ENG | BG

close
close
 

Изложба на обредни хлябове постави началото на инициативите, посветени на Духовния празник на Видин   Събитието е посветено на Празника на хляба и премина под наслов “Хляб за всеки”. Това е първата крачка към създаване на Къща на хляба във Видин, направена с красиво изложение на ритуални хлябове, работилница за месене на хляб, презентация и дискусия на тема „Приказка за хляба”. Изложбата бе подредена в Центъра за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, като в нея се включиха читалища - членове на Видински фонд „Читалища“. Проявата бе открита от заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин Венци Пасков. Той поздрави всички участници и гости, като им пожела здраве, щастие и успехи. Пасков съобщи, че част от представените в изложбата хлябове ще отидат за лица в нужда, които ползват услугата „топъл обяд“ по проект на Общината.

Презентация на тема “Хлябът е традиционна култура”, подготвена от Десислава Божидарова, уредник в отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей - Видин, разказа за традициите и ритуалите при месене. Хлябът символизира вечния кръг на живота и домашното огнище. Както в миналото, така и днес месеното на хляб се определя като свещенодействие.

Всички посетители се насладиха на майсторски приготвените хлябове. Те имаха възможност сами да замесят погачи, които да занесат и изпекат у дома си.


Публикувана на: 17.10.2017

 
X