Начало

Кметът на Община Видин прие посланика на Казахстан
        Огнян Ценков посрещна Н. Пр. Темиртай Избастин в кабинета си и в знак на уважение към високия гост му подари картина, изобразяваща символа на нашия град – крепостта „Баба Вида“. Посланикът на Република Казахстан у нас изрази удовлетворението си от факта, че за пореден път посещава старопрестолния Видин и винаги е бил приет изключително радушно. Целта на срещата между видинския кмет и дипломата бе да се обсъдят възможностите за двустранно сътрудничество в областта на икономиката, културата и туризма. Конкретна тема на разговорите беше поставянето на територията на Руското военно гробище в града на възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин – гражданин на Казахстан, участвал и загинал в боевете край град Кула през месец октомври 1944 г. Във връзка с това е изпратено писмо до Община Видин от близките на загиналия, както и от страна на посолството на Казахстан. В отговор на молбата Общината е взела решение и е определено място за поставяне на паметния знак. След срещата при кмета Негово Превъзходителство направи дарение от книги на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Посланикът е автор на една от тях, която се нарича „Казахстан“ и в нея е представена информация за културно-историческите и природни забележителности на страната.

===
Тринадесет зрелостници получиха грамоти за постигнат отличен успех на матурите
   На среща в Община Видин кметът Огнян Ценков и началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова връчиха грамоти на младите хора за отличното им представяне на държавните зрелостни изпити за учебната 2018/2019 година.  Огнян Ценков поздрави зрелостниците за усилията, труда и постоянството, които са положили през всичките тези години.„Основата, върху която ще надграждате, е изключително важна, защото истинските предизвикателства в живота тепърва предстоят. Бъдете смели и имайте куража да преследвате мечтите си!“ – каза той. И изрази надежда, че след  завършване на висшето си образование, ще успеят да се реализират по най-добрия начин, а някои от тях ще се завърнат в родния Видин, за да работят за процъфтяването на своя град. Кметът се обърна с благодарност и към техните учители, които със своите знания, опит, мъдрост и всеотдайност са ги подкрепяли по пътя към успеха. Веселка Асенова също приветства отличниците: “Ще кажа всичко в три думи – вълнувам се , гордея се и благодаря! Вълнувам се, че съм сред вас, които сте бъдещето на нашата страна, гордея се, че всички вие сте от нашия прекрасен град и благодаря на вашите преподаватели, които са неизменна част от успехите ви“.    Освен грамоти, зрелостниците получиха от кмета и началника на Регионалното управление на образованието книги с послание – мисъл на Алберт Айнщайн: „Стремете се да бъдете не просто успешен човек, а ценен“.      Девет са отличниците от ППМГ „Екзарх Антим I“, трима от които са с максимален брой точки (100) от зрелостните изпити – Надежда Францева, Петър Тодоров и Деян Емилов; двама - от СУ “Цар Симеон Велики“; един - от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ и един - от ПГ “Проф. д-р Асен Златаров“.    Грамоти получиха и четирима преподаватели за оказана цялостна подкрепа в образователно-възпитателния процес на учениците от 12-ти клас – Елка Владимирова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“, Наташа Ванкова от СУ “Цар Симеон Велики“, Боряна Борисова от ПГ “Проф.   д-р Асен Златаров“ и Емил Стоянов от ППМГ „Екзарх Антим I“.

===
С Ъ О Б Щ Е Н И Е
        Община Видин уведомява, че от днес (25 юни) до четвъртък (27 юни) във вечерните часове ще бъдат извършени аерозолни обработки срещу комари на територията на град Видин и населените места по поречието на Дунав. Включена е дезинфекция на детски площадки, както и ларвицидна обработка.

