Начало

Видин отбеляза Цветница
    Честването на един от най-големите християнски празници започна със Златоустова Света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. На нея присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков и заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов. Храмът бе препълнен с хора, дошли да запалят свещ, да се помолят за здраве и вземат осветени върбови клонки. Момичета и момчета от читалище „Цвят“, облечени в народни носии, също бяха на празничната служба. Културният институт отбелязва днес 149-тата си годишнина, както и имения си ден. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил отправи към всички присъстващи в църквата благопожелания за здраве, мир и благоденствие. След Светата литургия по традиция от храма потегли литийно шествие, начело с Градския духов оркестър и се отправи към залата на Симфониета-Видин за тържественото отбелязване на празника. Приветствие по случай Цветница поднесе Венци Пасков и се обърна към секретаря на Народно читалище „Цвят 1870“ Любомир Илиев: „Днес ни събира прекрасният християнски пролетен празник Цветница. Използвам този хубав повод – рождения и имен ден на нашето читалище „Цвят“, за да поднеса поздрави от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от свое име, с благодарност към неговото ръководство – за всеотдайната работа; към всички самодейци – за ентусиазма и вдъхновението; към хората, свързани с неговата дейност – за тяхната отдаденост и любов. Сигурен съм, че културният институт ще продължи още много години занапред да бъде огнище на българщината, да съхранява богатото ни фолклорно наследство и учи децата ни на родолюбие и уважение към родовите корени“. Поздрав към читалищните дейци и видинските граждани, дошли на концерта, отправиха също митрополит Даниил и Анжело Методиев. Тържеството продължи с великолепните изпълнения на съставите и ансамблите към читалище „Цвят“.         На Цветница християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим, посрещнат от древните жители като Цар и Спасител. На този ден се благославят върбови клонки и се раздават на вярващите. Цветница е християнски и народен празник, който се отбелязва една седмица преди Великден.

===
Наградиха победителите в ралиспринт „Вида 2019“
   Официалното награждаване на победителите в първия кръг от  националния шампионат - ралиспринт „Вида 2019“ се състоя пред крепостта „Баба Вида”, откъдето бе даден и неговия старт. От 24 отбора, които се включиха в тазгодишната надпревара, днес до финала достигнаха двадесет от тях. Отборът на АСК „Дунев Рейсинг“ с пилот Дочо Цвятков и навигатор Линда Багерова претърпя инцидент и отпадна от състезанието. След първия етап автомобилът на екипажа се самозапали, но няма пострадали. Заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков връчи купите на победителите. В генералното класиране първо място зае отборът на СК „Мегапорт” (Велико Търново) с пилот Мирослав Ангелов и навигатор Недялко Сивов. На второ място е екипаж Динко Иванов и Живко Желев от АСК „Стара Загора”, а на трето - Кирил Тодоров и Георги Аврамов от АСК „Астра Рейсинг“ (София). Както всяка година, Община Видин бе осигурила наградния фонд за победителите, който е 5000 лева. Победителят в ралиспринт "Вида 2019" получи 2500 лв., а класиралите се на второ и трето място – по 1500 лв. и 1000 лв. В отборното класиране победител стана АСК „Жико Моторспорт”, втора позиция зае АМСК „Боила Моторспорт“, а на трето място се класира АСК „Старт М – Криводол”. След церемонията по официалното награждаване, в Епиграфския център бе дадена пресконференция, в която участваха заелите първите три места, Венци Пасков и Иван Иванов, председател на АСК „Жико Моторспорт”. Пилотите и навигаторите споделиха своите впечатления от трасетата и изразиха благодарността си към видинската публика, към организаторите на събитието и заявиха своето желание ралиспринта да премине на по-високо ниво в националния шампионат. Заместник-кметът Пасков поздрави победителите, изказа своето удовлетворение от майсторството и професионализма на екипажите и изрази увереност, че пилоти и навигатори ще се включат и следващата година в ралиспринт „Вида”. Припомняме, че организатори на автомобилното състезание са Община Видин и АСК „Жико Моторспорт”, със съдействието на Българската федерация по автомобилен спорт.

