надраснал своето време!” - заяви кметът на Общината.         Сред гостите на събитието бяха народният представител Владимир Тошев и областният управител на Видин Албена Георгиева, които също поднесоха приветствия, митрополити, епископи, духовни лица, представители на държавни и културни институции, учители, ученици, граждани. Началото на конференцията бе поставено с доклад на тема „Екзарх Антим - ранни години, духовно израстване и служение като Видински митрополит (1868 – 1872)” от доц. д-р Павел Павлов, преподавател по История на църквата в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. В програмата бяха включени няколко доклада, посветени наличния принос на Антим Първи за полагане основите и утвърждаването на Българската екзархия, на ролята му за Освобождението на България, повторното му служение на Видинската митрополитска катедра и обществена дейност в периода 1878 – 1888 г. и др. По време на събитието в залата бяха изложени от Държавен архив – Видин документи, свързани с личността и делото на първия български екзарх. Възпоменателните чествания продължават и утре.

===
Кметът на Община Видин приветства участниците във възпоменателна сесия за екзарх Антим Първи
    Възпоменателната сесия се организира от Профилираната природо-математическа гимназия, под наслов „130 години - безсмъртие и преклонение” и е посветена на нейния патрон екзарх Антим Първи. Тя се проведе в залата на Видинската симфониета, където се събраха учители, ученици, представители на държавни и обществени институции. Гости на събитието бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков, Видинският митрополит Даниил, председателят на Училищното настоятелство Лиляна Цанова, дългогодишният директор на гимназията Георги Иванчев и др.     В приветствието си Ценков поздрави ръководството на училището с инициативата и заяви: „Аз се радвам, че името на първия български екзарх, председател на Учредителното събрание и на Първото Велико Народно събрание у нас, носи една от най-престижните гимназии не само във Видин, но и в цялата страна. Нейните възпитаници, нейните преподаватели винаги са били за пример в нашия град – напълно достойни за своя патрон. Днес вие отново доказвате това“. Той изрази удовлетворението си, че има толкова много хора, вдъхновени от делото и благородството на екзарх Антим Първи - виден политик и общественик, останал в представата ни най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на нацията. Огнян Ценков каза още, че нашите съграждани се прекланят пред личността на Антим Първи, свързал живота си дълги години със старопрестолния ни град, пред неговата духовна сила и ерудиция, пред всеотдайното му служене на народа и държавата и че с организирането на възпоменателната сесия още веднъж изразяваме почитта си към неговото дело. „Нека съхраним паметта за този знаменит духовен лидер и родолюбец!“ – призова кметът на Общината.         Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил произнесе слово за неоценимото дело на първия български екзарх като духовник и държавник. Сесията продължи с представянето на научен доклад от доц. д-р Георги Вълчев, заместник-ректор на СУ „Климент Охридски” и на филма „130 години безсмъртие и признание“, чийто автор е Антонина Лозанова от XII-б клас на гимназията.

===