===
Фестивал на живите човешки съкровища на трансграничния регион Видин-Долж
   Организирането на фестивала е една от дейностите по едноименния проект, който се реализира от Сдружение „Видински фонд „Читалища“, в партньорство с румънската община Четате. Началото бе поставено на откритата сцена при Художествената галерия „Н. Петров“ във Видин. В проявата се включват около 30 танцови групи и индивидуални изпълнители - „живи човешки съкровища“. Наименование, което става популярно благодарение на програмата на ЮНЕСКО за съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство на човечеството. Фестивалът беше открит от заместник-кмета на Община Видин Венци Пасков. „Днес двете държави – България и Румъния са част от голямото европейско семейство и имат шанса да подобрят стандарта си на живот и продължат да развиват своя потенциал. Това се отнася и за нашия трансграничен регион. Осъществяването на общия проект за живите човешки съкровища става по Програма Интеррег Румъния-България, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните бюджети на двете страни. Целта е да се разработи един огромен ресурс - богатото и уникално нематериално културно наследство, с което разполагаме“ – каза той и поздрави организаторите и участниците във фестивала от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от свое име. Първи на сцената излязоха изпълнителите от танцовия състав при Народно читалище „Съзнание-1928 г.“, село Кошава. По време на събитието бяха показани автентична кухня и някои от традиционните за региона занаяти. Във Видин фестивалът се провежда от 21 до 23 юни, а в Четате, Румъния - от 28 до 30 юни. Основната цел на проекта „Живите човешки съкровища на трансграничния регион Видин-Долж“ е да акцентира върху уникалното нематериално наследство, с което регионът разполага и на тази основа да се създадат атрактивни и устойчиви туристически продукти. Това ще допринесе и за запазване на традициите, като се изведе на преден план грижата за хората – „живите човешки съкровища“, които ги олицетворяват и те ще бъдат насърчени да продължат да усъвършенстват своите знания и умения и да ги предават на следващите поколения.

===
Нова мащабна обработка срещу комари
    Община Видин продължи с имагоцидната обработката срещу насекомите и на територията на населените места по поречието на Дунав. Снощи третиране бе направено в 8 села - Антимово, Ботево, Дунавци, Гомотарци, Кошава, Кутово, Симеоново и Сланотрън. До сега в град Видин и селищата са извършени три имагоцидни мащабни обработки, като през другата седмица е планирана още една, ако позволят метеорологичните условия.

===
Усилено косене в парковете и кварталите на Видин
        Окосяването се извършва по определен график и съобразно метеорологичните условия. За тази цел е съсредоточен целият ресурс от хора и техника, с които Общината разполага. Работи се успоредно в паркове, жилищни квартали, на детски площадки и други общински площи. Днес от сутринта започна поредното окосяване на зелените площи пред Еничар капия, в посока към Общинския пазар. Работи се в Крайдунавския парк и в ж.к. „Бонония“. Дейностите по окосяването ще продължат през целия сезон.

===
Випуск 2019 на ППМГ „Екзарх Антим I“ с най-много пълни отличници в Област Видин
        Възпитаниците на Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I” получиха своите дипломи за завършено средно образование на тържествена церемония, която се състоя в залата на Симфониета – Видин. Гост на събитието бе заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов, който приветства зрелостниците и сподели, че за него е чест да бъде сред тях, защото той също е възпитаник на гимназията. Асенов ги поздрави за добротообразование, което са получили, за знанията и уменията, които са придобили и за труда, който са положили, за да постигнат високи резултати. Пожеланието му към младите хора бе за успешен старт в живота и сбъдване на мечтите им.         На събитието присъстваха също областният управител на Видин Албена Георгиева, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова и председателят на Училищното настоятелство Лиляна Цанова, които също се обърнаха с приветстия към учениците.         Директорът на ППМГ „Екзарх Антим I” Румяна Петрова поздрави зрелостниците с много вълнение. Тя изрази удовлетворението си от факта, че са постигнали много добри резултати и са избрали „Училището на успеха“. „Не забравяйте своята гимназия и учителите си и защитавайте с достойнство нейното име“ – каза Румяна Петрова.         Общо 98 зрелостници получиха дипломите си. Отличниците са 31, от които 9 - пълни шестици (от 12 в област Видин). Средният успех от дипломите е мн.добър 5,13.         От името на випуска с благодарност и признателност към учителите и съучениците си се обърна Деян Емилов.         Дипломите и плакетите на отличниците връчи бившият възпитаник на гимназията Радослав Николов.         Почетен плакет и парична награда от Училищното настоятелство, от родители и ученици получи Емил Стоянов, учител по математика. Наградата връчи Лиляна Цанова.         За активна обществена дейност бе наградена с плакет зрелостничката Антонина Лозанова.

