ENG | BG

close
close
 

Празнично шествие за Деня на народните будители   Община Видин организира празнично шествие по случай Деня на народните будители, което потегли от централния площад „Бдинци“. Начело се подредиха ученици от видински училища, издигнали знамена и портрети на своите патрони – видни наши будители. В шествието се включиха заместник-кметовете на общината Венци Пасков и Десислава Тодорова, депутатът проф. д-р Вили Лилков, представители на държавни и културни институции, на политически партии, неправителствени организации, читалища.

   Церемонията за празника се проведе по традиция пред паметника на Софроний Врачански и мавзолея на екзарх Антим Първи. Приветствие към участниците поднесе Венци Пасков – заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика“ на Община Видин. Той нарече мястото, където видинчани се събират на Първи ноември знаково, защото се свързва с личности, които ще бъдат запомнени от историята завинаги. “Техните имена се нареждат по достойнство сред имената на Свети Иван Рилски – всепризнат патрон на българското будителство, на Свети Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелови много други“ – каза в словото си заместник-кметът. И подчерта, че към категорията на будителите днес с право отнасяме всички училищни, книжовни, читалищни, театрални, музикални и др. културни дейци, които допринасят за духовното израстване на нацията. Пасков пожела от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков на всички, които считат Деня на народните будители за свой празник, да бъдат достойни последователи на нашите велики предци, да помнят и предават техните завети: „Нека не забравяме своя род, език и вяра! Нека винаги бъдем с будно съзнание за своята национална принадлежност!

   С приветствие към присъстващите се обърна и архимандрит Исаак, който поздрави от името на Видинския митрополит Дометиан и от името на епархийското духовенство и призова да помним делото и тачим паметта на народните будители.

   Венци и цветя пред паметника на Софроний Врачански бяха поднесени от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков, на народния представител Владимир Тошев, от проф. д-р Вили Лилков, от името на областния управител Момчил Станков, на председателя на Общински съвет - Видин Генади Велков, от Регионалното управление на образованието, от ОДМВР и РД ПБЗН – Видин, от представители на политически партии, граждански сдружения, културни институции, училища и др.


http://vidin.bg/wp-content/uploads/2016/11/Image00011.jpg

Публикувана на: 01.11.2016

 
X