ENG | BG

close
close
 

Община Видин се присъедини към честванията за отбелязване на 140 години от приемането на Търновската конституция   В отговор на инициативата на г-жа Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание по повод годишнината, Община Видин, съвместно с Административен съд – Видин и Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ организираха открит урок на тема „Приемането на Търновската конституция – фундаменталното начало на модерната правова държава”. Той се проведе в зала №1 на съдебната институция. В началото на събитието кметът Огнян Ценков поднесе слово, в което подчерта:Годишнината е хубав повод нашите съграждани да научат повече за Търновската конституция и за парламентарния живот в България, за първоучредителите, благодарение на чиито мъдрост и свободолюбив дух имаме един от най-прогресивните основни закони в Европа“.В него той се спря на личността на екзарх Антим, избран за председател на Учредителното събрание, който е една от най-уважаваните фигури в българското общество в онова време, виден духовник, общественик и политик. „Безспорно е, че една от най-важните стъпки, които прави в началото на 1879 година вече свободна България, е свикването на Учредително събрание, което да приеме основен закон – Конституция. С този акт се поставя началото на парламентарния живот у нас и страната ни показва своята независимост. Това е съдбовен момент в историята на нашата държава, който предопределя развитието и съществуването й днес като равноправен член на Европейския съюз“ – заяви Ценков. Той благодари на организаторите на събитието, откликнали на идеята на Община Видин за отбелязване Деня на Българската конституция. По повод 16 април, който е и професионален празник на юристите, видинският кмет връчи поздравителен адрес на Антония Генадиева, председател на Административен съд - Видин, с пожеланието тя и нейните колеги да укрепват доверието на хората в българското правосъдие и да се радват на много успехи.

        Открития урок изнесоха ученици от XI клас на гимназията. Те направиха кратка възстановка  от работата на Учредителното събрание преди 140 години и представиха интересни факти за характера на първата българска Конституция и за нейните основоположници. Присъстващите имаха възможност да гледат и кратък филм по темата, чийто автор е Антонина Лозанова, ученичка в гимназията. Урокът е подготвен под ръководството на Светлина Вълчева, преподавател по история и цивилизация.

В изявата взеха участие Богдан Тодоров - юрист, Мария Новакова – главен експерт в отдел „Държавен архив” – Видин и Христина Кирилова – уредник в Регионален исторически музей – Видин. Магистратите от Административния съд отговориха на въпроси на ученици във връзка с дейността на институцията.

На събитието присъстваха директорът на ППМГ „Екзарх Антим I“ Румяна Петрова, началникът на Държавен архив -Видин Светлана Кръстева, представители на образователни и културни институции.


Публикувана на: 16.04.2019

 
X