===
Зрелостниците от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков” получиха своите дипломи
  Тържествената церемония се състоя в залата на Общински съвет-Видин. На нея присъстваха заместник областният управител Лъчезар Попиванов, началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова, заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, председателите на обществения съвет и на училищното настоятелство.           Венци Пасков поздрави възпитаниците на училището от випуск 2019 от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков: “Дипломирането – това е успехът от изминалите години и нека той се превърне в здрава основа, върху която да надграждате стремежите си към нови върхове. Не спирайте да се образовате, бъдете постоянни, упорити и отговорни. Използвайте придобитите знания и умения за бъдещото си кариерно развитие и помнете най-важния урок, на който са ви научили вашите учители – да бъдете добри хора“.           Приветствия поднесоха също Веселка Асенова и Лъчезар Попиванов.           Любомир Георгиев, директор на учебното заведение, се обърна с вълнение и гордост към абитуриентите, като отбеляза високите резултати от държавните зрелостни изпити и постиженията в областта на чуждоезиковото обучение и участията в многобройни олимпиади, състезания и конкурси. Средният успех на випуска от дипломите е мн.добър 5,15. Общо 90 ученици завършват тази година, а 39 са отличниците с успех от 5,50 до 5,98. Вълнуващо бе изказването на Ева Обесникова, която е сред дипломираните отличници. Тя изрази признателност към учителите за придобитите знания и умения, благодарност към родителите за тяхната подкрепа и пожела успех на своите съвипускници. Заместик-кметът Венци Пасков връчи дипломите и златните медали на зрелостниците от 12 “а“ клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков”.         Церемонията по връчване на дипломите на випуск 2019 завърши с концерт на възпитаници от гимназията.  

===
Обработките срещу комари продължават
   Както предварително съобщихме, Община Видин изтегли по-рано планираните по график обработки срещу комари заради по-голямата популация на насекомите тази година. На 18 юни бе извършена аерозолна обработка в трите парка на Видин: Крайдунавски, „Рова“ и „Владикина бахча“, а снощи  -  имагоцидна обработка на територията на целия град. Тази вечер, при благоприятни метеорологични условия такава обработка ще има и във всички населени места по поречието на река Дунав. До края на месец юни ще бъдат извършени още: една имагоцидна обработка срещу комари във Видин и населените места по поречието на река Дунав; една дезинсекция и дезинфекция на детските площадки в града и една ларвицидна обработка на биотопи във Видин.

===
Спортен клуб по художествена гимнастика във Видин
        Новият клуб „Вида – Видин“ заяви своето присъствие с концерт-представяне, което се състоя в залата на СУ „П.Р.Славейков“. На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов, областният управител Албена Георгиева и заместник областният управител Лъчезар Попиванов, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, родители на деца от клуба, много гости.         Председателят на СКХГ „Вида - Видин“ Стефан Цветков поздрави присъстващите и сподели, че идеята да се създаде клуба е срещнала подкрепа в лицето на знаменитата Илиана Раева, както и на видинския кмет. „Имах прекрасна среща с Огнян Ценков, който обеща пълно съдействие и нещата потръгнаха“ – каза той. За да започне дейността си клубът, помагат много и от областната администрация. „Вида – Видин“ е учреден на 25 март тази година, а на 27 май е приет официално като член на Българската федерация по художествена гимнастика.         Инж. Асенов приветства учредителите и децата, които тренират в клуба и поднесе поздравителен адрес на неговия председател от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков. „Искрено се надявам, че под грижите на своите треньори тук ще надграждат таланта си бъдещи звезди на художествената гимнастика, с които всички ние ще се гордеем. Община Видин приема с радост новия клуб и ще съдейства за неговото развитие, защото спортът е сред приоритетите на общинското управление“ – пише в адреса.         След концерта областният управител Албена Георгиева и заместник-кметът инж. Цветан Асенов бяха поканени да връчат грамоти и медали на участниците в представянето. Над 25 са момичетата, записани в клуба, а техен треньор е Анка Флорова.

