ENG | BG

close
close
 

Община Видин отбеляза 145 години от гибелта на Апостола

 

        Честването в памет на Васил Левски се организира съвместно с Видинска Света митрополия. То започна с отслужване на заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. На нея присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, народните представители Владимир Тошев, Филип Попов, д-р Цветан Топчиев и Росен Живков, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков и други официални лица. Видинският владика призова да подражаваме на примера на българския Апостол, да бъде по-близо до нас неговият идеал и стане видим в ежедневието ни.

От църквата потегли традиционното шествие начело с Градския духов оркестър, в което се включиха и членове на Патриотичен клуб „Бдинци“, и се отправи за поклонението пред бюст-паметника на Левски в града. Слово, посветено на 145-годишнината от обесването на Апостола произнесе кметът на Видин. В него той подчертабеззаветната преданост и любов на този велик син на България към Отечеството и се спря на най-голямото негово дело, което свързваме със създаването на Вътрешната революционна организация и стремежа му да види страната си освободена от оковите на османското владичество. „Родолюбивите видинчани винаги са тачели историята и са възпитавали у своите деца национално самосъзнание и самоуважение. Защото в нейните страници блестят имена на титанични личности като Васил Левски, които преобръщат представата за границите на човешкото себеотрицание.Нека не забравяме безценните уроци, които Левски ни оставя през краткия си и героичен житейски път. За всеки българин днес е напълно естествено, че страната ни е равноправен член на Европейския съюз, запазвайки и гордеейки се със своята национална идентичност. Една реалност, която Апостолът е прозрял отдавна. Затова ореолът му не изгасва десетки години след неговата смърт и в съзнанието на своя народ той е редом със светците“ – каза в словото си Огнян Ценков.

Възпитаници от подготвителната група на филиал “Васил Левски” към детска градина „Детелина”, облечени като четници, представиха рецитал, посветен на националния ни герой.

По време на церемонията бе обявено името на победителя в традиционното за нашия град състезание „Лъвски скок”, организирано от Видински комитет „Васил Левски“, Ученически спортен клуб „Шампион”, Регионално управление на образованието иОбщина Видин. За четвърта поредна година в надпреварата първото място печели Николай Огнянов от ППМГ „Екзарх Антим I“. Ученикът постига в състезанието резултат от 3,18 м. Кметът Огнян Ценков поздрави победителя и му връчи почетен плакет и грамота.

Официалните гости, представители на политически партии, на десетки обществени и културни институции, училища и детски градини, както и граждани поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола и се поклониха в знак на почит към неговия живот и дело.Публикувана на: 19.02.2018

 
X