===
Церемониален старт на ралиспринт „Вида 2019”
   Стартът бе даден от кмета на Община Видин Огнян Ценков, който е председател на Организационния комитет на автомобилното състезание. Общо 24 екипажа са заявили участие в националния шампионат, като сред тях има по 2 от Румъния и Сърбия. Церемонията по откриването се проведе в Крайдунавския парк, на фона на средновековната крепост „Баба Вида”. „Днес и утре Видин отново е домакин на това престижно спортно събитие, което с всяка година получава все по-голяма популярност. Сигурен съм, че ралито ще донесе много положителни емоции не само за видинчани и хората от нашия регион, но и за тези, които са пропътували дълги разстояния, за да дойдат от други градове и държави и да подкрепят фаворитите си. Надявам се всички участници да стигнат до финала успешно и безаварийно. Разбира се, че адреналинът е част от състезанието, но това не трябва да попречи да се приберете здрави и невредими у дома” – каза видинският кмет в приветствието си и пожела успех на автопилотите в първия кръг от Националния шампионат по ралиспринт „Вида 2019“. Той благодари на всички, които влагат много усилия, за да продължава тази традиция да съществува – на Българската федерация по автомобилен спорт, на Международната автомобилна федерация, на Автомобилен спортен клуб „Жико-Моторспорт“ - Видин и на колегите от Общината. Иван Иванов, председател на АСК „Жико Моторспорт” връчи на Огнян Ценков плакет за изключителен принос в автомобилния спорт и в знак на уважение и признателност. На церемонията присъства и заместник областният управител на Видин Анжело Методиев. По традиция от миналата година, преди церемониалния старт се проведе пресконференция в конферентната зала на Епиграфския център, на която присъстваха Венци Пасков – заместник-кмет и заместник-председател на Организационния комитет, Иван Иванов, победителите в генералното класиране от ралиспринт 2018 - Мирослав Ангелов и Недялко Сивов от АСК „Мегапорт” (Велико Търново),автомобилни състезатели.        Надпреварата ще започне в 9.00 часа на 20 април, събота, от село Синаговци. Очаква се награждаването на най-добрите в шестото издание на ралиспринта да бъде в 15 часа, отново край крепостта „Баба Вида”. Наградният фонд, осигурен от Община Видин, е в размер на 5000 лв.

===
Община Видин получи благодарствен адрес
    Адресът е изпратен до кмета инж. Огнян Ценков от Регионално управление на образованието - Видин, във връзка с оказаното съдействие от страна на Общината при подготовката и провеждането на националния кръг на XV Национална олимпиада по география и икономика, проведена във Видин от 12 до 14 април 2019 година. „Ангажираността на Вас и служителите на Община Видин във всеки един етап от првеждането на олимпиадата даде възможност тя да се превърне в истински празник на географското образование за участниците, ръководителите и гостите на старопрестолен Видин“ – пише в адреса.

===
Със заповед на кмета на Община Видин се определят условията за провеждане на Ралиспринт „Вида 2019”
   Първият кръг от националния шампионат ще се проведе на 20 април (събота). На този ден от 7:00 ч. до 15:00 ч. ще бъде затворенпът III-1413, от км 0+899 до км 12+849 (Грамада-Синаговци). Движението на моторни превозни средства е организирано в съответствие с представения и съгласуван от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Видин План за сигурност. То ще се пренасочи по следните обходни маршрути: - За движещите се пътни превозни средства от гр. Видин за гр. Грамада и с. Водна (Община Грамада)и обратно: гр. Видин - Гара Срацимир (Път I-1 /E79/; Гара Срацимир - гр. Грамада (път III-141), гр. Грамада - с. Водна (4121) и обратно; - За движещите се пътни превозни средства от гр. Кула за с. Синаговци (Община Видин) и обратно: Кула - местност „Церова вода” - гр.Грамада - Гара Срацимир (път III-141); Гара Срацимир - гр. Дунавци (път I-1 Е 79); гр. Дунавци- с. Синаговци (път III-1413) и обратно;гр. Кула – гр. Видин (път II-14); гр. Видин - пътно кръстовище гр.Дунавци (път I-1Е 79), гр. Дунавци - с. Синаговци (път III-1413). Във връзка с ограничение на движението ще бъде поставена необходимата пътна сигнализация, съгласно Плана за сигурност и схемата на обходния маршрут. Заповедта е издадена на основание чл. 44, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл.18, ал.1 от Закона за пътищата и във връзка с Разрешение № 5 от 16.04.2019 г. на Областно пътно управление - Видин и Разрешително №824 от 04.04.2019 г., издадено от кмета на Община Грамада и План за сигурност, утвърден с виза № 03/27.03.2019 г. на Българската федерация по автомобилен спорт.