===
Венци Пасков връчи дипломите на зрелостници от Средно училище „Цар Симеон Велики“
        На специална церемония в Художествената галерия „Никола Петков“, 70 възпитаници на най-старата видинска гимназия получиха своите дипломи за завършено средно образование. На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, директорът на СУ „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев и председателят на Обществения съвет на училището Александър Русев. Венци Пасков приветства зрелостниците от свое име и от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков: „Скъпи абитуриенти, най-ценното в света на човешкото усъвършенстване е да не спирате да се образовате, да сте постоянни, упорити и отговорни.  След този ден много от вас ще продължат образованието си в България, някои ще предпочетат чужбина, а защо не и тук, защото Видин вече е университетски град“ – каза заместник-кметът. Той пожела на всички лично удовлетворение и успешна професионална реализация и след това връчи дипломите на учениците от 12 „б“ клас. Венцислав Станев с гордост изтъкна постигнатите високи резултати от държавните зрелостни изпити по математика, английски език и биология.

===
Огнян Ценков изпрати малките футболисти от спортното училище за социална интеграция за Унгария
        За втори път учениците от спортното училище във Видин към фондация „Реал Мадрид“ заминават на демонстративен турнир, но този път в Унгария. Видинският кмет посрещна децата в Община Видин, за да им пожелае успех. На срещата присъстваха Светлина Вълчева, социален директор на проекта и треньорът Светослав Петков. „Всички ние, съвместно с вашите треньори, направихме и невъзможното, за да дадем нов живот на фондацията във Видин и съм щастлив, че днес можете да пътувате и да опознавате света благодарение на труда и усилията, които положихме“ – каза Ценков, като им пожела да се върнат от турнира, заредени с хубави емоции и да дойдат отново, за да разкажат впечатленията си. В събитието ще участват 15 социално-спортни училища от Европа. Видинските деца ще имат възможност в продължение на пет днида общуват със свои връстници от страната домакин, от Испания, Азербайджан, Италия, Полша, Румъния и др.         Възпитаниците на школата ще имат шанса да се срещнат с футболистите от „Реал Мадрид“ и да разгледат множество културни и исторически забележителности. Предвидено е посещение на базиликата "Св. Стефан" в Будапеща, където е погребан големият унгарски футболист и голмайстор Ференц Пушкаш, новия стадион "Панчо Арена", разходка в ботаническите градини на Арборетум в град Алксут.

===
Кметът на Видин посети детския летен лагер в Синаговци
        Лагерът се организира за поредна година в базата на филиала на ДГ „Детелина“ в село Синаговци, която е предоставена за ползване по предложение на кмета на Община Видин и с решение на Общинския съвет. Той приема през летния сезон деца на възраст от 5 до 7 години от детските градини на територията на Общината.         Директорът на ДГ „Зорница“ Светлана Петкова посрещна кмета Огнян Ценков, който заедно със заместник-кмета Венци Пасков и кмета на Синаговци Иван Иванов посетиха 17-те лагерници от първата смяна.         Ценков поздрави учителите и възпитаниците на детското заведение и изрази задоволството си от добре уредената база: „Условията, които са създадени за децата, са много добри. Вие не само първи откривате сезона, но и за първи път ще почивате на това прекрасно място, където малчуганите ще могат да играят и да се забавляват, обгрижвани с любов и внимание. Пожелавам на всички много приключения, забавления и приятни емоции!“. Гостите разгледаха базата, която разполага със съвременно обзаведени спални помещения, зала за хранене, кътове за занимания, просторен двор с басейн и различни съоръжения за игра.         Светлана Петкова благодари на Огнян Ценков за това, че е помислил и за най-малките и те вече имат място за истинска почивка през лятото. Тя сподели, че всеки ден децата ходят на разходка сред природата, посещават домовете на хора от селото и се радват на животните, които стопаните отглеждат, гледат филми и дори си организират дискотека, но най-голямата атракция е басейнът. С голямо нетърпение обаче очакват петъчния ден, предвиден за лагерния огън, край който ще има много музика и забавления.         Малчуганите зарадваха присъстващите с кратка програма, като пяха, танцуваха валс и играха хоро, на което се хванаха и гостите.         Накрая кметът Ценков раздаде сладолед на децата, с който да се разхладят в горещия летен ден.         Тази година в базата за отдих ще почиват и възпитаниците на още две детски градини - „Детелина“ и „Славейче“, в групи от по 20 деца.

