ENG | BG

close
close
 

Кметът на Видин откри изложба, посветена на Деня на българската община   Изложбата „Благодетелите на Видин, избрани за почетни граждани на Видин 1886-1945”, бе представена в заседателната зала на Общинския съвет. Тя е подготвена съвместно с Регионален исторически музей и Държавен архив - Видин.

Гости на събитието бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков, представители на общинското ръководство, заместник областният управител на Област Видин Лъчезар Попиванов, заместник-председателят на Държавна агенция ”Архиви” Румен Борисов, Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил.

Ценков откри събитието, като се обърна към всички присъстващи и гости с думите:” И тазигодина продължаваме традицията да организираме интересни инициативи, с които отбелязваме Деня на българската община - 12 октомври. По този начин фокусираме вниманието върху местната институция и нейната важна роля в живота на хората. Изказвам специалната си благодарност към колегите от Общината, към експертите от Регионален исторически музей и от Държавен архив за усилията и ентусиазма да реализират това начинание” - каза кметът. Той благодари на организаторите за положените усилия и добре свършената работа, за да може почетните граждани на Видин да станат известни на повече хора.

Фионера Филипова, директор на Регионалния исторически музей, представи в кратко експозе изложбата, като се спря на делото на всеки един от благодетелите на нашия град. Тя акцентира върху приноса им за Видин и видинското гражданство.

С приветствие към присъстващите се обърна и Румен Борисов. Той честити празника на Общината и пожела на кмета все така мъдро да ръководи нашия град, който има наистина една богата история: ”Направи ми впечатление умението на хората на Видин да благодарят на предходните поколения - на онези, които са изиграли важна роля в изграждането му, в отстояването на вашата свобода. За това, че сте успели чрез тези хора да създадете едно бъдеще, което се надявам, че ще е още по-проспериращо”. Заместник-председателят на Държавна агенция ”Архиви” подари на Огнян Ценков книгата „България и Европа“. От своястрана, в знак на признателност за успешното сътрудничество видинският кмет връчи подаръци на Румен Борисов, на Фионера Филипова и на Светлана Кръстева – началник отдел „Държавен архив“ – Видин.

В експозицията са показани още документи и вещи на част от почетните граждани.Публикувана на: 11.10.2018

 
X