ENG | BG

close
close
 

Огнян Ценков към писателя Владимир Зарев: „Във Видин Вие сте у дома си“   Видинският кмет присъства на творческата вечер, организирана по повод 70-годишнината на писателя Владимир Зарев в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Той поднесе своите поздравления по повод юбилея и във връзка с полученото високо отличие - държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2017 г. „Искам да Ви уверя, че винаги сте добре дошъл в нашия град, че сте част от неговото „битие“ и неговата гордост. Ще припомня, че преди три години Владимир Зарев получи званието „почетен гражданин“ на Видин, гласувано с пълна подкрепа от Общинския съвет и приветствано с радост от всички наши съграждани. Така че тук Вие сте у дома си“ - с тези думи Огнян Ценков се обърна към скъпия гост. Той му подари картина, изобразяваща крепостта „Баба Вида“ и връчи поздравителен адрес, с пожеланието за много здраве, благополучие и творческо дълголетие.

Писателят благодари за вниманието от страна на видинския кмет и на всички свои почитатели. Той сподели, че пише нова книга за Видин и си пожела да идва по-често, да бъде в атмосферата на града, защото е силно привързан духовно към него. „Когато баща ми ме доведе във Видин, аз наистина намерих своето родно място и се помъчих да „вградя“ този град в моето творчество“ - каза творецът.

Владимир Зарев е автор на повече от 15 книги, сред които трилогията „Битието“, „Изходът“ и „Законът“.По-голямата част от действието в първия роман се развива във Видин и околностите му и разказва за живота на рода Вълчеви в периода от 1890 г., като проследява събитията след Освобождението, до 1944 г.
Публикувана на: 08.11.2017

 
X