===
Венци Пасков поздрави самодейците от читалище „Светъл ден“ с годишния им концерт
        За втора поредна година НЧ „Светъл ден-2009“ поставя финал на учебната година с концерт на своите състави и групи. Проявата се състоя снощи на откритата сцена пред Художествената галерия в Крайдунавския парк. Официален гост бе заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, който откри събитието и приветства участниците. Той връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков на Йоанна Ванкова - ръководител на школата по народни танци към читалището. „Всички вие доказвате, че и днес българският фолклор, култура и изкуство се радват на особена почит в обществото.Пожелавам ви да продължавате със същия ентусиазъм да работите за запазване и популяризиране на хубавите народни песни и танци и да останете вдъхновени продължители на читалищното дело“ - пише в адреса. Пасков пожела на самодейците и техните ръководители да бъдат здрави, изпълнени с нови мечти и да радват зрителите с талантливите си изпълнения.         Грамоти за принос в развитието на танцовото изкуство в град Видин и за спечелени отличия в национални фестивали и конкурси, бяха връчени на трима читалищни дейци: Веселина Веселинова, Веселин Василев и Мартин Ваков. В НЧ „Светъл ден-2009“ провеждат заниманията си четири танцови формации с общо 90 деца на възраст от 5 до 18 години. Годишният концерт протече при голям интерес и публиката аплодира силно представянето на фолклорните състави на читалището.

===
Ученици от Основно училище „Иван Вазов“ подариха есетата си на кмета на Община Видин
        Поводът за срещата на Огнян Ценков с деца от видинското училище е проектът „Пътеводител на град Видин“, с ръководител Ася Пешева, която е начален учител. Ученици от IV клас написаха есе на тема „Какво бих направил за град Видин, ако бях негов кмет“ и подариха съчиненията си на видинския кмет, за да може той да се запознае с желанията на най-малките граждани на Община Видин. На срещата присъства и началникът на Регионалното управление на образованието – Веселка Асенова.         Основните искания на децата бяха свързани с опазването на околната среда в града, засаждане на повече цветя и дръвчета, видео наблюдение и поддържане на детските площадки, както и изграждане на нови; повече работни места, за да може родителите им, както и те самите да останат да живеят в родния Видин; приюти за бездомни хора; създаване на предприятие за екологично чисти продукти и още много други. „Да бъдеш кмет е голямо и вълнуващо предизвикателство. Основна негова цел е да направи живота по-добър на своите граждани, за да спечели тяхното уважение и доверие. Ако аз бях кмет, щях да развия туризма в моя роден град Видин“ – пише в есето си Алекс.         Огнян Ценков се зарадва, че децата са дошли при него с идеи, които са приоритет на Община Видин и вече се работи в тази посока. „Вашите желания са част и от моята визия за развитие на града. Аз и екипът, с който работя ще продължаваме да се вслушваме в съветите ви, защото вие сте нашето бъдеще и вярвам, че някой ден ние ще сме тези, които ще ви следваме“ – каза кметът.

===
Община Видин предприема извънредна обработка срещу комари
       Заради по-голямата популация на насекомите през този сезон, следващата аерозолна обработка ще бъде извършена по-рано от предвиденото в графика. При благоприятни метеорологични условия тя ще бъде направена тази вечер  в трите парка на град Видин: Крайдунавски, „Рова“ и „Владикина бахча“. Ако времето не позволи, ще се планира при първа възможност. За 20 юни (четвъртък) е предвидена мащабна имагоцидна обработка на територията на Видин и всички населени места по поречието на Дунав.

