ENG | BG

close
close
 

Огнян Ценков участва в празничните прояви по повод 60-годишнинатана Европейския социален фонд

 

   Видин бе център на юбилейните прояви за Северозападния район по повод отбелязването на 60-годишнината на Европейския социален фонд, 10 години членство на Република България в ЕС и 6 години мрежа от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Проявите са организирани от Областен информационен център-Видин и Община Видин. В тържественото отбелязване, което се проведе в средновековната крепост „Баба Вида”, се включиха евродепутатът Владимир Уручев, народният представител Росен Живков, областният управител на Област Видин Албена Георгиева, кметове на общини от областта и населени места, представители на местни и държавни институции и организации, на областните информационни центрове от Враца, Монтана, Ловеч и Плевен, много граждани.

   От сцената на летния театър в крепостта кметът на общината Огнян Ценков приветства участниците в събитието, като изрази радостта си от факта, че старопрестолният ни град е домакин на тържеството. „В началото на моя мандат, уважаеми съграждани, поех ангажимент управлението на Община Видин да се гради върху доброто взаимодействие между община-държава и Европа. Защото това е успешният път, който продължава заветите на предците ни Видин да бъде част от модерното и градивното, което винаги се е свързвало с Европа!“ – каза в словото си той. И подчерта още, че от тази есен във Видин ще има филиал на Русенския университет и така дългогодишната мечта на видинчани тук да отвори врати висше учебно заведение ще е реалност. Ценков изтъкна, че този успех е бил постигнат благодарение на работещата връзка между местна и държавна власт, но за да бъдат кадрите на университета конкурентни, квалифицирани и можещи, те самите или техните бъдещи работодатели ще разчитат на подкрепа от Европейския социален фонд. „Както Община Видин, общините от цялата област, бизнесът, неправителственият сектор, образователните структури и гражданите разчитат на финансиране от този фонд, за да има по-квалифицирани работници, стартиращи успешно собствен бизнес предприемачи, временна заетост, както и заетост за хората с увреждания, да се оказва ефективна подкрепа на социално уязвимите групи, да се стимулира развитието на образованието и науката“ - заяви Огнян Ценков.

   Приветствия към участниците в събитието поднесоха областният управител на Област Видин Албена Георгиева, евродепутатът Владимир Уручев и управителят на Областния информационен център Мариела Савкова. От името на Андрей Ковачев, член на Председателството на Европейския парламент, бе прочетен поздравителен адрес.

   Посетителите и потенциалните бенефициенти можеха да задават своите въпроси за европейското финансиране и да получат информационни материали на изнесените приемни на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Областен информационен център-Видин, както и да присъстват на представяне на успешни проекти от Северозападния район, финансирани от Европейския социално-инвестиционен фонд. Особен интерес предизвикаха и щандовете с демонстрираните от ученици от видински училища приложни материали, реализирани в рамките на проект „Твоят час“, финансиран по Оперативна програма „Наука, образование и интелигентен растеж“.

   Кметът на Община Видин Огнян Ценков и Мариела Савкова наградиха ученици, спечелили първи места в организирания от Областния информационен център конкурс „Европа в моя регион през моите очи“-Мариета Пламенова, ученичка от Професионална гимназия по селско стопанство гр. Дунавци и Михаела Михайлова, ученичка от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ гр.Видин.

   Празничната вечер продължи с концерт на Симфониета - Видин, разрязване на тортата за шестата годишнина на Областен информационен център-Видин и тържествена заря.








Публикувана на: 12.05.2017

 
X