===
Кметът на Видин присъства на комплексно занятие по начално военно обучение
   Инициативата е на Военно окръжие – Видин и се реализира със съдействието на Военна полиция, гр. Плевен, а съорганизатор е Регионалното управление на образованието. Идеята е ученици от IX и X клас на видински училища да проведат изнесени часове по гражданско образование, като се запознаят с военната техника на живо и научат интересни неща за професията на военните у нас. Събитието се проведе в двора на Военния клуб във Видин. Кметът Огнян Ценков също го посети. „Надявам се подобна инициатива да стане ежегодна. Нашият край се слави със своята военна история и с легендарния Трети Бдински полк“ - каза той.         Майор Дамян Кушев, началник на Военно окръжие II степен – Видин, благодари на кмета за проявения интерес, а също и за това, че Общината подкрепя националната информационно-комуникационна кампания „Бъди войник“ на Министерството на отбраната. Тя включва 29 града от цялата страна, като във Видин ще се проведе на 28 юни тази година. „Това е голям жест към Българската армия. Искам да уверя г-н Ценков, че може да разчита на пълно съдействие и от наша страна. Ние вървим по един път, който посвещаваме на младите, на защита на държавата и на бъдещето на България“ – заяви майор Кушев. Огнян Ценков изрази надежда, че държавното ръководство би могло да разкрие във Видин военно формирование: „Именно поради обстоятелството, че ние сме регион, който има сериозна воинска слава. Общината превърна в традиция и провеждането на тържествената заря-проверка на духовния празник на Видин – Димитровден, съвместно с Военно формирование, град Враца. Използвам случая да благодаря на министъра на отбраната, че се отзова на молбата ни за организирането на това събитие. Ще се радвам, ако реализираме и тази идея – да имаме наше военно формирование“. Той приветства организаторите на днешната инициатива, на която присъства и началникът на РУО – Видин Веселка Асенова, определяйки я като изключително полезна за младите хора.

===
Огнян Ценков: Община Видин подкрепя инвестициите на местния бизнес
        Кметът на Общината Огнян Ценков бе гост на официалната церемония „Първа копка“ на обект „Бензиностанция, ТИР паркинг, локално платно и пътни връзки“, който се намира в близост до Дунав мост Видин-Калафат, в землището на село Антимово. На събитието присъстваха Видинският митрополит Даниил, заместник областният управител Лъчезар Попиванов, председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, жители на Антимово и много гости.         Валери Циков, управител на фирмата „БУЛНЕФТ ГАЗ“, която е собственик на обекта, приветства гостите и изрази увереността си, че откриването на комплекса ще допринесе за още нови инвестиции и за бъдещото развитие на региона. Предприемачът съобщи, че работи върху още няколко проекта от този тип и благодари на видинския кмет и на Общината за съдействието.         Огнян Ценков също поздрави присъстващите и заяви: „Община Видин винаги е подкрепяла инвестиционните намерения, защото един от поетите ангажименти е икономически да развиваме региона. Подготвили сме няколко предложения за изменение на общите устройствени планове и изработване на подробни устройствени планове – планове за регулация и застрояване, които са минали през решение на Общинския съвет и това е началото, което поставяме за реализиране на тези инвестиционни намерения“. Той подчерта, че днес виждаме ползата от изграждането на Дунав мост 2, че предстои строителството на магистралния път до Ботевград и всичко това носи сигурност на бизнеса да инвестира. Пример в този смисъл дава Валери Циков с откриването на строителната площадка на бензиностанцията, както и с бъдещите си планове за инвестиции в района на селищата Антимово и Покрайна и на град Видин. Огнян Ценков допълни още, че активно се работи във връзка с минералните извори в село Сланотрън: „Изминали сме цялата процедура до придобиването на собственост и впоследствие ще започне процедурата за привличане на инвестиции. Сега Община Видин прави важни стъпки за икономическото развитие на нашата територия, както и за развитието на образованието, културата, туризма и всички останали сфери. И аз считам, че 2019 година ще бъде наистина годината на видимите резултати“. Водосвет за успех на новата придобивка отслужи Видинският владика Даниил. След това собственикът на фирмата и гостите на събитието се отправиха към строителната площадка на обекта, където бе направена първата копка и се поздравиха с успешното начинание.

===
Венци Пасков посети Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Деня на отворените врати
   Събитието е свързано и с Международния ден на паметниците на културата, тъй като Центърът се помещава в емблематичната за Видин сграда на бившето Епархийско училище. Гости на проявата бяха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, представители на Направление „Социални услуги и здравни дейности“към Общината, на Дирекция „Социално подпомагане“, Регионален исторически музей, ЦСОП „Д-р Петър Берон“, Съюза на инвалидите, Съюза на слепите, неправителствени органицации и много хора с увреждания, които ползват услугите на ЦСРС. Емилия Йосифова, ръководител на Центъра за социална интеграция и рехабилитация за деца и хора с увреждания и председател на Фондация „Подкрепа за реализация“ поздрави присъстващите с „добре дошли“ и благодари на всички благодетели, които са им оказвали помощ през годините. Тя разказа накратко историята на бившето Епархийско училище. И сподели, че тази красива сграда е предоставена за нуждите на Центъра от Видинска Света митрополия за дългогодишно безвъзмездно ползване. Емилия Йосифова благодари на Община Видин за това, че в нейно лице винаги е срещала подкрепа и лично на Венци Пасков в качеството му на заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика. Пасков връчи поздравителен адрес от името на кмета на Общината Огнян Ценков, в който пише: „Искам да Ви благодаря за усилията, които полагате за осигуряване на по-добри условия на хората с увреждания. Вашата мисия е благородна, изпълнена с много грижи, всеоттдайност и човечност. Фондация „Подкрепа за реализация“ помага за успешната интеграция на тези хора и техните семейства, като създава предпоставки за пълноценната им реализация в обществото.Пожелавам на Вас и всички съпричастни към Вашата кауза, да бъдете все така мотивирани в работата си и да надграждате постигнатото!“. Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил отслужи водосвет за здраве и благоденствие. В Деня на отворените врати всички присъстващи имаха възможност да усетят атмосферата на Центъра, където деца и възрастни, включително и такива без увреждания намират себе си и реализират своите мечти. Гостите разгледаха материалната база и получиха информация за прадлаганите услуги. Центърът вече има нова придобивка - инвалидна платформа, финансирана от щедрата дарителка от Швейцария Анита Хамър.