===
Кметът на Видин се запозна с извършения ремонт в сградата на направление „Социални услуги и здравни дейности“
        Огнян Ценков, заедно със заместник-кмета Венци Пасков посетиха общинското направление, за да се запознаят с обновените помещения. Управителят на „Социални услуги и здравни дейности“ Силвия Венчева показа на гостите какви ремонтни дейности са осъществени, за да могат служителите да работят в по-комфортна среда, а посетителите да се чувстват по-уютно.         „В бюджетите за 2017 и 2018 година отделихме 43 хиляди лв., за да осъществим основен ремонт на сградата – на покрива, саниране, подмяна на дограмата и изграждане на нова ел. инсталация. Входът към направлението също е обновен“ – обясни кметът на Общината за направеното до момента. Венчева допълни, че сега е подменена настилката в стаите с балатум и са поставени нови транспаранти. Ценков каза още, че Община Видин е една от общините, които са на челно място във връзка с предлаганите социални услуги – 22 на брой и работи успешно по редица проекти в тази сфера. Това е благодарение на активността и професионализма на хората, работещи в направлението.Припомняме, че през месец април 2016 г. Община Видин бе отличена за ефективно партньорство с неправителствения сектор в сферата на социалните услуги. Наградата бе връчена по време на  Единадесетия национален форум на доставчиците на социални услуги.

===
Публична анкета по проект "Видин Е-Актив"
      ПУБЛИЧНА АНКЕТА ПО ПРОЕКТ "ВИДИН Е-АКТИВ"           Уважаеми граждани на Община Видин,С настоящия имейл Ви изпращаме линк към анкета във връзка с проучване, което се провежда с цел повишаване на гражданското участие при формулиране и прилагане на политиките за енергийна ефективност, околната среда и климата в община Видин по проект BG05SFOP001-2.009-0173-C01 “Гражданите – активни участници за подобрение на качеството на въздуха (КАВ), енергийнатаефективност и използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за отопление в преодоляване на енергийната бедност в община Видин“, финансиран по ОП „Добро управление“2014-2020.ПАРТЬОРСКИ ОРГАНИЗАЦИИ: АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ АГЕНЦИИ (АБЕА); ОБЩИНА ВИДИН;АСОЦИАЦИЯ ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ И РАЗВИТИЕ ЧРЕЗ ИНОВАЦИИ (АСОРИ).Молим за Вашето съдействие, за да бъде събрана достоверна информация за мнението на гражданите на Община Видин!Можете да разпространявате тази анкета и до други жители на Община Видин с цел даване възможност за обратна връзка на повече граждани на общината.Предварително Ви благодарим за участието!       КЪМ АНКЕТАТА       Please do not forward this email as its survey link is unique to you. Privacy | Unsubscribe     Powered by

===
Съобщение
        Община Видин уведомява гражданите, че се извършват пробни пускове и профилактика на фонтана пред Спортната зала. В тази връзка се обръщаме към родителите да не допускат децата им да влизат, преминават или играят на територията на съоръжението заради опасност от възникване на инциденти.         Очаква се до дни фонтанът да заработи в нормален режим.

===
Публикуване на заверен годишен финансов отчет за 2018г.
BALANCE-2018-IV-5504 Информация за състоянието и изменението на активи, пасиви, приходи и разходи на община Видин към 31.12.2018 г Обяснителна записка към сборен баланс на община Видин към 31.12.2018 г. Обяснителна записка на отчета за касово изпълнение на бюджета на община Видин към 31.12.2018 г. Одитен доклад на Сметна палата № 0100314418 за извършен финансов одит на консолидирания годишен финансов отчет на община Видин за 2018 г. Отчет за касовото изпълнение на бюджета, сметките за средствата от ЕС и сметките за чужди средства Сборен баланс на община Видин към 31.12.2018 г. Сборен отчет за приходите и разходите на община Видин към 31.12.2018 г. Актуализирана амортизационна политика Заповед за актуализация на амортизационна политика

