ENG | BG

close
close
 

Огнян Ценков бе гост на фолклорен събор в село Иново   Третото издание на фолклорния събор „Хоп, троп на хорото” се организира от Народно читалище „Св. Паисий Хилендарски – 1926” по повод Св. Дух – празника на селото. В него се включиха самодейни колективи от цялата Видинска област и от Община Лом. Общо 26 състава с 320 участници представиха своите изпълнения пред множеството хора, събрали се на площада в Иново.

    Тържественото откриване на събора започна с празничен водосвет, отслужен от отец Ванко.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков бе почетен гост на събитието. Той благодари за поканата и връчи поздравителен адрес на секретаря на читалището Анелия Младенова. ”Вие показвате как и до днес трябва да съхраняваме и популяризираме ценното ни фолклорно богатство и да го предаваме на идните поколения. Пожелавам на всички жители на Иново празнично настроение, а на организаторите – много вдъхновение и бъдещи сполуки, на участниците в събора - успешно представяне и заслужени аплодисменти” - каза видинският кмет. Всички самодейни състави получиха грамоти и подаръци, подготвени от читалището.

        Преди фолклорното събитие Огнян Ценков, придружен от кмета на Иново Павел Петров, посети изградената през 2016 година автобусна спирка и възстановения фонтан в градинката на селото, финансирани със средства по програма „Местни инициативи”. Предвижда се тази година по програмата да бъде асфалтиран центъра на селото, да се облагороди пространството около него и да се поставят пейки.


Публикувана на: 25.05.2018

 
X