ENG | BG

close
close
 

Храмов празник в село Търняне         В параклиса, който носиимето Възнесение Господне, се събраха жители на селото и гости. Там бе отслужена Света литургия от отец Максим. Откакто има храм в селото, това се прави за първи път.

На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков и председателят на Общинския съвет Генади Велков. „Пожелавам на всички здраве и нови успехи във всяко начинание за по-доброто бъдеще и благоденствие на цялото село. Нека предадем на децата си любовта и уважението към християнските и народни традиции, за да го има празникът и занапред в годините и ни събира заедно в мир и разбирателство” – с тези думи Пасков се обърна към всички присъстващи. Той припомни благотворителната кампания, която Община Видин инициира в навечерието на Коледа миналата година, чиято цел бе да се съберат средства за изписването на храма. Венци Пасков подари от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков икона на Св. Димитър.

        Отец Максим благодари за подкрепата от страна на Община Видин и за направените лични дарения от Огнян Ценков, народния представител Владимир Тошев и председателя на Общинския съвет Генади Велков, с помощта на които е изграден и се изписва параклиса. В знак на признателност той връчи на Венци Пасков икона на Възнесение Господне.

        Тържеството продължи на площада, където бе отслужен празничен водосвет и раздаден курбан за здраве на хората. За доброто настроение на гостите и жителите на Търняне се погрижи певческата група „Росен здравец” от град Дунавци.


Публикувана на: 17.05.2018

 
X