===
Жителите на видинските села Капитановци и Покрайна празнуват
   Кметът на Община Видин Огнян Ценков откри осмия поред фолклорен фестивал „Дунав и Тимок ни свързват“ в Капитановци, който съвпада и с празника на селото. Той се организира от Община Видин, кметството и Народно читалище “Славяни-2013“. Събитието уважи и областният управител Албена Георгиева. Огнян Ценков откри фестивала и поднесе поздравителен адрес на кмета на селото Десислава Венелинова: „Всички вие сте гостоприемни домакини на това събитие и то се случва благодарение на вашия ентусиазъм, любовта ви към народните обичаи и уважението, с което се отнасяте към фолклорните традиции на населението от трансграничия регион“ - пише в адреса. И пожела на жителите на Капитановци да бъдат все така сърцати, предприемчиви и грижовни към родното си място. След това кметът посети Покрайна, където хората честват традиционния си празник - Свети дух. Гости на празненството бяха председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, кметът на селото Валентин Маринов, председателят на НЧ „Просвета-1927“ Адриана Асенова и кметът на с. Чупречини Мой, Румъния - Георги Мунджило. Празникът се провежда съвместно от кметство Покрайна, местното читалище и със съдействието на Община Видин. Ценков приветства гостите и присъстващите с думите: „Този ден е не само повод да се докоснем до миналото, но и да се гордеем с настоящето на родния край, изпълнени с надежда за по-добри дни. Бъдете задружни и занапред и се радвайте на плодовете на своя труд“ и поднесе своя поздравителен адрес на кмета на селото. И в двете населени места добре организираната празнична програма зарадва домакини и гости. Както във фестивала в Капитановци, така и на традиционния събор в Покрайна участваха самодейни състави и индивидуални изпълнители от България и от съседна Румъния. За всички бяха предвидени грамоти.o

===
Втори Международен турнир по баскетбол за Купата на Дунав мост Видин-Калафат
    Поводът за Международния турнир по баскетбол за юноши бе отбелязването на шестгодишнината от откриването на трансграничния мост свързващ България с Румъния. В надпреварата взеха участие 4 отбора от България и Сърбия: БК „Септември“ – София, БК „Видабаскет“ – Видин, БК „Зицер“ – Бор и БК „Младост“ - Зайчер. Официални гости на турнира бяха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков и изпълнителният директор на „Дунав мост Видин-Калафат“ АД инж. Любомир Низамов, който е и общински съветник. От името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от свое име Венци Пасков приветства отборите и техните треньори: „Приемете моите най-искрени поздравления по повод вашия празник.Нека волята за победа и спортното майсторство са достоен пример за най-младите хора в нашето общество“ – каза заместник-кметът като прикани гостите дошли от съседните градове и държави да намерят време да разгледат забележителностите на нашия красив крайдунавски град. След това той даде старт на баскетболния турнир като пожела на състезателите честна и достойна игра, а най-добрия да завоюва Купата. Организатори на спортната инициатива са „Дунав мост Видин-Калафат“ АД, Баскетболен клуб „Видабаскет“ и с любезното съдействие на Община Видин. За всички състезатели бяха раздадени грамоти за участие и малък пакет с подаръци за спомен от турнира.

===
Кметът на Община Видин бе гост на фолклорния събор „Хоп, троп на хорото”
   В Иново се проведе четвъртото издание на събора, на което официални гости бяха кметът на Видин Огнян Ценков и заместник областният управител Лъчезар Попиванов. Посрещнаха ги кметът на селото Павел Петров и секретарят на Народно читалище „Св. Паисий Хилендарски - 1926” Анелия Младенова. Събитието се провежда в навечерието на празника на населеното място – Свети дух. Ценков приветства читалищните дейци с организирането на фолклорното събитие и изрази удовлетворението си от факта, че то се налага като едно от предпочитаните в Община Видин и в него се изявяват стотици състави и изпълнители на народното творчество от цялата област. Той връчи поздравителен адрес на Анелия Младенова, в който пише: „Продължавайте съвместните усилия да съхранявате българските традиции и работите заедно в името на просперитета и благоденствието на вашето хубаво селище. Община Видин винаги е подкрепяла подобни инициативи, за да бъде запазено богатото фолклорно наследство на нашия край. Приемете моите поздрави и по повод отбелязването на празника Свети дух, с пожелание да бъдете сплотени, здрави и в домовете ви да има разбирателство и благополучие”. С приветствие към присъстващите от името на областния управител Албена Георгиева се обърна и Лъчезар Попиванов. Водосвет за здраве на хората от село Иново и успех на фолклорния събор, отслужиха отец Ванко и отец Борис. Секретарят на читалището благодари на гостите, че са уважили празника и заяви: „Когато сме имали нужда, винаги сме получавали подкрепа във ваше лице”. Началото на събора „Хоп, троп на хорото” бе поставено с изпълнения на детския танцов състав „Живи въгленчета” към местното читалище. В тазгодишното издание се включиха общо 27 формации - от населени места във Видински регион и от село Расово, Област Монтана. В рамките на събитието се проведе благотворителна кауза, чиито инициатори са млади хора от селото – във връзка с набирането на средства за изграждане на сцена на площада, за да имат самодейните състави място за изява. Кметът Ценков пръв даде пример и дари средства в името на хубавата идея.