===
Община Видин започна приема на документи за кандидатстване във фонд „Инвитро“
   От днес стартира приемът на заявления за финансово подпомагане на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми, на територията на Община Видин. Документите се подават в административната сграда на площад „Бдинци“ №2, Център за информация и услуги на гражданите, гише „Общо деловодство“, в срок до 15 май 2019 г. включително. Подробна информация и образци на заявлението и приложенията към документите са публикувани на интернет страницата на Общината (http://vidin.bg//pages/Fond-Invintro-3480). Осигурена е конфиденциалност на кандидатстващите и защита на техните лични данни. За тази цел Община Видин е осигурила в бюджета си за 2019 г. средства в размер на 10 000 лв. Предложението на кмета Огнян Ценков относно проект на Правилник за финансово подпомагане на необходимите изследвания и процедури, бе гласувано на редовно заседание на Общинския съвет на 5.04.2019 г. Инициативата за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми се осъществява съвместно от Общината и Фондация „Искам бебе“.

===
Община Видин започна поставянето на Великденската украса
    Тя е разположена в зелените площи на Крайдунавския парк, в близост до детската площадка срещу Художествената галерия и край скулптурите на лисичките. Цветните символи на предстоящите светли празници вече радват видинските деца.

===
Великденски празници 2019г.


===
Почетен плакет за волейболистките от ППМГ „Екзарх Антим I”
        Кметът Огнян Ценков се срещна със състезателките от видинската гимназия, взели участие в Световните ученически игри по волейбол, които се проведоха от 29 март до 7 април в гр. Пореч, Хърватска. Поводът бе тяхното отлично представяне и класирането им на шесто място в турнира. На срещата присъстваха директорът наППМГ „Екзарх Антим I” Румяна Петрова, ръководителят на отбора Росен Ракаджиев и треньорът Кристина Георгиева. „Бях сигурен, че ще се върнете с победа, защото възпитаниците на Профилираната природо-математическа гимназия многократно са доказвали, че с упоритост, труд и вяра в общите усилия на отборната игра, може да се постигне поставената цел. Горд съм, че представихте не само Видин, но и България на този престижен международен турнир. Вие заслужихте достойно приза си с 4-те победи над Франция, Холандия, Непал и Македония” – каза кметът. В знак на признателност той връчи на капитаните на отбора Виктория и Катрин почетния плакет на Общината и грамота за спечелено шесто място на Световните ученически игри. Директорът на гимназията подари на Огнян Ценков колаж със снимки от турнира в знак на благодарност за това, че е подпомогнал участието им в шампионата, осигурявайки екипите за отбора и че винаги се отзовава, когато училището има нужда от подкрепа.

===
Партиите постигнаха споразумение за състава на СИК на консултациите в Община Видин
   Кметът на Община Видин Огнян Ценков проведе консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. На тях се явиха представители на парламентарно представените партии в 44-то Народно събрание - ПП „ГЕРБ“,Коалиция „БСП за България“,Партия „ДПС“,Коалиция “Обединени патриоти“,Партия „Воля“, както и партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени - Коалиция „Реформаторски блок“ иКоалиция „България без цензура, ВМРО-БНД“. В заседателната зала на Общинска администрация - Видин присъстваха и неупълномощени представители от съставите на коалиционните партии. Огнян Ценков разясни на участниците в срещата изискванията по Изборния кодекс и Решенията на Централната избирателна комисия и Районната избирателна комисия - Видин във връзка с назначаването на състави на секционните избирателни комисии. Той подчерта: „Консултациите са публични, денят, часът и мястото за тяхното провеждане са публикувани на интернет страницата на Общината. По този начин е спазено законовото изискване за оповестяването не по-късно от три дни преди провеждането им“. Ценков допълни, чепри стриктно спазване на решенията на ЦИК и РИК Община Видин е предложила примерноразпределение на местата в СИК и техните ръководства между партиите и коалициите за всяко отделно населено място на територията й.        По време на консултациите бяха направени промени в състава на някои секционни комисии. След отразяване на поисканите промени, секретарят на Общината Иванела Андреева прочете състава на всяка една от СИК, с което присъстващите постигнаха пълно съгласие.         Общият брой на членовете на секционните избирателни комисии (който включва също председателите, заместник-председателите и секретарите) в Общината е 999. Избирателните секции са 121, а броят на членовете на всяка СИК е съобразно броя на избирателите в съответната секция.

