ENG | BG

close
close
 

Кметът на Община Видин приветства участниците във възпоменателна сесия за екзарх Антим Първи    Възпоменателната сесия се организира от Профилираната природо-математическа гимназия, под наслов „130 години - безсмъртие и преклонение” и е посветена на нейния патрон екзарх Антим Първи. Тя се проведе в залата на Видинската симфониета, където се събраха учители, ученици, представители на държавни и обществени институции. Гости на събитието бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков, Видинският митрополит Даниил, председателят на Училищното настоятелство Лиляна Цанова, дългогодишният директор на гимназията Георги Иванчев и др.

    В приветствието си Ценков поздрави ръководството на училището с инициативата и заяви: „Аз се радвам, че името на първия български екзарх, председател на Учредителното събрание и на Първото Велико Народно събрание у нас, носи една от най-престижните гимназии не само във Видин, но и в цялата страна. Нейните възпитаници, нейните преподаватели винаги са били за пример в нашия град – напълно достойни за своя патрон. Днес вие отново доказвате това“. Той изрази удовлетворението си, че има толкова много хора, вдъхновени от делото и благородството на екзарх Антим Първи - виден политик и общественик, останал в представата ни най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на нацията. Огнян Ценков каза още, че нашите съграждани се прекланят пред личността на Антим Първи, свързал живота си дълги години със старопрестолния ни град, пред неговата духовна сила и ерудиция, пред всеотдайното му служене на народа и държавата и че с организирането на възпоменателната сесия още веднъж изразяваме почитта си към неговото дело. „Нека съхраним паметта за този знаменит духовен лидер и родолюбец!“ – призова кметът на Общината.

        Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил произнесе слово за неоценимото дело на първия български екзарх като духовник и държавник.

Сесията продължи с представянето на научен доклад от доц. д-р Георги Вълчев, заместник-ректор на СУ „Климент Охридски” и на филма „130 години безсмъртие и признание“, чийто автор е Антонина Лозанова от XII-б клас на гимназията.


Публикувана на: 30.11.2018

 
X