===
Венци Пасков награди победителите в Международен турнир по волейбол
   Международният турнир по волейбол за момичета, родени 2004-2005 г. се проведе за втора година и се състоя в спортна зала „Фестивална“. В надпреварата взеха участие 3 отбора - от България, Сърбия и Румъния. Официален гост на турнира бе заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков. От името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от свое име той поздрави отборите и техните треньори: „Убеден съм, че всички състезатели са били добре подготвени и са играли с желание за победа. Развитието на спорта във всичките му направления е сред приоритетите на общинското ръководство и това е доказвано нееднократно през последните четири години. Продължавайте все така да отстоявате с чест името на вашия любим отбор“ – каза Пасков. Купата грабна отборът на Румъния - ВК „ЦСВ – Крайова“. На второ място застанаха нашите момичета от ВК „Бдин-Вида“ – Видин. Третото място бе за сърбите от ВК „Бор“. „Честито на победителите и адмирации за всички участници!“ – поздрави Венци Пасков. Турнирът се организира със съдействието на Община Видин. За състезателите бяха осигурени медали и торти.

===
Грамота за малката пианистка Анна от кмета на Видин
    Огнян Ценков се срещна днес с Анна Русева и нейните родители по повод участието на деветгодишното момиче в международния конкурс за пиано „Нашите деца свирят Бах”. За втора поредна година тя е лауреат на престижното музикално събитие, което се проведе в Благоевград. Анна спечели златен медал, грамота и диплом от 9-тото издание на конкурса, който се организира от Народно читалище „Никола Вапцаров 1866” и  е единствен по рода си у нас. Преподавателка по пиано на талантливата четвъртокласничка от видинското Средно училище „Цар Симеон Велики”е Анна Илиева, която също присъства на срещата.         Кметът на Община Видин връчи грамота на малкатапианистка и я приветства за блестящото й представяне с думите: „Поздравявам те за постигнатия успех и присъдените високи отличия от международния конкурс „Нашите деца свирят Бах”. Ти отново спечели първото място и зарадва всички нас. Поздравления за теб, твоите родители и музикалната ти педагожка. Искам да знаеш, че ние истински се вълнуваме и се гордеем с твоите успехи“.         Александър Русев, баща на Анна, благодари на Ценков за това, че преди конкурса е пожелал на момичето да спечели златен медал. „Сега, когато това вече е факт, Вие отново ни посрещате и засвидетелствате своето уважение и внимание към нашето дете“. Русев предаде благодарности от името на организаторите на конкурса, които са били приятно изненадани от факта, че кметът на Община Видин следи успехите на талантливото дете. Той изказа благодарности и от името на д-р Николина Котева, която е една от учредителките на конкурса и член на журито за това, че видинският кмет подкрепя и насърчава даровитите деца.         Огнян Ценков изрази своето задоволсто от добрите отзиви и каза: „ Заслугата е изцяло на Анна Русева, която със своя труд заслужено спечели призовото място и това прославя името на нашия град. Община Видин ще продължава и в бъдеще да помага на даровити ученици и съм сигурен, че те ще ни донесат още много успехи“.          Преподавателката по пиано Анна Илиева разказа за  постиженията на своята възпитаничка и в други участия. Творческата биография на Анна Русева до момента включва 5 национални и международни конкурса за млади пианисти, от които се е завърнала с 4 медала.

===