===
Община Видин се присъедини към честванията за отбелязване на 140 години от приемането на Търновската конституция
   В отговор на инициативата на г-жа Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание по повод годишнината, Община Видин, съвместно с Административен съд – Видин и Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ организираха открит урок на тема „Приемането на Търновската конституция – фундаменталното начало на модерната правова държава”. Той се проведе в зала №1 на съдебната институция. В началото на събитието кметът Огнян Ценков поднесе слово, в което подчерта: „Годишнината е хубав повод нашите съграждани да научат повече за Търновската конституция и за парламентарния живот в България, за първоучредителите, благодарение на чиито мъдрост и свободолюбив дух имаме един от най-прогресивните основни закони в Европа“.В него той се спря на личността на екзарх Антим, избран за председател на Учредителното събрание, който е една от най-уважаваните фигури в българското общество в онова време, виден духовник, общественик и политик. „Безспорно е, че една от най-важните стъпки, които прави в началото на 1879 година вече свободна България, е свикването на Учредително събрание, което да приеме основен закон – Конституция. С този акт се поставя началото на парламентарния живот у нас и страната ни показва своята независимост. Това е съдбовен момент в историята на нашата държава, който предопределя развитието и съществуването й днес като равноправен член на Европейския съюз“ – заяви Ценков. Той благодари на организаторите на събитието, откликнали на идеята на Община Видин за отбелязване Деня на Българската конституция. По повод 16 април, който е и професионален празник на юристите, видинският кмет връчи поздравителен адрес на Антония Генадиева, председател на Административен съд - Видин, с пожеланието тя и нейните колеги да укрепват доверието на хората в българското правосъдие и да се радват на много успехи.         Открития урок изнесоха ученици от XI клас на гимназията. Те направиха кратка възстановка  от работата на Учредителното събрание преди 140 години и представиха интересни факти за характера на първата българска Конституция и за нейните основоположници. Присъстващите имаха възможност да гледат и кратък филм по темата, чийто автор е Антонина Лозанова, ученичка в гимназията. Урокът е подготвен под ръководството на Светлина Вълчева, преподавател по история и цивилизация. В изявата взеха участие Богдан Тодоров - юрист, Мария Новакова – главен експерт в отдел „Държавен архив” – Видин и Христина Кирилова – уредник в Регионален исторически музей – Видин. Магистратите от Административния съд отговориха на въпроси на ученици във връзка с дейността на институцията. На събитието присъстваха директорът на ППМГ „Екзарх Антим I“ Румяна Петрова, началникът на Държавен архив -Видин Светлана Кръстева, представители на образователни и културни институции.

===
Март 2019г.
Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за други средства от Европейския съюз Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за касовото изпълнение по сметките за чужди средства Ежемесечен отчет за касовото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз Месечен отчет за средства от Европейски съюз на бенефициенти на разплащателна агенция (РА) към ДФ Земеделие Сметки за просрочени задължения Обясн. просрочия м.2.2019г.

===
Фонд "Инвитро"
Съобщение за подаване на заявление Правилник за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на Община Видин   Приложение № 1 Заявление-декларация по чл.10, т.1 от Правилника  Приложение № 2 Декларация по чл. 9, т. 6 от Правилника Приложение № 3 ДЕКЛАРАЦИЯ по чл. 9, т. 7от Правилника Приложение №4 Декларация по чл. 9, т. 4 от Правилника Приложение №5 Декларация по чл. 9, т. 10от Приложение № 6 заявление по чл. 28, ал.1от Правилника Глава втора „Критерии за финансово подпомагане“  Решение №47 на Общински съвет Видин, взето с протокол №3 от 05.04.2019 г.

