ENG | BG

close
close
 

Огнян Ценков присъства на представянето на книгата на Ваня Ставрева       
Представители на обществени и културни институции, граждани, много колеги и приятели на Ваня Ставрева се събраха в залата за изяви на Регионалната библиотека, за да присъстват на презентацията на нейната книга „Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит”. Гости на събитието бяха доц. д-р Петя Георгиева от СУ „Св. Климент Охридски” и доц. д-р Виктория Русева от БАН.

        Ваня Ставрева е позната сред видинската общественост като опитен журналист с дългогодишна практика, която в последните години открива ново поприще - тя е магистър по археология и част от колектива на Регионален исторически музей - Видин. Кметът на Общината Огнян Ценков поздрави авторката с излизането на интересната творба, плод на сериозни изследвания. Той отбеляза и инициативността на Ваня Ставрева при осъществяването на нови археологически разкопки в нашия град, заедно с доц. Здравко Димитров. Ценков й пожела да продължава със същия дух да работи и помага за развитието на българската наука. От своя страна авторката благодари на видинския кмет за подкрепата и изрази очакванията си, че предстои работа на повече археологически обекти в нашия регион.

        Книгата на Ваня Ставрева е посветена на тези елементи от характеристиките на погребалния обред на енеолитните култури, които излизат от нормата, от стандартното за съответната култура или по-скоро такива, които са по-рядко срещани и са наричани в литературата по праистория необичайни.


Публикувана на: 14.09.2018

 
X