ENG | BG

close
close
 

Във Видин отбелязаха 9 май с шествие и поклонение на Руското военно гробище   Заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков се включи в поклонението на Руското военно гробище в Деня на победата над хитлерофашизма и Деня на Европа - 9 май. Днес се навършват 73 години от края на Втората световна война. Десетки видинчани се събраха, за да оставят цветя пред паметните плочи на погребаните на видинска земя руски войници и офицери от Трети украински фронт на бившата Съветска армия. Събитието се организира всяка година от Руски клуб „Видин - 2002“, със съдействието на Община Видин.

На поклонението присъстваха председателят на Областен и Общински съвет на БСП - Видин Димитър Велков, заместник-председателят на Общински съвет – Видин Людмил Димитров, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Областния съвет на Български антифашистки съюз, на Съюза на военноинвалидите и ветераните, много граждани.

Заупокойна молитва в памет на загиналите във Втората световна война руски войници и офицери отслужиха архимандрит Исаак и иконом Методи.

В програмата, подготвена от Руския клуб се включиха възпитаници на СУ ”Цар Симеон Велики”, ГПЧЕ „Йордан Радичков“ и детска градина „Синчец”, които представиха рецитал на руски език.

Заместник-кметът на Общината Венци Пасков се обърна към всички присъстващи на събитието с думите: „Днес европейските народи са свободни и градят заедно своето бъдеще. Но винаги ще помнят историческите уроци и разрушителната сила на войната. Затова нека всички се обединим около каузата за мир и сигурност в цяла Европа, в целия свят. Поклон пред паметта на всички, загинали в името на мирното настояще и бъдеще”.

Присъстващите сведоха глава в едноминутно мълчание пред подвига на загиналите далеч от своя роден край руски воини.Публикувана на: 09.05.2018

 
X