ENG | BG

close
close
 

Кметът на Видин приветства участниците в информационна среща за финансиране на стартиращ бизнес от еврофондовете   Събитието се организира от Областен информационен център - Видин, съвместно с „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД. Темата на информационната среща бе „Предприемачи в действие. Финансиране на стартиращ бизнес от еврофондовете“. На нея присъстваха представители на местната администрация, бизнеса, социални предприятия, както и безработни лица, които искат да започнат свой собствен бизнес. Фокусът е върху различни видове финансови инструменти, предназначени за подпомагане на проекти, предоставяни от оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Развитие на човешките ресурси“.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков приветства организаторите и участниците в събитието, като поздрави всички с Деня на Европа, който отбелязваме на 9 май.Той каза, че днешната среща е от особена важност и е полезна за всеки гражданин, който иска да започне или доразвие бизнеса си, да определя сам как да се развива. „Тя е от съществено значение и за Общината, тъй като сред приоритетите в управлението ни е да подкрепяме и създаваме условия за предприемачеството и да вървим напред“ – заяви Ценков. Кметът изказа благодарността си към организаторите и пожела успех на събитието, като изрази надежда, че резултатите от информационната среща ще допринесат за развитието и просперитета на Община Видин и нейните граждани.

От „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД представиха финансов инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и инструментите по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Ресурсът на тези инструменти възлиза на малко над 300 милиона лева и покрива целия жизнен цикъл на едно предприятие: от най-ранната фаза на концепция до финансиране на съществуващи компании с висок потенциал за растеж.

Представителите на избраните финансови посредници -„Микрофонд“ АД и „СиС Кредит“ АД, които управляват ресурс от 3-4 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, запознаха участниците с финансовия инструмент "Микрокредитиране със споделен риск" и условията за отпускане на микрокредити на стартиращи и социални предприятия с размер на кредитите от 5000 лв. до 48 895 лв. и срок - до 10 години.

Публикувана на: 09.05.2018

 
X