===
Заместник-кметът Венци Пасков награди победителите в XV-тата Национална олимпиада по география и икономика
    Официалната церемония по награждаване се проведе в конферентната зала на Основно училище „Любен Каравелов“. Отличията бяха раздадени в три възрастови групи: VII, VIII-IX и X-XII клас. Резултатите от състезанието съобщиха Христина Маркова - главен експерт по география и икономика в Министерството на образованието и науката и доц. д-р Вера Николова – председател на изпитната комисия и преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заместник-кметът по хуманитарни дейности Венци Пасков връчи на призьорите в трите категории луксозни фотоалбуми с природни и исторически забележителности по поречието на река Дунав в България и Румъния, осигурени от Община Видин. Заелите първите три места в категория X-XII клас ще влязат в състава на националния отбор за участие в Международната олимпиада по география, която през 2019 г. ще се проведе в китайския мегаполис Хонконг. Лауреатите (класиралите се на първите пет места, получили оценка отличен (6,00) от националния кръг на олимпиадата и завършващи средното си образование през настоящата учебна година) ще имат правото да кандидатстват във всички висши учебни заведения в страната, без да полагат приемен изпит по предмет „География“.     Христина Маркова благодари на Любка Найденова, директор на училището-домакин, на Регионалното управление на образованието и на Община Видин за безупречната подготовка и провеждане на състезанието.     Националната олимпиада се проведе от 12 до 14 април. Тя се организира от Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието, с подкрепата на Община Видин, на образователните и културни институции в града. В нея взеха участие около 90 ученици от цяла България. По време на престоя си те имаха възможност да се запознаят с историята на Видин и да посетят туристически обекти.

===
Над 160 деца се включиха в турнира по лека атлетика „Дортикум“
   Състезание в подобен формат се провежда за първи път във Видин и предизвика голям интерес. То се организира от Спортен клуб „Радуканови“, със съдействието на Община Видин. Детският турнир бе открит от заместник-кмета Венци Пасков. „Използвам възможността да поздравя ръководството на клуба от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от свое име за усилията, които полага, предоставяйки възможност на все повече деца да се докоснат до този прекрасен спорт, познат още от древността – леката атлетика“, каза той в приветствието си. Пасков изрази увереността си, че състезателите и техните треньори ще останат доволни от условията в закритата лекоатлетическа писта, където се провежда надпреварата, а турнирът ще стане традиционен. Заместник-кметът заяви, че Община Видин ще продължи да подпомага развитието на този спорт и пожела успех на всички участници. Мирослав Радуканов от спортния клуб–домакин благодари за подкрепата от страна на Общината и лично на кмета Огнян Ценков, без която организирането на проявата не би било възможно. В турнира взимат участие деца от областите Видин и Враца и от гр. Шабла, на възраст от 8 до 15 години, които се състезават в дисциплините: бягане на 60 м, скок дължина, скок височина и скок от място. За класиралите се на първите три места във всяка дисциплина са осигурени медали и предметни награди. Амбицията на организаторите на детския турнир е в бъдеще той да има международно участие.

===
Видин е домакин на XV-тата Национална олимпиада по география и икономика
   Официалната церемония по откриване на събитието се състоя в залата на Симфониета – Видин. Олимпиадата се организира от Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието, със съдействието на Община Видин. Гост на церемонията беше кметът Огнян Ценков, който поднесе приветствие: „За Община Видин е привилегия да бъде домакин на такава престижна проява. Сигурен съм, че всички участници в олимпиадата от цялата страна ще се представят достойно през следващите два дни. И че подготовката, която всички вие сте получили благодарение на усилията на вашите преподаватели, ще отвори широко вратата към успешното ви бъдеще“. Той им пожела да запазят прекрасни спомени за емоциите и приятелствата, които ще създадат помежду си по време на своето пребиваване, а красивият ни крайдунавски град да остане за тях желано място, което да посещават и занапред. На откриването присъстваха още Лъчезар Попиванов –заместник областен управител на Видин, Христина Маркова -главен експерт по география и икономика в МОН, доц. д-р Вера Николова – преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на изпитната комисия, Наталия Крумова - началник отдел „Организационно-методическа дейност и контрол” в Регионалното управление на образованието. В националното състезаниеще вземат участие 90 ученици от цяла България, разделени в три възрастови групи - VII, VIII-IX и X-XII клас. Те ще се съревновават в три кръга, а най-добрите сред тях ще влязат в състава на националния отбор за участие в Международната олимпиада по география, която тази година ще се проведе в китайскиямегаполис Хонконг. Училището-домакин на олимпиадата е ОУ „Любен Каравелов“. Тя ще се проведе от 12 до 14 април и учениците ще бъдат оценявани от 11-членно жури. Участниците ще имат възможността да разгледат старопрестолния Видин и неговите забележителности. Официалната церемония завърши с празнична програма, която представиха деца от ДГ „Русалка“, ДГ „Желязко Попниколов“ и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

===
Общината ремонтира стълб за улично осветление по сигнал на граждани
   Сигналът беше получен чрез платформата „Кмете, виж!“ на 9 април. Стълбът се намира в близост до бл. 5 на ж.к. „Гео Милев“ във Видин. Незабавно служители от звено „Поддържане и ремонт на улично осветление и електрически съоръжения общинска собственост“ към Общината отидоха на място и установиха повредата. Веднага бяха взети необходимите мерки тя да бъде отстранена, като беше извършен ремонт за изправяне на стълба и предотвратяване опасността от инциденти.

