ENG | BG

close
close
 

Кметът на Видин посрещна новоизбрания митрополит Даниил      
Новият Видински митрополит бе посрещнат от кмета Огнян Ценков, народните представители Филип Попов и д-р Цветан Топчиев, областния управител Албена Георгиева, председателя на Общинския съвет Генади Велков, духовни лица, много граждани. Под звуците на Градския духов оркестър те се отправиха към централния площад „Бдинци”, където бяха поднесени приветствия. В своето слово Ценков изрази надеждата си, че родолюбивите и изпълнени с уважение към православната вяра и традиции видинчани ще отворят сърцата и душите си, за да приемат достойния владика. А той ще намери верния път, за да ги приобщи към християнските ценности. Кметът на Община Видин призова представителите на местна, държавна, църковна власт: „Да работим заедно и в синхрон, когато трябва да взимаме отговорни решения, когато съграждаме нашето бъдеще!”.Той приветствановия митрополит с думите: „Ваше Високопреосвещенство, позволете ми да изразя своето дълбоко уважение към Вашия опит и служене на духовното поприще, както и надеждата, че ще бъдете достоен водач на Видинска епархия. С пожелание дните Ви да бъдат изпълнени с мъдрост, нека с любов и търпение насърчавате вярата у миряните от нашата епархия и им давате пример с живота и делата си! Нашият дом Видин е и Ваш дом! Добре дошъл!”.

В обръщението си към хората, събрали се на площад „Бдинци”, митрополит Даниил каза: „Още в този мой първи ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко, за да продължа и да разширя, според силите и възможностите си, делото на всички мои велики предшественици, заемали преди мен Видинския митрополитски престол. Да работя всеотдайно и неуморно за духовния, културния и църковния напредък на този красив български град, за неговите прекрасни жители. И вярвам, че всички заедно ще успеем да направим така, че цялата Видинска епархия, до най-отдалеченото нейно кътче, да възкръсне духовно”.

След церемонията по посрещането потегли литийно шествие към катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, където се състоя интронизацията на новоизбрания Видински митрополит Даниил и извършено вечерно богослужение. Кметът Огнян Ценков поздрави владиката, като пожела здраве и дълголетно служение. Той му подари икона на закрилника на града Св. Димитър – дело на Александър Пройнов – Апер и книгата „Небесни закрилници на дома” от Румен Манов. По повод въдворяването, Ценков връчи също на митрополит Даниил почетен плакет на Община Видин.Публикувана на: 10.02.2018

 
X