ENG | BG

close
close
 

Кметът на Община Видин бе удостоен с почетен плакет от Управителния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва   Наградата бе връчена по повод Петия национален събор „Граничарите на България” Видин 2018 на тържествената церемония в Общински драматичен театър „Вида”. Отличието връчиполковник Павел Станев, секретар на Централния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и се присъжда за оказаната подкрепа от страна на кмета при организирането и провеждането на събитието.

Тазгодишният Национален събор е под патронажа на кмета на Община Видин Огнян Ценков. Организатори са Инициативен комитет на Областния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Видин, клуб „Граничар“ Видин, Гранични полицейски управления Видин и Брегово и База гранични полицейски кораби Видин.

Форумът е посветен на 140 години Държавни граници на България, 72 годишнината на Гранични войски, 40 години Дивизион Гранични катери и 20 години Гранична полиция. На събитието присъстваха Огнян Ценков - кмет на Община Видин, част от ръководния екип на Общината, Анжело Методиев - заместник областен управител на Област Видин, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, комисар Марин Колев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” Драгоман, комисар Николай Неделчев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” Русе, полковник Павел Станев - секретар на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, генерал-майор от запаса Стефан Ангелов - бивш командващ Гранични войски, полковник от запаса Димитър Хрисимов - бивш началник щаб Гранични войски, полковник Петър Витков, полковник Георги Георгиев и полковник Иван Георгиев - бивши командири на първи граничен отряд Видин.

Националният събор започна с демонстрация – задържане на нарушители на държавна граница в района на първи Граничен отряд Видин. Присъстващите и участниците в срещата, дошли от цялата страна, имаха възможност да разгледат и изложба на оръжие. Молебен за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. Пред стената на героите - граничари кметът на Общината и гостите поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Участниците в събора се отправиха в Крайдунавския парк, където имаха възможност да наблюдават демонстрация на катери от База гранични полицейски кораби Видин. Форумът продължи с тържествено събрание, на което ученици от Основно училище „Иван Вазов” рецитираха стихове, посветени на делото на граничарите. Кметът Огнян Ценков отправи приветствие към членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва: „За мен е чест, че тази година Видин е домакин на Петия национален събор „Граничарите на България”. Благодаря за поканата да присъствам на този престижен форум, който се превръща вече в традиционен.Днес вие отново показвате храбростта, смелостта и достойнството на граничарите от резерва и запаса и отдавате почит на загиналите в защита границите на България. Вие сте хора с изключително отговорна мисия и в най-голяма степен разбирате от къде започва и свършва България”. Той благодари на всички, които с достойнство и чест охраняват и пазят границите ни и им пожела здраве, разбирателство и благополучие в техните семейства и много професионални успехи.

Събитието завърши с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав”.Публикувана на: 29.09.2018

 
X