===
Огнян Ценков подпомогна организаторите на Ретро парад Видин за участие в международни прояви
   Кметът на Община Видин връчи лично дарение на Иван Цолов и Бойко Николов, за да представят нашия град през следващия месец на Ретро събор в Македония и в престижното международно рали за ретро и класически автомобили „Марица“ по маршрут Пловдив-Александруполис-Одрин. Той поздрави младите хора за това, че успешно организират през последните две години ретро парад във Видин, който събира стотици участници от цяла България, от Сърбия и Румъния. Събитието преминава под патронажа на видинския кмет. Подготовката за третото издание на Ретро парада във Видин, който по традиция ще се проведе в началото на месец август, вече е в ход и се очаква към него да има голям интерес. Ценков пожела успех на Иван и Бойко в предстоящите прояви и осъществяване на нови идеи, с които да прославят Видин. Това е поредното месечно дарение, което прави кметът на Общината от началото на своя мандат, като отделя лични средства от трудовото си възнаграждение.

===
Откриха Алея на здравето в Крайдунавския парк на Видин
   Проектът е финансиран от Регионалната здравна инспекцияпо Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести и е реализиран със съдействието на Община Видин. „По този начин отбелязваме и Международния ден на здравето – 7 април, а неговото мото тази година е „Остаряване и здраве: доброто здраве добавя живот към годините“ – каза д-р Гергана Джамбова, директор на РЗИ – Видин при официалното откриване на Алеята. Тя изказа благодарност от свое име и от името на колегите си на Община Видин и лично на кмета Огнян Ценков за оказаната помощ и за това, че са направили възможно реализирането на проекта. Ценков изрази задоволството си от добрата инициатива за осъществяването на тази идея – видинчани да имат Алея на здравето: „Тя се намира на атрактивно място в красивия Крайдунавски парк на Видин, в близост до средновековната крепост „Баба Вида“ и е сред най-предпочитаните и посещавани от нашите съграждани. Сигурен съм, че Алеята на здравето ежедневно ще бъде посещавана от деца, младежи и възрастни, а таблата, които сте поставили със здравно-образователна информация, ще бъдат полезни за всички видинчани и гости на града“. Той допълни, че Общината е предоставила безвъзмездно терена за изграждане на Алеята. Поставени са 11 табла, предоставящи информация за рискови за здравето фактори – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене и други, които са предпоставка за много заболявания. Събитието заърши с музикална програма, подготвена от Детска градина „Арабела“.

===
Във Видин отбелязаха Международния ден на ромите
        По повод 8 април бе проведена кръгла маса под наслов „Видин – мост за етнокултурно единение“. Събитието се организира от Общината и Областната администрация, със съдействието на Общинския съвет и Видинска Света митрополия. На него присъстваха кметът Огнян Ценков, народният представител Владимир Тошев, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков и заместник-председателят Красимир Асенов, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, Станислав Анастасов от централното ръководство на ДПС, представители на неправителствени организации, директори на училища и др.         В своето приветствие кметът на Община Видин изрази удовлетвореността си от факта, че традицията да се отбелязва 8 април продължава и тя се подкрепя от много общности. Той подчерта, че изкуството, културата, фолклорните обичаи на различните етноси у нас са най-сигурният път за духовно общуване, за сътрудничество, за взаимно опознаване и уважение. „И друг път съм казвал, че ако погледнем далеч назад в историята на нашия старопрестолен град, ще открием много примери за мирното и успешно съжителство на хора от различни националности и вероизповедания. Туристите, които посещават Видин, са силно впечатлени от факта, че на близко разстояние един до друг в кв. „Калето“ се намират православен, мюсюлмански и юдейски храм“ – отбеляза Огнян Ценков. И посочи, че днес различните етнически групи също живеят в хармония и създават общи блага: „Не мога да не спомена чудесния резултат от ползотворното сътрудничество между Община Видин и Регионалното сдружение на Организацията на евреите „Шалом“ в България, благодарение на което започваме възстановяването на една от най-емблематичните сгради в нашия град – Синагогата и превръщането й в Културен център „Жул Паскин“. Резултатът от тези обединени усилия ще рефлектира категорично в положителен аспект върху развитието и перспективите на нашия крайдунавски град като привлекателна туристическа дестинация“. Ценков пожела на всички, които празнуват 8 април да бъдат здрави и се радват на благополучие и щастие и изказа убеждението си, че организираните прояви във Видин ще покажат,че хората, които живеят в този регион на България, следват принципите на толерантност, добронамереност и взаимно уважение.         Приветствия бяха поднесени също от Владимир Тошев и Видинския митрополит Даниил. В рамките на кръглата маса Пролет Георгиева – главен експерт в Областната администрация направи презентация на тема “Реализирани мерки и предизвикателства при изпълнението на политиката за интегриране на ромите в Област Видин през 2018 г.; заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков представи проекта на Община Видин за интеграция на ромите - „Заедно за по-добър живот“; Валя Йорданова, директор на Детска градина „Мир“, гр. Дунавци запозна присъстващите с дейностите по проект „Вълшебствата в общия ни свят“, а заместник-председателят на Общинския съвет Красимир Асенов се спря на важни исторически факти, свързани с миналото и настоящето на ромския и други етноси и отношението към тях, на темата за жертвите на Холокоста и спасяването на евреите и ромите от българския народ по времето на хитлеристка Германия.         След приключването на кръглата маса, отбелязването на 8 април продължи с възпоменателна церемония на брега на Дунав, където в памет на жертвите на Холокоста от ромския етнос бяха хвърлени в реката червени карамфили.         Международният ден на ромите се празнува от 1992 г., а идеята е на Международната организация "Романо Юниън", подкрепена от ООН и  Европейския съюз.

