ENG | BG

close
close
 

Трифон Зарезан в село Майор Узуново   Жителите на видинското село Майор Узуново отбелязаха по традиция и тази година празника на лозата и виното. Той се организира съвместно от кметството и местното читалище „Пробуда-1901“. Гост на събитието бе заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков.

Събралите се на площада домакини и гости се хванаха на хоро и се отправиха към дома на стопанина Иван Антов за ритуала по зарязване на лозето. Там бе отслужен водосвет от отец Иван, който благослови, пожелавайки здраве и плодородна година. Заместник-кметът се включи в обичая и отряза лозовите пръчки, като преля вино от бъклица и нарече: „Колкото капки, толкова гроздове да има на гижата“. Възрастните предадоха традицията на децата, за да се пази и почита. Най-малкият участник в зарязването бе шестгодишният Георги. „Гроздето е символ на богатство, виното е символ на сила - бъдете богати и силни. Да се роди много грозде, да има много вино, да сме живи и здрави и да го пием по весели поводи. Честит Трифон Зарезан!“ - каза секретарят на читалището Емилия Стоянова. След това тя даде думата на Венци Пасков, който поздрави присъстващите и връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков на кмета на Майор Узуново Красимир Георгиев.„Изразявам своето дълбоко уважение към всички за ентусиазма да продължавате местните традиции и да сте заедно в делници и празници. Пожелавам на хората от с. Майор Узуново да бъдат все така сплотени и да работят за просперитета на своето прекрасно селище! Бъдете здрави, радвайте се на късмет и благополучие, голямо изобилие и богата реколта!“ – пише в адреса.

Веселието продължи с провеждането на конкурс за най-хубаво вино. Първото място в него спечели Румен Крумов, на второ и трето място се наредиха Асен Димитров и Георги Георгиев. За победителите имаше специални награди, а за всички участници – грамоти.

Освен от Майор Узуново, в празника се включиха самодейци от селата Иново, Търняне, Слана бара, Синаговци, Антимово и Сланотрън.

Публикувана на: 03.02.2018

 
X