ENG | BG

close
close
 

Организация „Шалом“ има решение да дари Синагогата   Това стана ясно по време на среща между кмета на Община Видин Огнян Ценков и главния секретар на Организацията на евреите „Шалом“ Йосиф Меламед.  Решение да бъде дарена Синагогата е взето на Общо събрание на организацията, проведено на 9 март тази година. Оттук-нататък общината трябва да предприеме конкретни стъпки, за да бъдат уточнени подробностите с Министерството на културата и се внесе предложение в Общинския съвет за приемане на дарението. Огнян Ценков благодари за добрата новина: „Считам, че Синагогата е един от емблематичните културни паметници на град Видин и той не трябва да продължава да е в такова състояние. Нямам никакви притеснения относно решението на Общинския съвет за приема на дарението, защото възстановяването на Синагогата е желание на всички граждани на Видин, не само на местната еврейска общност“. „Нека това да бъде един наш принос в развитието на Видин“, заяви Йосиф Меламед и изрази надежда, че има перспектива за бъдещето на града.

   След срещата Огнян Ценков и Йосиф Меламед бяха гости на откриването на изложба, посветена на приноса на Видински митрополит Неофит за спасяването на българските евреи, както и по повод предложението на организация „Шалом“ за удостояване на архиерея със званието „Праведник на народите по света“. Кметът на общината поздрави организаторите и присъстващите на събитието. „Всички ние се гордеем, че името на митрополит Неофит – знаменит духовник и общественик, се свързва с нашия старопрестолен град“ – каза той и пожела успех.

   Изложбата е организирана съвместно от отдел „Държавен архив“ – Видин и Видинска Света митрополия. В нея са подредени 14 постера, като част от показаните документи и снимки са от личния фонд на митрополит Неофит.

Публикувана на: 24.03.2017

 
X