===
Завърши първото издание на Похода срещу диабета
   Мащабната кампания се проведе по суша, въздух и вода в периода 30 март - 6 април и бе организирана от Лайънс клуб Видин и клубовете на Лайънс движението в България, със съдействието на Община Видин и Туристическо дружество „Бонония“. Походът бе подкрепен и от общините по маршрута, от неправителствени организации и граждани. Събитието стартира от Видин и премина през градовете Белоградчик, Лом, Монтана, Враца, Козлодуй, Мездра, Оряхово, Плевен, Никопол, Велико Търново, Свищов, Русе, Силистра, Тутракан, а на територията на Румъния – през Гюргево, Турну Мъгуреле, Бекет и Калафат.         Както началото, така и финалът на инициативата бяха поставени във Видин. На заключителната вечер присъстваха Венци Пасков, заместник-кмет на Община Видин и представители на Лайънс клуб Видин, участвали в Похода. От името на кмета на Общината Огнян Ценков и от свое име Пасков благодари на организаторите, на участниците и на всички, включили се в благородната кауза. „Вие направихте възможно реализирането на проекта, койтоще осигури необходимия комфорт на болните деца.Събраните средства за закупуване на сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1. Оценявам приноса на всеки един от вас в тази високо хуманна мисия“ – каза заместник-кметът. Д-р Борислав Милчев от видинския Лайънс клуб разказа как е преминал похода и сподели за получената подкрепа от страна на стотиците хора, присъединили се към каузата. „Бяха изминати над 700 километра по вода и над 750 километра по суша, а събраните средства са над 5000 лева“ – информира той. Всички градове по маршрута на Похода срещу диабета са се включили с разнообразни инициативи – игри за малки и големи, концерти и много забавления. В нашия град кампанията завърши с изпълнения на самодейни състави от читалищата в Община Видин.

===
Община Видин ще подпомогне семейства с репродуктивни проблеми
        Предложението на кмета на Община Видин Огнян Ценков относно проект на Правилник за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми, бе гласувано днес на редовно заседание на Общинския съвет. „Включихме го като наша нова дейност в бюджета за 2019 година и осигурихме средства в размер на 10 000 лв. С това предложение регламентираме критериите, по които може да се кандидатства. В документа е включена и специална част, която осигурява конфиденциалност на кандидатстващите наши съграждани и защита на техните лични данни. Този проект беше публикуван за обсъждане и сега ще бъде публикуван и като решение на Общинския съвет“ – коментира Ценков пред медиите след заседанието. (Повече информация за условията и критериите за кандидатстване може да прочетете тук http://vidin.bg//pages/Proekt-na-Pravilnik-za-finansovo-podpomagane-na-iz-3425).         Кметът изрази задоволството си от работата на общинските съветници, като посочи, че са приети всички 33 точки от дневния ред плюс една допълнителна, във връзка с одобрение на проектите по Програма „Местни инициативи“. Той каза, че голяма част от предложенията са свързани с приемането на нормативни документи: Прогноза за периода 2020-2022 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности; отчет на Плана за изпълнение на Стратегията за прозрачно управление на Община Видин и приемане на нов; отчет на Годишната програма за развитие на туризма и приемане на нова; проект на Общинска програма за закрила на детето за 2019 г. и др. Гласувани са още предложения за предоставяне на безвъзмездно ползване на спортни обекти публична общинска собственост на ОФК „Бдин-1923“, СК „Пегас Спорт – Видин“, СК „Бдин Атлетик“; за осигуряване на финансови средства в размер на 1000 лв. (от резерва за субсидиране на спортните клубове) за участие на Клуб по спортни танци „ЕЛИТ ТИМ“ в национално състезание; за продажби на жилища и парцели в кв. „Нов път“ на граждани, които имат право да ги закупят като дългогодишни наематели и редица други.

===